Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,68 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Martín Prechtel

Neposlušnost hčere Sonca

Zgodba Neposlušnost hčere Sonca je znamenita pravljica gvatemalskih Majev o Visokorasli, hčeri Sonca in Lune, ki se zaljubi v neprimernega snubca in upre staršem, zato je kaznovana.

VEČ O KNJIGI
Sales price: 14,19 €
17,74 €
Discount: -3,55 €
18,50 
200 strani | 13 x 20,3 cm | Trda platnica
POVZETEK

Martin Prechtel razlaga pravljico v petih pomenskih plasteh. Prva zajema proces zorenja in odnose med starši in otroki, druga kulturni pomen, ki ga hitreje dojamejo domorodni Maji, tretja razlago, kako zgradba indijanskega jezika oblikuje pripovedovanje in sporazumevanje z Neindijanci, nazadnje pa pisec pojasni še globalni pomen zgodbe za preživetje sveta.

O AVTORJU

Martin Prechtel živi kot pisatelj, učitelj, govorec, glasbenik in zdravilec v rodni Novi Mehiki. Njegova dela zajemajo iz indijanske domorodne kulture in so prevedena v številne jezike. Kot priznan slikar jih tudi sam ilustrira.

ODLOMEK

Ta zgodba, ki so jo v gvatemalskem višavju ohranjali cutuhilski Maji iz vasi Santiago Atitlan, pa tudi druge, njej podobne, niso navadne zgodbe. Niso preproste zgodbe in niso ljudske pripovedke. Mogoče so mitske, toda po drugi strani tudi mitske niso. So posebne zgodbe.
Zagotovo je mogoče reči, da so žive, in ker so žive, se jih ne pripoveduje kadarkoli, marveč le v temi. Čeprav je katera od različic znana vsakomur, ko doseže neko starost, jih lahko pripovedujejo le nekateri ljudje. Le priznanim zgodbarjem je dovoljen vstop v njihovo vednost, kajti te zgodbe živijo le skozi pripovedovanje, in ker so starodavne, velike in lačne, jih je treba primerno ohranjati pri življenju.
Prav lahko bi tudi rekli, da niso od tega, marveč od drugega sveta, nevidnega sveta, sveta duha, ki daje življenje in iz katerega prižvenkljajo in prirožljajo kakor gola okostja. Šele zgodbar, »ubesedovalec«, bnej tzij, jih odene v meso, ko se jih »prispominja« v življenje, nato pa odene v vsakdanje življenje vasi.
Podobno kot brezdanje ponavljajoče se sanje, katerih izvori so izgubljeni in zamegljeni, ko se prebudimo, katerih konec je začetek novih sanj, se te majevske zgodbe, čeprav znova in znova pripovedovane, vedno začenjajo v prejšnji zgodbi, končajo pa, ko je najbolj napeto in z začetkom nove zgodbe, pripovedovane ob drugi priložnosti.
Po letih poslušanja se mlad človek nauči prepoznati v njih svoje življenje in skozenj ga vodijo zgledi, zajeti v zgodbah. Ko odrasemo, spoznamo, da pravzaprav obstaja le eno samo velikansko, skrito zgodbarsko deblo, iz katerega poganjajo zgodbe kot veličastne veje, listi in sadeži.
Zgodbe, kot je Neposlušnost hčere Sonca, so čaščene domače različice sicer zelo svetih mitov in pripovedujemo jih doma, zunaj obredne iniciacijske zaprtosti. Čeprav niso tabu, jim izkazujemo enako globoko spoštovanje kot živečim junakom. In podobno kot vaščani, ki se oglasijo na obisk šele po sončnem zahodu, potem ko opravijo delo tistega dne, nas zgodba obišče samo ponoči in večinoma v sušnem obdobju med novembrom in aprilom, znanem kot nočni čas leta. Poslušanje teh zgodb izven obrednih krajev se navadno začne, ko razširjena družina zajame sapo in si opomore po taleči, soparni vročini tedenskega touja ali parne kopeli in poleže v osrednji kolibi, vse pa se odvija med sončnim zahodom in polnočjo.
Kot vsepovsod po svetu so starci in starke tisti, ki jih milo snubijo in pregovarjajo, naj po kopeli in hladnem prigrizku po njej povedo katero od številnih ljudskih pripovedk.
Ko sem prišel v vas Santiago Atitlan, kjer sem nato živel toliko let, sem vzljubil obredne kopeli v hudi vročini touja, po katerih sem se gostil z ribami, prepojenimi v soku limet, in koruznimi pogačami, nato pa obslonel s sijočimi in srečnimi člani družine bivše žene ter prisluhnil enemu od starejših stricev, ko je oživljal katero teh zgodb.
Vendar sem bil vedno znova razočaran, kajti zaradi pomirjevalnega delovanja potilne kolibe, poznih prigrizkov in uspavalnega vpliva starega zgodbarja, ki je vse poslušalstvo, ne samo mene, zazibal v trden spanec, nikoli nisem slišal konca katerekoli tistih šestdesetih ali več starodavnih mitskih zgodb. Včasih je ob zori celo zgodbar, z vnic nagnjeno glavo, glasno smrčal ob žerjavici, preostali po večernem ognju, medtem ko so se vaščani prebujali in odhajali na delo.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJA BLAŽIČ KLEMENC
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika THE DISOBEDIENCE OF THE DAUGHTER OF THE SUN

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
200 strani
Trda platnica
© 2007
13 x 20,3 cm
ISBN 978-961-6359-28

Razprodane

Clarissa Pinkola Estés
Čar zgodbe

9,91 €

Clarissa Pinkola Estés
Vrtnar duše

9,18 €

Jean Shinoda Bolen
Babe ne tarnajo

13,34 €

Anthony de Mello
Minuta nesmisla

13,35 €

Susanna Tamaro
Za vedno

21,00 €

Elisabeth Kübler-Ross
Kolo življenja

17,53 €

Peter O'Connor
Prvi sončni žarek

14,61 €

Alan Watts
Dao: pot vode

28,00 €

Rachel Naomi Remen
Blagoslovi starega očeta

28,79 €

Terence McKenna
Resnični prividi

13,34 €

Stuart Avery Gold
Ping

14,50 €

Joseph Campbell
Junak tisočerih obrazov

39,00 €

Maya Angelou
Nove poti

10,68 €

Florinda Donner
Šabono

14,61 €

Susanna Tamaro
Papirofobija

16,44 €

Susan O'Halloran in Susan Delattre
Ženska, ki je našla svoj glas

13,35 €

Martín Prechtel
Skrivnosti govoreče jaguarke

28,79 €

Susanna Tamaro
Čarobni krog

20,09 €

Adelaide Donnelly in Ani Pachen
Zgodba o Ani-la

18,57 €

Deepak Chopra
Hčere radosti

16,27 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.