KnjigarnaAnthony de Mello


Minuta nesmisla


Zgodbe, katerih lahkotnost je le navidezna, saj je plod globokih uvidov v človeško duševnost, odnose med posamezniki ter vpetost človeka in človeštva v vesoljni red.


VEČ O KNJIGI

226 strani | 11 x 19 cm | Mehka platnica book

    

Anthony de Mello

Minuta nesmisla

Zgodbe, katerih lahkotnost je le navidezna, saj je plod globokih uvidov v človeško duševnost, odnose med posamezniki ter vpetost človeka in človeštva v vesoljni red.

13,35 
226 strani | 11 x 19 cm | Mehka platnica


Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €
Price
Sales price 13,35 €
Discount
Tax amount
POVZETEK

Ko se je neki učenec pritoževal, da bi bilo potrebno učiteljevo duhovnost posodobiti, se je učitelj glasno zasmejal. Potem je povedal zgodbo o študentu, ki je vprašal: "Ali nimate nobene novejše knjige o anatomiji? Te so stare najmanj deset let."
Knjigarnar mu je odvrnil: "Veš kaj, fant, v zadnjih desetih letih niso bile človeškemu telesu dodane nobene nove kosti."
In učitelj je dodal: "Tudi človeški naravi ni bilo v zadnjih 10.000 letih ničesar dodano."


Ko so učitelja vprašali, kako človek občuti razsvetljenje, je odgovoril: "Tako je, kot če bi šel v divjino in bi te nenadoma obšel občutek, da te opazujejo."
"Kdo?"
"Skale in drevesa in gore."
"Grozljiv občutek."
"Ne, tolažilen. Toda ker je neznan, človek začuti potrebo, da odhiti nazaj v vsakdanji svet ljudi – v njihov hrup, njihove besede, njihov smeh – v svet, ki nas je ločil od narave in od re­sničnosti."


"Zakaj ... zakaj ... zakaj?" je osupel spraševal učenec, ko je učitelj vztrajal, naj nemudoma zapusti samostan, kamor je bil sprejet pred komaj štiriindvajsetimi urami.
"Ker ne potrebuješ učitelja. Lahko ti pokažem pot, a le ti sam lahko hodiš po njej. Lahko te opozorim na vodo, a le ti sam jo lahko piješ. Zakaj bi zapravljal svoj čas tu in zasanjano strmel vame? Poznaš pot. Hôdi! Voda je tik pred teboj. Pij!"

O AVTORJU

Knjigo Minuta nesmisla je Anthony de Mello napisal po Minuti modrosti in pred Žabjo molitvijo. Rokopis je poslal izdajatelju z navodilom, naj ga takoj natisne. Bil je tak, kot izhaja sedaj: zgodbe niso imele naslovov in vsebinskega kazala ni bilo. Tekst je bil natipkan, razen kratkega komentarja k prvi zgodbi, ki ga je napisal na roko. Vse je bilo pripravljeno za tisk, ko je konec leta 1986 sporočil: "Pišem drugo knjigo, ki bo imela naslov Žabja molitev in mora iziti pred Minuto nesmisla; prosim, pošljite mi rokopis nazaj."
Prve mesece leta 1987 je Tony intenzivno dodelaval Žabjo molitev. Rokopis je želel oddati za objavo pred odhodom v New York konec maja. Dne 30. maja sem srečal Tonyja v Bombayu. Več ur sva se pogo­varjala o ureditvi knjige. Ko sva s tem končala, sem ga vprašal po rokopisu Minute nesmisla. Povedal mi je, da je gotov in da mi ga bo poslal takoj po vrnitvi iz Amerike. Po tem naj bi začel s pripravo knjige meditacij.
Približno ob šestih tisti večer sem zaželel Tonyju nasvidenje in se poslovil, da bi ujel vlak nazaj v Gujarat. Dve uri pozneje se je odpeljal na letališče. Umrl je 1. junija 1987 na univerzi Ford­ham, ponoči prvega dne po prihodu v New York.
Nikakor ni pričakoval, da se bo tako hitro vrnil. Njegovo truplo je prispelo 13. junija zjutraj. Pokopali so ga še isti večer na pokopališču cerkve sv. Petra v Bandri, kjer je bil krščen.

KOLOFON

Prevedli METKA KLEVIŠAR in ALENKA KLEMENC
Uredila VERA ČERTALIČ
Lektorirala JASNA KAMIN
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika ONE MINUTE NONSENSE

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
226 strani
Mehka platnica
© 2000
11 x 19 cm
ISBN 961-6359-01-0

DELI VSEBINO

Bralci so tudi kupili

Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2
5000 Nova Gorica • Slovenija
zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Vse pravice pridržane.