Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,68 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Jean Shinoda Bolen

Babe ne tarnajo

O ženskah, ki ne tarnajo, marveč se učijo iz izkušenj, izbirajo pot srca, govorijo resnico, se ne sprenevedajo ter prispevajo k oblikovanju boljšega sveta.

14,61 
121 strani | 13,2 x 20,7 cm | Trda platnica
PODATKI O KNJIGI

Pionirska zgodnja dela Jean Shinoda Bolen – najbolj še Boginje v vsaki ženski – so celotni generaciji žensk pomagala prepoznati lastne sposobnosti in njihovo vrednost. Pol milijona izvodov pozneje knjiga še zmeraj vpliva na življenje žensk.
V svoji novi knjigi Babe ne tarnajo Jean Shinoda Bolen z igrivim občutkom za humor in globokim razumevanjem predlaga ženskam, naj razvijajo trinajst značilnosti, s katerimi bodo lahko postale srečnejše in pomagale boljšati svet.
»Te lastnosti se ne razvijejo čez noč«, piše Jean Shinoda Bolen. Babja leta so leta rasti, ko ženske lahko namenijo svoj čas, energijo in ustvarjalnost stvarem in ljudem, ki so jim zares pomembni. Avtorica daje podlago: Babe ne tarnajo. Sočne so in zaupajo svojim instinktom. Ne moledujejo. Meditirajo. S srcem izbirajo pot. Goreče se zavzemajo. Resnico govorijo s sočutjem.
Poslušajo svoje telo, se na novo izumljajo, ko je treba, in uživajo v lepih stvareh v svojem življenju.
Še in še se lahko vračate k tem kratkim trinajstim odlomkom, v dobrih in v slabih časih, sami in z drugimi – kajti »Babe skupaj lahko spremenijo svet«, kot poudarja Jean Shinoda Bolen v navdihujočem, spodbudnem sklepnem eseju.


Ta sočna, duhovita, ljubka knjiga, ki izžareva odkritost modre ženske, je odlično darilo za vsako žensko nad petdesetim. Uživala sem ob njej kot ob redkem, starem vinu, in vem, da boste tudi vi.
Susan S. Weed


Babe ne tarnajo je zabaven in poglobljen priročnik za babe in tiste, ki to še bodo, prežet s humorjem, strastjo in z odličnimi nasveti. Še pomisliti ne smete, da bi se starali brez njega! Hvala za darilo, Jean!
Rachel Naomi Remen, avtorica knjig Zgodbe ob kuhinjski mizi in Blagoslovi starega očeta.


Modra in poštena knjiga. Izjemno pomembna za ohranjanje naše vrste na svetu.
Alice Walker


Ženske po petdesetem so dežela, v katero ima naša z mladostjo obsedena kultura le redke vodnike. Naj v njej že živimo ali upamo, da bomo nekoč, nam Jean Shinoda Bolen podarja kažipote v to deželo modrosti, radosti, svobode in vodstva.«
Gloria Steinem

O AVTORJU

Jean Shinoda Bolen je psihiatrinja, jungovska analistka z zasebno prakso, profesorica psihiatrije na Kalifornijski univerzi v San Franciscu in ugledna članica Ameriškega psihiatričnega društva. Napisala je tudi Goddesses in Older Women, The Millionth Circle, The Tao of Psychology, Goddesses in Everywoman, Gods in Everyman, Ring of Power, Crossing to Avalon in Close to the Bone.

ODLOMEK

Beseda »baba« ima srednjeveški prizvok in nagovarjanje, naj si ženska želi postati baba, sprva zazveni zlonamerno. Ni nekaj, kar smo iskale v mladosti, a to je bilo tedaj, ko starejša ženska nikoli ni povedala svoje prave starosti, preden so ženske uveljavile svojo enakopravnost ali živele tako dolgo, kot živimo danes. Tiste, ki smo sodelovale v gibanju za enakopravnost žensk, pa tudi mlajše, ki imajo danes koristi od njega, uživamo priložnosti, ki za dosedanje rodove (vse nazaj do stare Grčije) sploh niso obstajale. V vsakem življenjskem obdobju smo se na novo izumljale. Zdaj je čas, ko je treba iz besedne skladovnice žaljivih imen za starejše ženske izvleči besedo »baba« in jo na novo določiti, postati »baba« pa imenovati najvišji notranji dosežek tretjega življenjskega obdobja.
Biti baba zajema notranji razvoj, ne zunanjega videza. Baba je ženska, ki ima modrost, sočutje, humor, pogum in življenjsko moč. Ima občutek o resnični sebi, izraža, kar ve in čuti, ter deluje, ko je treba. Ne odvrača pogleda od resničnosti in ne dovoli, da bi njen um otopel. Vidi pomanjkljivosti in nepopolnosti v sebi in drugih, toda svetloba, v kateri jih vidi, ni ostra in kritična. Naučila si je zaupati, da ve, kar ve.
Teh babjih lastnosti ni mogoče pridobiti čez noč. Polnopravna baba ne postaneš samodejno, takoj po menopavzi, saj tudi staranje in modrenje ne stopata z roko v roki. Menopavzi sledijo desetletja, v katerih psihološko in duhovno rasemo. Babe ne tarnajo je temeljna označba in zavrača vedenje, kakršno se babi ne poda. Tarnanje je naravnanost, ki ovira duhovni in psihološki razvoj. Tarnanje onemogoča pristno sporazumevanje in iztisne, česar ne moremo prostodušno dobiti. Trenutek, ko se zalotimo, da tarnamo, je lahko prebojen. Za tarnavko, ki se je sposobna opazovati in se želi spremeniti, lahko pomeni začetek modrosti.
Navadno ogledalo odseva zunanjo pojavnost, opisne besede pa so ogledala, v katerih vidimo neotipljive lastnosti, ki se nanašajo na dušo. Vsako od trinajstih poglavij v drugem delu knjige se osredotoča na te lastnosti, zlasti še na tiste, ki so značilne za sočne, modre ženske. Z gojenjem teh lastnosti postane tretje življenjsko obdobje kronski čas za plemenitenje notranje lepote in modrosti. Pogled na stvari v pravi luči naredi iz prvih let tega življenjskega obdobja še posebno bogat čas, v katerem lahko uživamo, kar smo, kar imamo in kar delamo. To so leta, ko nas modrost vabi, naj dobro izrabimo svoj čas, energijo in življenjsko moč. Je priložnost za več možnosti, za menjave vlog ter razvijanje nadarjenosti in nagnjenj. Lahko je tudi čas za igro in izražanje naklonjenosti ali čas za ustvarjalnost ali čutnost ali meditacijo ali terapijo ali čas za družino ali čas, ko se družina skrči, pa tudi čas za spreminjanje sveta.
Babe lahko spreminjajo svet. Kar govorite ali delate, lahko spremeni moten družinski vzorec. Vaše mentorstvo lahko podpira ali omogoči razvoj ali razcvet drugih ljudi. Lahko zdravilno vplivate. Lahko daljnosežno vplivate na prihodnje rodove ali na institucije in skupnosti. Z videnjem in namenom, številčno in z vplivom lahko babe skupaj spreminjamo svet. Knjiga je namenjena ženskam v prvih letih po menopavzi, a toliko bolje, če ste mlajše in boste že zdaj našle kaj zase. Prisluhnite, čeprav ste še v predbabjih letih! In čeprav moške ovirata socializacija in fiziologija, so nekateri izjemni moški tudi lahko babe.
Ženska, ki prebere opise trinajstih lastnosti in dobre volje ugotovi, da lahko vidi sebe in zamisel o babi ali o razvijanju v babo v pozitivni luči, je modra. Ženska, ki se razvija, zlahka prepoznava v teh lastnostih, kar želi razviti v sebi, besede ji dajo moč, da bo razvoj uresničila.
Življenjska doba je snov, ki jo mora oblikovati vsak od nas. Dokler se ne konča, smo vsi še zmeraj v procesu, sredi nedokončane zgodbe. Kar delamo s svojim življenjem, je naš magnum opus ali pomembno delo osebne ustvarjalnosti. Če prevzamemo babji pogled, bomo videli sebe in druge z vidika duše namesto z vidika ega. Lepo staranje je cilj, ki si ga je vredno želeti.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala KATJA HVALA
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika CRONES DON'T WHINE

PODATKI O KNJIGI

Priročnik
121 strani
Trda platnica
© 2005
13,2 x 20,7 cm
ISBN 961-6359-18-5

Razprodane

Clarissa Pinkola Estés
Čar zgodbe

9,91 €

Clarissa Pinkola Estés
Vrtnar duše

9,18 €

Jean Shinoda Bolen
Babe ne tarnajo

13,34 €

Anthony de Mello
Minuta nesmisla

13,35 €

Susanna Tamaro
Za vedno

21,00 €

Elisabeth Kübler-Ross
Kolo življenja

17,53 €

Peter O'Connor
Prvi sončni žarek

14,61 €

Alan Watts
Dao: pot vode

28,00 €

Rachel Naomi Remen
Blagoslovi starega očeta

28,79 €

Terence McKenna
Resnični prividi

13,34 €

Stuart Avery Gold
Ping

14,50 €

Joseph Campbell
Junak tisočerih obrazov

39,00 €

Maya Angelou
Nove poti

10,68 €

Florinda Donner
Šabono

14,61 €

Susanna Tamaro
Papirofobija

16,44 €

Susan O'Halloran in Susan Delattre
Ženska, ki je našla svoj glas

13,35 €

Martín Prechtel
Skrivnosti govoreče jaguarke

28,79 €

Susanna Tamaro
Čarobni krog

20,09 €

Adelaide Donnelly in Ani Pachen
Zgodba o Ani-la

18,57 €

Deepak Chopra
Hčere radosti

16,27 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.