Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,68 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Maya Angelou

Nove poti

Zgodbe, ki razkrivajo svet Afroameričanov, dolgotrajni vpliv suženjstva in odrinjenost v belski družbi, njihov pogum in prizadevanje za dostojanstveno mesto med belci.

VEČ O KNJIGI
Sales price: 3,36 €
11,21 €
Discount: -7,85 €
11,69 
114 strani | 13,7 x 20 cm | Mehka platnica
O AVTORJU

Maya Angelou, rojena 1928 kot Marguerite Johnson v St. Louisu, je odraščala v Arkansasu. Je pesnica, zgodovinarka, pisateljica, igralka, dramatičarka, borka za državljanske pravice, producentka in režiserka. Predava po vseh ZDA in v tujini in je od leta 1981 redna profesorica na Wake Forest University v Severni Karolini. Napisala je deset uspešnic, bila za številne revijalne prispevke nagrajena s Pulitzerjevo nagrado. Na prošnjo predsednika Clintona je napisala in recitirala pesem ob njegovi razglasitvi za predsednika leta 1993.

ODLOMEK

Kot otrok sem živela v Stampsu v Arizoni pri babici, ki je imela poseben odnos do kupcev, znanih po tarnanju, ki so stopili v njeno trgovino. Kadar koli je zagledala, da prihaja kak nergač, me je poklicala ne glede na to, kaj sem počela, in mi zarotniško šepnila: "Sestra, pridi noter. Pridi." Seveda sem jo ubogala.
Babičino običajno vprašanje je bilo: "Kako si kaj, brat Thomas?" In prišlek je odvrnil: "Nič kaj dobro." V njegovem glasu je bilo jasno zaznati jamrajoč prizvok. "Nič kaj dobro, sestra Henderson. To poletje, saj veste. Ta poletna vročina. Zoprna je. Tako strašno je zoprna. Do skrajnosti me izčrpava. Sovražim vročino. Ubija me." Babica je stoično prekrižala roke na prsih in zamrmrala: "Mhm-hm-hm." In ostro me je ošinila s pogledom, da bi se prepričala, ali sem slišala jamranje.
Kdaj drugič je kak nergač mevžasto potožil: "Sovražim oranje. Ta zbita zemlja je še zabita povrh in mule so tako trmaste... Butaste. Ubija me. Nikoli ne bom preoral do konca. Roke in noge me bolijo in prah mi gre v oči in v nos. Ne zdržim več." In babica, spet s prekrižanimi rokami na prsih, je zamomljala: "Mhm-hm-hm," me pogledala in pokimala. Brž ko je nergač zapustil trgovino, me je poklicala predse in izrekla besede, ki mi jih je, kot se mi zdi, ponovila vsaj tisočkrat. "Sestra, si slišala, nad čem nergata brat Nič-kaj-dobro in sestra Preveč-dela? Si slišala?" Pokimala sem. Nadaljevala je: "Sestra, širom po svetu so sinoči ljudje legli k počitku, revni in bogati in beli in črni, a se nikoli več ne bodo zbudili. Sestra, tisti, ki so mislili, da bodo zjutraj vstali, ne bodo nikoli več pokonci in njihove postelje so postale hladne pare in njihove odeje so se spremenile v mrtvaške prte. In ti mrtvi ljudje bi dali kar koli, kar koli za borih pet minut tega vremena ali deset minut oranja, nad katerim je tisti človek godrnjal. Zato pazi, da se ne boš nikoli pritoževala, sestra. Če ti kaj ni všeč, spremeni, če ne moreš spremeniti, spremeni način razmišljanja o tem. Ne tarnaj."
Pravijo, da nam je dano nekaj redkih življenjskih učnih trenutkov. Tiste med tretjim in trinajstim letom sem doživela v babičini družbi. Tarnanje ni le nespodobno, ampak tudi nevarno. Zlahka opozori zver na žrtev, ki je v bližini.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Lektorirala JASNA KAMIN
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika WOULDN'T TAKE NOTHING FOR MY JOURNEY NOW

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
114 strani
Mehka platnica
© 1998
13,7 x 20 cm
ISBN 961-90408-5-6

Razprodane

Clarissa Pinkola Estés
Čar zgodbe

9,91 €

Clarissa Pinkola Estés
Vrtnar duše

9,18 €

Jean Shinoda Bolen
Babe ne tarnajo

13,34 €

Anthony de Mello
Minuta nesmisla

13,35 €

Susanna Tamaro
Za vedno

21,00 €

Elisabeth Kübler-Ross
Kolo življenja

17,53 €

Peter O'Connor
Prvi sončni žarek

14,61 €

Alan Watts
Dao: pot vode

28,00 €

Rachel Naomi Remen
Blagoslovi starega očeta

28,79 €

Terence McKenna
Resnični prividi

13,34 €

Stuart Avery Gold
Ping

14,50 €

Joseph Campbell
Junak tisočerih obrazov

39,00 €

Maya Angelou
Nove poti

10,68 €

Florinda Donner
Šabono

14,61 €

Susanna Tamaro
Papirofobija

16,44 €

Susan O'Halloran in Susan Delattre
Ženska, ki je našla svoj glas

13,35 €

Martín Prechtel
Skrivnosti govoreče jaguarke

28,79 €

Susanna Tamaro
Čarobni krog

20,09 €

Adelaide Donnelly in Ani Pachen
Zgodba o Ani-la

18,57 €

Deepak Chopra
Hčere radosti

16,27 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.