Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 0,00 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Joseph Campbell

Miti, po katerih živimo

Miti in religije vedno sledijo nekaterim osnovnim arhetipom, ki veljajo za vse človeštvo, in avtor nakazuje, kako naj prepoznavamo njihove skupne imenovalce.

33 
312 strani | 14,3 x 23 cm | Trda platnica 
PODATKI O KNJIGI

V Mitih, po katerih živimo, se Joseph Campbell osredotoča na krščanske, hinduistične, budistične in druge svetovne mite, ki vsakodnevno oblikujejo naše življenje. Prepričljivo dokazuje, da miti vplivajo na našo zaznavo sveta in vnaprej določajo odziv nanjo. Raziskuje proces oblikovanja mitov od davnine do danes, vendar se vedno znova vrača k viru, iz katerega izhaja vsa mitologija – k ustvarjalni domišljiji. (Campbell poudarja, da miti in religije vedno sledijo nekaterim osnovnim arhetipom, ki veljajo za vse človeštvo, in nakazuje, kako naj prepoznavamo njihove skupne imenovalce.)

O AVTORJU

Joseph Campbell (1904–1987), univerzitetni profesor, urednik, predavatelj primerjalne mitologije in religiologije in plodovit pisec je oblikoval poglobljene mitološke teorije, ki spajajo odkritja sodobne znanosti, psihologije, umetnostne zgodovine in književnosti. Njegovo temeljno prepričanje je bilo, da je vsa duhovnost iskanje tiste prvobitne sile, iz katere vse izhaja, znotraj katere vse biva in v katero se bo nazadnje vse vrnilo.Ta sila je »nespoznavna«, saj obstaja pred besedami in vednostjo, svetovne religije pa so po njegovem mnenju različne, kulturno obarvane »maske« istih temeljnih transcendentnih resnic.

ODLOMEK

Prepričan sem, da bo naslednja budistična zgodbica z zabavno podobo dodatno pojasnila sporočilo. Pripoveduje o mladem kitajskem učenjaku Čuju, ki se je s prijateljem odpravil na sprehod v gore. Tam sta naletela na ruševine templja, kjer je med podrtimi zidovi puščavniško živel star menih. Ko je zagledal obiskovalca, si je starec popravil ogrinjalo in se prizibal k njima, da bi jima razkazal razvaline. Bilo je nekaj kipov nesmrtnih, pa tudi, tu in tam na porušenih zidovih, nekaj slik ljudi in živali, ki so bile kakor žive, in tudi nekaj cvetličnih prizorov. Ču in njegov prijatelj sta bila očarana, zlasti pa, ko sta visoko na enem od zidov zagledala sliko zelo lepega mesteca z ljubkim dekletom, ki je stalo v ospredju s cvetlicami v naročju. Njeni lasje so bili spuščeni, kar je pomenilo, da ni poročena, in brž ko jo je Ču zagledal, se je na moč zaljubil vanjo. Popolnoma se je zatopil v ljubki smehljaj na njenih ustnicah, ko – z močjo zvitega starega meniha, ki je pomislil, da bi ga naučil kozjih molitvic – se je nenadoma znašel na mestni uličici pred lepim dekletom.
Veselo ga je pozdravila in popeljala na svoj dom. Takoj sta se prepustila strasti in njuno ljubezensko razmerje se je nadaljevalo nekaj dni. Njene prijateljice so odkrile, da živita skupaj, smejale so se, ju dražile in ji rekle: »Zakaj so tvoji lasje še vedno spuščeni?« Prinesle so posteklene lasnice, in ko so bili njeni lasje speti na glavi, je bil Ču bolj zaljubljen kot prej. Kakorkoli, nekega dne se je na ulici razlegel strašljiv hrušč glasov, rožljajočih verig in zamolklo topotanje škornjev, tako da sta planila k oknu in zagledala skupino cesarjevih častnikov, ki so lovili neprijavljene tujce. Prestrašeno dekle je reklo Čuju, naj se skrije, kar je tudi storil. Skril se je pod posteljo. Ko pa se je zunaj razlegel še hujši ropot in je planil izpod postelje k oknu, da bi pogledal, kaj se dogaja, je nenadoma ugotovil, da njegovi rokavi plahutajo in spoznal je, da je priletel iz slike in leti po zraku k prijatelju in staremu menihu, ki sta bila spodaj. Stala sta, kjer so še pred nekaj trenutki stali vsi trije, in ko se jima je Ču po pristanku pridružil, sta bila oba s prijateljem na moč osupla. Obrnila sta se k menihu po razlago. »Videnja se porodijo in umirajo v tistih, ki jih vidijo,« jima je dejal. »Kaj naj reče star menih?« Vendar je dvignil oči, onadva pa njune, k sliki. In veste kaj? Dekletovi lasje so bili speti.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJA BLAŽIČ KLEMENC
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika MYTHS TO LIVE BY

PODATKI O KNJIGI

Priročnik
312 strani
Trda platnica
© 2007
14,3 x 23 cm
ISBN 978-961-6359-31

Razprodane

Martín Prechtel
Skrivnosti govoreče jaguarke

28,79 €

Susanna Tamaro
Čarobni krog

20,09 €

Alan Watts
Dao: pot vode

28,00 €

Adelaide Donnelly in Ani Pachen
Zgodba o Ani-la

18,57 €

Susanna Tamaro
Za vedno

21,00 €

Rachel Naomi Remen
Blagoslovi starega očeta

28,79 €

Joseph Campbell
Miti, po katerih živimo

33,00 €

Maya Angelou
Nove poti

10,68 €

Thomas Moore
Duše dvojčice

17,35 €

Martín Prechtel
Neposlušnost hčere Sonca

16,89 €

Sergio Bambaren
Belo jadro

14,99 €

Florinda Donner
Šabono

14,61 €

Peter O'Connor
Prvi sončni žarek

14,61 €

Terence McKenna
Resnični prividi

13,34 €

Thomas Moore
Nega duše

14,61 €

Anthony de Mello
Minuta nesmisla

13,35 €

Sergio Bambaren
Na morski obali

14,19 €

Louise L. Hay
Nikoli ni prepozno

10,68 €

Robert Bly
Divji moški

26,29 €

Hannah Rachel Bell
Moške stvari, ženske stvari

14,19 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.