Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,50 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Sam Keen

Ogenj v trebuhu

Vabilo moškim, naj se odpravijo na potovanje spoznavanja samega sebe, prepoznajo svojo poklicanost, se spravijo z ženskami in zaživijo v skupnosti, ki jih potrebuje.

27,12 
293 strani | 14,6 x 23,6 cm | Trda platnica
PODATKI O KNJIGI

Knjiga Ogenj v trebuhu Sama Keena je ob Divjem moškem Roberta Blyja spodbudila »moško gibanje«. Namenjena je moškim, ki so začutili praznino in osamljenost ter zahrepeneli po povezanosti, vendar jih omejujejo stari vzorci in prepričanja, ki jih je ob novih informacijah, vsebovanih v knjigi, mogoče spremeniti. In namenjena je tistim ženskam, ki želijo bolje razumeti moške in čutiti z njimi.
Iskati ni nič več in nič manj kot postavljati vprašanja. Legenda o gralu, klasična zgodba o moškem junaštvu, pripoveduje, da so se vitezi okrogle mize odpravili na iskanje tako, da so odšli v gozd na kraju, ki je bil najtemnejši, in si utrli pot, kjer je še ni bilo. Notranji, psihološki pomen mita je, da bomo pravo moškost odkrili le, če se bomo zavezali življenju spraševanja.
Čud našega sodobnega iskanja odseva v Rilkejevem nasvetu mlademu prijatelju: »Rad bi vas prosil, da bi imeli potrpljenje z vsem nerešenim v svojem srcu in da bi skušali ljubiti vprašanja sama kot zaklenjene izbe in kot knjige, ki so napisane v zelo tujem jeziku. Ne sprašujte po odgovorih … Živite vprašanja.«

O AVTORJU

Sam Keen je diplomiral na harvardski in princetonski univerzi ter dolga leta predaval filozofijo in religijo, poleg tega je dvajset let sourejal revijo Psychology Today, preden je postal svobodnjak, predavatelj, vodja seminarjev in svetovalec. Napisal je več knjig in posnel dokumentarni film Obrazi sovražnika. Ko ne piše, potuje in predava, živi na kmetiji v hribovju nad Sonomo, goji konje in telovadi na trapezu.

ODLOMEK

Moški in ženske so izčrpani od bitke, a ne vedo, kako bi odpravili sovražnost med spoloma. Stoletni družbeni dogovor se je porušil in še zmeraj smo v šoku. Našo generacijo so bombardirali z ogromnimi spremembami – s tabletko, spolno revolucijo, z militantnim feminizmom, osvoboditvijo gejev, z vstopom žensk v politiko in gospodarstvo.
Zadnje čase se zdi, da bitka slabi in veter prinaša dih miru. Adam in Eva opuščata propagandne kampanje, ne obmetavata se več z jabolki in žalitvami in kažeta znake želje, da bi spet postala ljubimca. Hrepenenje, da bi se spet objeli, postaja močnejše od potrebe, da bi imeli tarčo za svojo sovražnost. Radi bi se spet zbližali.
Toda kako? Kako naj se, veterani tolikega bojevanja na erogenih področjih, naučimo drugače ljubiti?
Prva resna ovira za rast pristne ljubezni med spoloma je naš razčustvovani romantični pogled na ljubezen.
Najpogosteje govorimo o ljubezni, kakor da bi šlo le za »Da!« Dva človeka v nenehni intimnosti. Tesni. Blizki. Ko nikoli ni treba reči, da ti je žal. Topel puh. Priljubljene prispodobe za ljubezen namigujejo na tekoče stanje: odnese te, valovi užitka, mehčanje, tok, orgazem, raztapljanje ega, dva, spojena v eno, kemija, ki povzroči spoj. Ali pa mislimo nanjo kot na stanje trajnega miru; odpiranje, ranljivost, rušenje obramb, konec spletkarjenja in moči. V tem razčustvovanem pogledu je ljubezen naspotje navzkrižja. Ljubite ali se bojujete, ne pa oboje. Carl Jung je dejal: »Kjer je ljubezen, ni moči. Kjer je moč, ni ljubezni.« V ljubezni naj ne bi bilo sporov o mejah, nobene bitke osebnosti.
Po mojem mnenju je romantična zamisel o ljubezni pravzaprav opis škodljive medsebojne odvisnosti.
Pristna ljubezen je ples treh korakov: solo, nasprotje in združenje; zajema samoto, konflikt in intimnost. Spustite katerega od korakov in uničite ples. V ljubezenskem odnosu človeka najprej stojita sama in ločena drug od drugega, nato stopita v spoštljiv spopad in se nazadnje razveselita svoje sovisnosti. V ljubezni je »ne« poročen z »da«, prvinski sili kot kremen in jeklo se srečata, a ne pomešata, gre za srečanje, v katerem jaz in ti trdno stojiva.
Prava ljubezen je edina pravična in sveta vojna. Prijatelja si prisežeta lojalen odpor. Zaobljubljam se, da bom branil integriteto svojega ločenega bitja in spoštoval integriteto tvojega bitja. Srečala se bova le kot enakovredna; predstavil se ti bom v polnosti svoje biti in enako pričakoval od tebe. Ne bom se prihulil, opravičeval ali popuščal. Najina zaobljuba bo ljubiti pravično in močno, vzpostaviti in spoštovati nedotakljive meje, spoštovati ločena svetišča. Ostala bova združena v sladkih mukah dialoga, v boju pogovora, v dialektiki ljubezni, dokler ne doseževa sinteze.
Doslej smo raziskovali moški solo ples na domnevi, da se mora moški opredeliti ločeno od svojega odnosa z žensko, preden lahko v njej odkrije enkratno osebo, ki jo bo lahko ljubil kot lepo in nepopolno. Vsak izgubljeni sin mora zapustiti materino deželo (in vsaka hči očetovo), preden se lahko vrne in zapleše ples zrele ljubezni. Osredotočil sem se na oblikovanje zemljevida moškega romanja in prisluhnil prvim odmevom nove zgodovinske poklicanosti, ki izziva sedanjega in prihodnjega junaka. Poskusil sem ohraniti vprašanja Howarda Thurmana v pravem zaporedju in se usmeril na naravo moškega potovanja.
Sedaj je čas, da namenimo pozornost naslednjima korakoma v ljubezenskem plesu, da se vrnemo k ženskam, poslušamo, govorimo »da« in »ne« in spet sklenemo roke. Čas je, da preidemo s solo plesa v nasprotje in nato v zbližanje.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJA BLAŽIČ KLEMENC
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika FIRE IN THE BELLY

PODATKI O KNJIGI

Priročnik
293 strani
Trda platnica
© 2005
14,6 x 23,6 cm
ISBN 961-6359-21-5

Razprodane

Clarissa Pinkola Estés
Čar zgodbe

9,91 €

Clarissa Pinkola Estés
Vrtnar duše

9,18 €

Jean Shinoda Bolen
Babe ne tarnajo

13,34 €

Anthony de Mello
Minuta nesmisla

13,35 €

Susanna Tamaro
Za vedno

21,00 €

Elisabeth Kübler-Ross
Kolo življenja

17,53 €

Peter O'Connor
Prvi sončni žarek

14,61 €

Alan Watts
Dao: pot vode

28,00 €

Rachel Naomi Remen
Blagoslovi starega očeta

28,79 €

Terence McKenna
Resnični prividi

13,34 €

Stuart Avery Gold
Ping

14,50 €

Joseph Campbell
Junak tisočerih obrazov

39,00 €

Maya Angelou
Nove poti

10,68 €

Florinda Donner
Šabono

14,61 €

Susanna Tamaro
Papirofobija

16,44 €

Susan O'Halloran in Susan Delattre
Ženska, ki je našla svoj glas

13,35 €

Martín Prechtel
Skrivnosti govoreče jaguarke

28,79 €

Susanna Tamaro
Čarobni krog

20,09 €

Adelaide Donnelly in Ani Pachen
Zgodba o Ani-la

18,57 €

Deepak Chopra
Hčere radosti

16,27 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.