Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,68 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Jean Shinoda Bolen

Babje boginje

Vsaka ženska po petdesetem prestopi prag v tretje življenjsko obdobje, ko lahko žaluje za vsem, kar je bilo, ali pa z veseljem sprejme sočna babja leta.

Sales price: 16,28 €
27,13 €
Discount: -10,85 €
27,12 book
280 strani | 14,6 x 23,6 cm | Trda platnica
POVZETEK

V nekem trenutku po petdesetem ali po menopavzi prestopi vsaka ženska prag tretjega življenjskega obdobja in se znajde na nezačrtanem ozemlju. Še zlasti v patriarhatu, ki časti mladost, postane starejša ženska nekako nevidna, nebitje. Iz arhetipskega zornega kota, ki ga pojasnjujem, pa je povsem mogoče, da to obdobje postane čas osebne celovitosti.
V grški mitologiji je bila Hekata boginja križišč in videla je v tri smeri hkrati. Ko prispete na cestni razcep, je tam. Vidi, od kod prihajate in kam vas lahko popelje dvoje poti iz razcepa. Če ste pozorni na sanje in sočasnosti, če črpate iz nakopičenih izkušenj ter uporabljate intuicijo, ko se odločate za smer, poznate arhetip.


Knjiga mi je pomagala bolje razumeti energijo zrelih let, jo uporabljati s sočutjem in humorjem ter jo tudi poiskati, ko poide.


Isabel Allende

 

Babje boginje vsebujejo sijajen in poživljajoč pogled, ki bo temeljito spremenil mišljenje žensk o staranju in jih osvobodil, da bodo povsem drugače videle svoj obraz v ogledalu.


Rachel Naomi Remen

O AVTORJU

Jean Shinoda Bolen je psihiatrinja, jungovska analistka z zasebno prakso, profesorica psihiatrije na Kalifornijski univerzi v San Franciscu in ugledna članica Ameriškega psihiatričnega društva. V slovenščini je izšla tudi njena knjiga Babe ne tarnajo. Vabljeni na njeno spletno stran: www.jeanbolen.com.

ODLOMEK

Boginja intuitivne in jasnovidne modrosti


Hekata na cestnem razcepu


V grški mitologiji je bila Hekata boginja križišč in videla je v tri smeri hkrati. Ko prispete na cestni razcep, je tam. Vidi, od kod prihajate in kam vas lahko popelje dvoje poti iz razcepa. Če ste pozorni na sanje in sočasnosti, če črpate iz nakopičenih izkušenj ter uporabljate intuicijo, ko se odločate za smer, poznate arhetip.
Hekata je boginja intuicije. Zaradi trosmernega pogleda vidi povezavo med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Z intuitivno zaznavo je mogoče prepoznavati vzorce, ki povezujejo pretekle situacije ali razmerja in sedanje okoliščine. Za intuitivnega človeka ni nič skrivnostnega ali nenaravnega, da vidi, kako se je situacija razvila – ali od kod nekdo prihaja. Hekata je kot notranja priča molče navzoča na pomembnih stikališčih. Njena modrost je posledica izkustev in ko se staramo, nam pomaga, da modrimo. Na pomembnih cestnih razcepih se spomni vzorcev iz preteklosti, pošteno si ogleda sedanjost in po občutku na dušni ravni ve, kaj prinaša prihodnost. Ne odloča se namesto vas in vas tudi ne sodi. Da bi spoznali njeno modrost, morate obstati in se posvetovati z njo. Prisluhniti morate, kar vam govori po glasu vaše intuicije.
Ko se včasih kaj zgodi, veste, da vaše življenje ne bo nikoli več, kot je bilo. Veste, da ne boste mogli nadaljevali kot poprej, ne veste pa, kaj bi. Ko ste bili mlajši, ste se mogoče odzvali nagonsko in dopustili, da so vas gnala čustva, ne da bi kaj dosti razmišljali ali tehtali. Tudi zdaj lahko vzniknejo enaka čustva, toda zrelost (ki je pogosto povezana z odgovornostjo za druge) vas zaustavi, tako da ne delujete na njihovi podlagi. Veste, da je odločitev pomembna. Čas je, da pokličete Hekato, naj vam pomaga videti širšo sliko, obstati na križišču, dokler vam ne bo povsem jasno, katero pot naj uberete.
Včasih se znajdete na pomembnem razcepu zato, ker vas v spremembe sili psiha, in ne zunanji dogodki. Ko stopite v tretje življenjsko obdobje, ni nenavadno, da se žarišče – ali arhetipska smer –, ki je dotlej prevladovalo, spremeni. Če čutite, da ste dosegli točko, kjer vas tisto, kar počnete, vse manj zanima, ste na razcepu s Hekato.
Hekata je boginja na pragu večjih prehodov. Utelešajo jo babica, ki pomaga pri porodih, in ženske, ki pomagajo lajšati prehod duše, ko ob smrti zapusti telo. Prispodobno je Hekata notranja babica, katere pogled nam pomaga, ko rojevamo nove vidike sebe. Pomaga nam opustiti, kar je pripravljeno umreti: preživete naravnanosti, prerasle vloge, prvine, ki so prenehale osmišljati življenje.
Hekata stoji na prehodu med starim in novim tisočletjem. Slutimo možnost nove dobe za človeštvo, toda dokler ne napoči, smo nekje vmes – v liminalnem času (iz latinske besede za »prag«), kjer se svetlikajoče se možnosti še niso strdile. Na začetku enaindvajsetega stoletja je človeštvo na kritičnem stikališču, ki zahteva spremembo, sicer bomo spremenili okolje – od soseščine do celotnega planeta – v pustinjo. Številne ženske stopajo v babje obdobje z občutkom, da bi rade spremenile svet na boljše. Ženske, rojene tik pred drugo svetovno vojno, med njo in v prvem desetletju po njej, so sodelovale v gibanju, ki je bilo sicer miroljubno, a je imelo prevratniški vpliv.
Hekata je v srži situacije, ko ženska stopi v tretje življenjsko obdobje in zazna, da jo vleče navznoter. Ko je v tem liminalnem obdobju, je videti neodločna ali kot da je njena energija neizkoriščena. Če obstane na razcepu, dokler intuitivno ne zazna, katero smer ubrati, se pojavi obnovljena in zopet polna.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJA BLAŽIČ KLEMENC
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika GODDESSES IN OLDER WOMEN

PODATKI O KNJIGI

Priročnik
280 strani
Trda platnica
© 2006
14,6 x 23,6 cm
ISBN 961-6359-25-8

Priročniki

Robbie Holz in Christiann Howard
Aboridžinske skrivnosti prebujenja

20,00 €

Michael Harner
Zgoraj spodaj

25,71 €

Primož Pečenko
Pot pozornosti

21,90 €

Rebecca Campbell
Sestrstvo

22,86 €

Kathleen Dowling Singh
Milina staranja

20,95 €

Marianne Williamson
Boginja v tebi

15,24 €

Epiktet (interpretacija Sharon Lebell)
Umetnost življenja

22,86 €

Sarah Napthali
Budizem za matere

20,95 €

Jean Shinoda Bolen
Babje boginje

25,84 €

Clarissa Pinkola Estés
Ženske, ki tečejo z volkovi (2019)

27,62 €

Clarissa Pinkola Estés
Odveži močno žensko

27,62 €

Joseph Campbell
Poti do sreče

26,67 €

Dr. Gary Holz
Skrivnosti aboridžinskega zdravljenja

16,19 €

Clarissa Pinkola Estés
Ženske, ki tečejo z volkovi

29,81 €

James Hillman
Zapis duše

30,48 €

Ashton Applewhite
Lepota let

22,86 €

Alenka Košorok Humar
Hormonska joga

25,71 €

David Kessler
Videnja, potovanja in polne sobe

20,00 €

Suzanne Steinbaum
Žensko srce

27,62 €

Raffaele Morelli
Nismo rojeni za trpljenje

18,10 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.