Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Ni slike
Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,50 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Michael Harner

Pot šamana

Knjiga, ki temelji na neposrednih izkustvih in poglobljenem študiju, je že nekaj desetletij najpomembnejši vir za vse, ki jih zanimajo medkulturne in sodobne oblike šamanizma.

VEČ O KNJIGI
ibooks 12,99 €   iOS
biblos 12,99 €   iOS, Android
ISBN 9789616943758 | Elektronska knjiga
POVZETEK
Kar je Jogananda napravil za hinduizem in D.T. Suzuki za zen, je Michael Harner napravil za šamanizem. Ustanovil je Fundacijo za šamanske študije in uvedel šamanizem v sodobno življenje. Knjiga je rezultat dolgoletnega antropološkega terenskega dela, medkulturnih proučevanj, eksperimentalnih raziskav in neposrednih izkustev med ekvadorskimi Hivari in perujskimi Konibi.
Leta 1956 je odpotoval v Amazonijo, kjer je med Hivari naletel na šamanizem, ukoreninjen v vsakdanje življenje. Nekaj let pozneje je v perujski Amazoniji, kjer se je pri Konibih želel poučiti o njihovem duhovnem sistemu, preizkusil napitek iz ajahuaske, ki mu je spremenil življenje. Po vrnitvi k Hivarom je proučeval psihedelični šamanizem, saj so mu zaupali, da je pravo svetlobo resničnosti mogoče zagledati le z uživanjem psihedeličnih rastlin. Po temeljitem proučevanju šamanizma je s Fundacijo širil védenje o šamanskih metodah na osnovi bobnanja, vizualizacije in drugih tehnik brez uporabe psihoaktivnih snovi.

Povezave do bloga, filma in avdio posnetkov bobnanja za šamansko potovanje.

Več o knjigi na blogu Enovice
Uvod v šamansko potovanje: odlomek iz drugega poglavja
Film The Way of the Shaman
Posnetki bobnanja: 15 min, 30 min
O AVTORJU

Dr. Michael Harner se je od leta 1961 naprej ukvarjal s šamanizmom in šamanskim zdravljenjem in se zavzemal, da bi našla mesto v sodobnem življenju. Dolga leta je bil predstojnik in profesor na Oddelku za antropologijo na newyorški Graduate Faculty of the New School for Social Research, predaval pa je tudi na Kalifornijski univerzi v Berkeleyu, kjer je doktoriral, in na Columbii ter Yaleu. Bil je tudi sopredsedujoči Antropološke sekcije Newyorške akademije znanosti. Terensko delo je opravljal v zgornjem tonu Amazonke, v Mehiki, zahodnih ZDA, na kanadskem severu in na Laponskem. Med njegovimi knjigami so The Jívaro, Hallucinogens and Shamanism, The Cave and the Cosmos (v slov. Zgoraj spodaj) in roman Cannibal, katerega soavtor je. Umrl je leta 2018.

ODLOMEK

Vsak korak je bil napornejši. Nato sva se nenadoma znašla pod slapom v temni, naravni vdolbini. Spominjala je na čarobno jamo. Svetloba je pronicala le skozi gosto zaveso padajoče vode, ki naju je zapirala pred preostalim svetom. Nenehno rjovenje slapa je bilo močnejše od tistega v mojem prvem videnju izpred nekaj let. Bilo je, kakor da me vsega prežema. Osnovne prvine zemlje in vode so naju zapirale pred svetom.
»Hiša starih očetov,« mi je Akaču zavpil v uho. Pokazal je na palico, saj mi je bil povedal, kaj naj z njo. Počasi sem stopal nazaj in naprej po osupljivem prostoru in ob vsakem koraku postavil palico predse. Kot mi je bil naročil, sem neprestano vpil: »Tau, tau, tau,« da bi privabil pozornost starih očetov. Bil sem do kosti premražen od pršca, ki je polnil votlino, od vode, ki je še nedavno počivala v ledeniških jezerih najvišjih Andov. Drgetal sem, korakal in kričal. Akaču me je spremljal, a brez palice.
Postopoma me je preplavil nenavaden mir. Ni me več zeblo, nisem čutil ne utrujenosti ne lakote. Šum padajoče vode se je vse bolj oddaljeval in bil je nenavadno pomirjujoč. Začutil sem, da sem natanko tam, kamor spadam, da sem prišel domov. Zid padajoče vode se je mavrično obarval, hudournik milijonov tekočih prizem. Medtem ko so padale, me je ves čas navdajal občutek, da lebdim kvišku, kakor da bi mirovale, jaz pa se premikal. Letel sem znotraj gore! Zasmejal sem se nesmislu sveta.
Nazadnje me je Akaču zgrabil za ramo, me ustavil in me prijel za roko. Odpeljal me je iz čarobne gore in nazaj vzdolž klifa k Tsanguju. Žal mi je bilo, da zapuščam sveti prostor.
Ko smo se spet zbrali na obrežni peščini, nas je Tsangu odpeljal naravnost k steni soteske in se začel vzpenjati po strmem pobočju. Sledila sva mu v gosjem redu, oprijemaje se štrlečih korenin, mladik in ovijalk, da ne bi zdrsela po mokri glini navzdol. Naporen vzpon se je vlekel kakšno uro. Kdaj pa kdaj nas je premočil pršec, ki je privršel od slapa. Pozno popoldne smo končno prilezli na majhno, ravno sleme ob robu slapa. Kratek čas smo počivali, nato pa sva sledila Tsanguju po platoju. Pragozd je bil sprva gost in skoraj neprehoden, a kmalu smo se znašli v galeriji velikanskih dreves.
Po kakšnih petih minutah je Tsangu obstal in začel sekati veje za lopo.

KOLOFON
Prevedla VERA ČERTALIČ
Lektoriral GREGA RIHTAR
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
PODATKI O KNJIGI

Priročnik
224 strani
Elektronska knjiga
© 2020
ISBN 978-961-6943-75-8 (epub)
COBISS.SI-ID=304236800

Naslov: Pot šamanaeVodnik k moči in zdravljenju 
Naslov izvirnika: The Way of the Shaman: A Guide to power and Healing

KNJIGE ISTEGA AVTORJA

eKnjige

Ralph Metzner
Toni in tokovi

12,99 €

Alejandro Jodorowsky
Učitelj in čarovnice

17,99 €

Jeremy Narby
Kozmična kača

14,99 €

Sarah Napthali
Budizem za matere

16,99 €

Michael Harner
Pot šamana

12,99 €

Margery Williams
Baržunasti zajček

9,99 €

Emilie Pine
Pišem sebi

14,99 €

Fran Levstik
Zbrana dela F. L.

8,99 €

Robert A. Johnson
Ona: psihologija ženske

14,99 €

Nace Novak
Camino

12,99 €

Nina Novak Oiseau
Negotovi koraki

8,99 €

Joseph Tafur
Klic reke

14,99 €

Alberto Villoldo
Zdravilo duha

11,99 €

Živa Voga
Zgodba o mali Dorimu

5,99 €

Robbie Holz in Christiann Howard
Aboridžinske skrivnosti prebujenja

12,99 €

Anton Tomaž Linhart
Zbrana dela A. T. L.

6,99 €

Josip Jurčič
Zbrana dela J. J.

12,99 €

Žiga Valetič
Srce kamna

6,99 €

Ashton Applewhite
Lepota let

12,99 €

Fran Levstik
Zbrana dela F. L.

8,99 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.