Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,50 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Ivan Tavčar

Zbrana dela

Cvetje v jeseni, Visoška kronika, Vita vitae meae, V Zali, Otok in struga, Mrtva srca, Med gorami, Janes Sonce, Grajski pisar, 4000 in Kratke vsebine Tavčarjevih del

VEČ O KNJIGI
ibooks 13,99 €   iOS
biblos 13,99 €   iOS, Android
ISBN 9789616943321 | Elektronska knjiga
POVZETEK

Digitalizirana Zbrana dela Frana Levstika vsebujejo avtorjeva pomembnejša dela. Med izbranimi so elektronske knjige Cvetje v jeseni, Visoška kronika, Vita vitae meae, V Zali, Otok in struga, Mrtva srca, Med gorami, Janes Sonce, Grajski pisar in 4000. Zbranim delom smo dodali tudi krajše vsebine Tavčarjevih del.

O AVTORJU

Tavčar je šolanje pričel leta 1858 v trivialki v Poljanah. Potem je nadaljeval na normalki v Ljubljani, končal jo je leta 1863. Pri šolanju sta mu finančno pomagala očetova brata duhovnika. Nato se je leta 1863 vpisal na gimnazijo v Ljubljani, od koder se je zaradi disciplinskih postopkov moral prepisati na novomeško gimnazijo, nato pa spet nazaj na ljubljansko. Književnost ga je navdušila že v dijaških letih in tudi sam se je kmalu poskusil v pisanju. Po koncu gimnazije leta 1871 se je vpisal na pravo na dunajskem vseučilišču in začel objavljati v raznih revijah (mariborska Zora, Stritarjev Zvon, Ljubljanski zvon, Slovan). Med študijem je odslužil enoletni vojaški rok. Leta 1875 je postal odvetniški pripravnik v Ljubljani in se leta 1877 odpravil v Kranj, kjer se je zaposlil pri Mencingerju. Leta 1880 se je vrnil v Ljubljano, kjer je ostal do smrti. Tu je leta 1884 odprl lastno odvetniško pisarno. V letih od 1886 do 1902 je predsednikoval Dramatičnemu društvu. Politično kariero je začel v kranjskem deželnem zboru, kjer je skupaj s političnim sopotnikom Ivanom Hribarjem sestavljal jedro radikalne skupine liberalnega tabora. Nekaj časa je urejal tudi strankino glasilo Slovenski narod. V letih 1901 do 1907 je bil državnozborski poslanec, od leta 1911 do 1921 je bil tudi ljubljanski župan. V Narodni vladi SHS je bil poverjenik za prehrano. Poročen je bil s Franjo Tavčar (rojena Košenini), ki je bila med pomembnejšimi osebnostmi tedanjega slovenskega ženskega gibanja. Tudi zaradi njenih spodbud je bil zelo dejaven v številnih narodnih društvih; med drugim je postal tudi predsednik Kluba slovenskih biciklistov, prve slovenske kolesarske organizacije. V zadnjih letih svojega življenja je opustil javno delovanje zaradi bolezni. Nekaj časa je bil predsednik Narodne čitalnice v Kranju in ljubljanskega Sokola. Bil je ustanovitelj Pisateljskega podpornega društva in večletni pravni zastopnik. Leta 1889 je bil soustanovitelj društva Pravnik, leta 1904 pa Društva slovenskih književnikov in časnikarjev. Leta 1921 je bil izvoljen za častnega meščana Ljubljane, pred tem tudi v Celju, Kamniku, Kranju, Krškem in Šoštanju. Vedno se je rad vračal v domačo Poljansko dolino, kjer si je leta 1893 kupil posestvo s kmečkim dvorcem Visoko. Umrl je v Ljubljani, pokopan pa je v kapeli nad visoško graščino. Po njem se danes imenuje več ulic in Osnovna šola Ivana Tavčarja.


vir: Wikipedia

KOLOFON

Naslovnico ilustrirala NINA MRŠNIK
Tehnično uredil TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO

PODATKI O KNJIGI

Zbrana dela
Slovenski klasiki
Elektronska knjiga
© 2014
ISBN 9789616943321

Slovenski klasiki

Josip Jurčič
Zbrana dela J. J.

12,99 €

Ivan Tavčar
Zbrana dela I. T.

13,99 €

Ivan Cankar
Zbrana dela I. C.

12,99 €

France Prešeren
Zbrana dela F. P.

11,99 €

Fran Levstik
Zbrana dela F. L.

8,99 €

Fran Levstik
Zbrana dela F. L.

8,99 €

Anton Tomaž Linhart
Zbrana dela A. T. L.

6,99 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.