Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,50 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Erri De Luca

Teža metulja

Pripoved o gamsu in samotnem divjem lovcu, dveh gamsjih kraljih in njunih vzporednih, uporniških življenjih na skalnatih, z bori poraslih pobočjih ter o dvoboju, ki ju po dolgih letih izzivov milostno stisne v močan in večen objem.

VEČ O KNJIGI
ibooks 13,99 €   iOS
biblos 13,99 €   iOS, Android
ISBN 9789616359597 | Elektronska knjiga
POVZETEK

Zgodba o belem metulju, ki se spreletava med rogovjem gamsjega kralja in puškinim kopitom samotnega divjega lovca, ter o njunem usodnem dvoboju, v katerem se bolj kot o njuni usodi odloča o resnici njunih življenj. Ponoči je pod streho vejevja dvigal gobec k nebesnemu svodu, melišču osvetljenega kamenja. Z razprtimi očmi in s kadečim se dihom je strmel v zvezde, v katerih ljudje vidijo obrise živali, orla, medveda, škorpijona, bika.

O AVTORJU

Erri de Luca je italijanski pisatelj, rojen v Neaplju 1950, ki ga je eden najuglednejših italijanskih časopisov Corriere della Sera nedavno imenoval za »pisatelja desetletja«. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je sodeloval v levičarskem gibanju Lotta continua, nato pa izplul iz intelektualnih voda in se preživljal s fizičnim delom. Od leta 1989 do 2010 je izdal 21 knjig, zelo cenjenih in odlično sprejetih v Italiji in v svetu. Pri založba Eno je izšla tudi knjiga z naslovom Trije konji.

ODLOMEK

Zavetišče gamsjega kralja je bilo pod ruševjem, izdolbel ga je z roglji in kopiti. Umetnost, neznana tropu, izpopolnil jo je, da se je lahko skril. Njegova vrsta je znala s kopiti spraskati sneg in poiskati obledelo travo. On se je naučil izdolbsti prst. Prvič se je zavlekel pod ruševje, ko je bežal pred vonjem nekega človeka v bližini. Ko je odšel mimo, je z nogami odkotalil kamenje in si izdolbel dobro zavetje. Ponoči je pod streho vejevja dvigal gobec k nebesnemu svodu, melišču osvetljenega kamenja. Z razprtimi očmi in s kadečim se dihom je strmel v zvezde, v katerih ljudje vidijo obrise živali, orla, medveda, škorpijona, bika. On je videl drobce, odlepljene od strel, in snežne kosme na črnem krznu svoje matere, tistega dne, ko sta s sestro zbežala od nje, daleč od njenega podrtega telesa. Poleti so se zvezde mrvile in padale, žarele so v letu in ugašale na travnikih. Stopil je tistim, ki so padle v bližini, da bi jih lizal. Kralj je okušal sol zvezd. Svoja doživetja je držal zase. Odrasel brez tropa, ni znal posredovati. Potomcem je lahko predal le svojo moč in višino, nič drugega. Njegova moč je izhajala iz dveh nasprotnih si hranil: izkopaval in grizel je korenine, potem pa se je naučil pojesti šop z vrha macesnov in jelk. Iskal je, kjer njegova vrsta ni znala, pod zemljo in v višinah. Gamsi jedo, kar je v dosegu gobca, on si je priskrbel drugo. Šop z vrha dreves: ni bil žirafa, da bi ga dosegel. Naučil se je od daleč slediti gozdarjem. Posekali so drevo, oklestili veje z debla in na vrhu pustili šop. Tako je vrh drevesa zaznal konec življenjskega soka in vsega posrkal iz debla, ki se je zato posušilo prej, se izsušilo v naglici. Gamsji kralj je odhajal žvečit šop z vrha, ki je vseboval zadnjo življenjsko esenco drevesa.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala SIMONA SELLAMI
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdaa in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika IL PESO DELLA FARFALLA

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
Elektronska knjiga
© 2011
ISBN 9789616359597

eKnjige

Ivan Tavčar
Zbrana dela I. T.

13,99 €

Ashton Applewhite
Lepota let

12,99 €

Ken Robinson
Kreativne šole

14,99 €

Nina Novak Oiseau
Negotovi koraki

8,99 €

Robbie Holz in Christiann Howard
Aboridžinske skrivnosti prebujenja

12,99 €

Nace Novak
Camino

12,99 €

Erri De Luca
Trije konji

13,99 €

Majda Aja Kastelic
Tam preko, kjer stojim na eni nogi

3,99 €

Alberto Villoldo
Srce šamana

14,99 €

Emilie Pine
Pišem sebi

14,99 €

Lisa Appignanesi
Vsakdanja norost

12,99 €

Raffaele Morelli
Nismo rojeni za trpljenje

14,99 €

Anton Tomaž Linhart
Zbrana dela A. T. L.

6,99 €

Robert A. Johnson
On: psihologija moškega

14,99 €

Joseph Tafur
Klic reke

14,99 €

Manca Košir
Čas za modrost

15,99 €

Ralph Metzner
Toni in tokovi

12,99 €

Robert A. Johnson
Ona: psihologija ženske

14,99 €

Oton Župančič
Mehurčki

1,99 €

Michael Leunig
Kodrček piše Pižami

11,99 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.