Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,68 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Robert Bly

Divji moški

Prek mitov, legend, poezije, psihologije in antropologije odkriva prvine in podobe moškosti, po katerih hrepenijo zakrknjene mladeniške duše, pa tudi sleherna ženska.

VEČ O KNJIGI
Sales price: 22,09 €
27,61 €
Discount: -5,52 €
28,79 
334 strani | 14,6 x 23,6 cm | Trda platnica
POVZETEK

Divji moški je sijajno in izborno napisana meditacija, neprecenljiv prispevek k vse bolj odmevnemu pogovoru o tem, kaj pomeni biti moški. Blyjevo videnje temelji na delu z moškimi in spominih iz lastnega življenja. Govori o razdiralnih učinkih nenavzočih očetov in obžaluje izginotje moških iniciacijskih obredov. Ob Grimmovi pravljici Železni Janez, v kateri mentor ali divji moški vodi mladeniča skozi osem stopenj razvoja, nas spominja na že dolgo pozabljene podobe zaščitniške, a tudi čustveno obarvane moškosti. Vsak moški in vsaka ženska na našem planetu je na poti od Zakona k Legendam. Zagotovo to velja za vsakega bralca te knjige. Legende predstavljajo vlažno, močvirnato, divje, neukročeno. Legende so vodne, če jih primerjamo s suhoto Zakona. Potrebujemo dvajset let, da razumemo Zakon, nato pa vse življenje, da pridemo do Legend. Zakon predstavlja zapovedi, ki jih potrebujemo, da bi ostali živi, pravilo, ki pravi, po kateri strani ceste smemo voziti, zakon težnosti. Naučiti se moramo osnovnega načela, da ne moremo zajeti vode v pljuča in dihati; zapovedi, ki nas zadržuje, da se ne pobijemo zaradi manjše graje; kanona proti samouboju; postulatov, ki spodbujajo previdnost, vljudnost in dostojnost; predpisov, ki nam pomagajo nadzorovati lastno norost.rnKo je moški pripravljen narediti odločilni korak proti »Legendam«, se v njegovih sanjah včasih pojavi ženski lik z obrazom, ki »gleda na obe strani«. Videti je, kakor da bi imel dva obraza; eden zre proti svetu pravil in zakonov, drugi pa proti svetu zmajevske želje, vlažnosti, divjosti, odrasle moškosti.

O AVTORJU

Robert Bly je eden največjih sodobnih ameriških pesnikov in prevajalcev ter dobitnik številnih nagrad za pesniške zbirke. Divji moški je njegovo prvo daljše prozno delo, v katerem združuje svoje poglobljeno vedenje z raziskovanjem mitov, legend, književnosti, psihologije in antropologije. Živi in piše ob jezeru v Minnesoti.

ODLOMEK

Očetje in sinovi v plemenskih kulturah so nekako šaljivo strpni drug do drugega. Sin se mora veliko naučiti in preživlja z očetom ure in ure, ko uspešno ali neuspešno izdelujeta puščične osti, popravljata kopja ali sledita zviti živali. Ko oče in sin resnično preživljata dolge ure drug ob drugem, kar za nekatere očete in sinove še zmeraj velja, z očetovega telesa prehaja na sinovo nekakšna snov, ki je skoraj kot hrana. Sodoben um bi nemara želel opisati izmenjavo med očetom in sinom kot nekakšno posnemanje ali prevzemanje drže, vendar menim, da poteka snovna predaja, kakor da bi iz očetovega telesa prehajala nekakšna snov neposredno v sinove celice. Sinovo telo — ne njegov um — sprejema, oče pa ga hrani na ravni, ki je globoko pod zavestno. Sin ne sprejema zdravljenja z rokami, marveč zdravljenje s telesom. Njegove celice sprejemajo vedenje o tem, kakšno je odraslo moško telo. Mlajše telo spozna, na kateri frekvenci vibrira moško telo. Prepoznava pesem, ki jo pojejo celice odraslega moškega, pa tudi ples očarljivih, elegantnih, samotnih, pogumnih in napol sramežljivih moških molekul. V dolgih mesecih, ki jih sin preživi v materinem trenuhu, se njegovo telo odlično uglasi z ženskimi frekvencami; nauči se, kako oddajajo ženske celice, kdo se v tem resonančnem polju komu uklanja, katere živali tečejo čez travnato jaso, čemu telo prisluškuje ponoči, kateri so površinski in kateri globinski strahovi. Kako čvrsto postane sinovo telo pred rojstvom in po njem, kako odličen sprejemnik zgornjih in spodnjih frekvenc materinega glasu! Sin se uglasi s temi frekvencami ali pa umre. Sedaj, stoje ob očetu, medtem ko popravljata puščične osti ali pluge ali spirata bate v bencinu ali pomagata živalim med kotenjem, ima sinovo telo priložnost, da se na novo uglasi. Počasi, po mesecih in letih, začnejo njegove telesne strune odzvanjati na osorno, včasih zahtevno, čemerno humorno, nespoštljivo, nestrpno, trmasto, kljubovalno starejše moško telo, ki ljubi tišino. Tako moške kot ženske celice igrajo čudovito glasbo, toda sin mora odzvanjati na moško in tudi na žensko frekvenco.rnSinovi, ki se ne uglasijo na novo, vse življenje trpijo lakoto po očetu. Mislim, da je »lakota« pravi izraz za to koprnenje: telesu mladega moškega primanjkuje soli, vode ali beljakovin, podobno kot sestradanemu telesu in spodnjemu delu prebavil primanjkuje beljakovin. Če jih želodec ne dobi, začne počasi nažirati mišice. Taki sestradani sinovi postavajo okrog starejših moških kot brezdomci okoli ljudskih kuhinj. Podobno kot brezdomci se sramujejo svojega počutja, brezimne, grenke, neizbrisne osramočenosti. Ženske ne morejo nadomestiti te posebne manjkajoče snovi, pa naj jih do lačnih sinov navdaja še tako sočutje. Pozneje jo sin nemara skuša dobiti od ženske svoje starosti, vendar tudi to ne deluje.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJKA MARKOČIČ ŠUŠMELJ
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika IRON JOHN

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
334 strani
Trda platnica
© 2004
14,6 x 23,6 cm
ISBN 961-6359-14-2

Razprodane

Clarissa Pinkola Estés
Čar zgodbe

9,91 €

Clarissa Pinkola Estés
Vrtnar duše

9,18 €

Jean Shinoda Bolen
Babe ne tarnajo

13,34 €

Anthony de Mello
Minuta nesmisla

13,35 €

Susanna Tamaro
Za vedno

21,00 €

Elisabeth Kübler-Ross
Kolo življenja

17,53 €

Peter O'Connor
Prvi sončni žarek

14,61 €

Alan Watts
Dao: pot vode

28,00 €

Rachel Naomi Remen
Blagoslovi starega očeta

28,79 €

Terence McKenna
Resnični prividi

13,34 €

Stuart Avery Gold
Ping

14,50 €

Joseph Campbell
Junak tisočerih obrazov

39,00 €

Maya Angelou
Nove poti

10,68 €

Florinda Donner
Šabono

14,61 €

Susanna Tamaro
Papirofobija

16,44 €

Susan O'Halloran in Susan Delattre
Ženska, ki je našla svoj glas

13,35 €

Martín Prechtel
Skrivnosti govoreče jaguarke

28,79 €

Susanna Tamaro
Čarobni krog

20,09 €

Adelaide Donnelly in Ani Pachen
Zgodba o Ani-la

18,57 €

Deepak Chopra
Hčere radosti

16,27 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.