Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,68 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Susanna Tamaro

Papirofobija

Zakaj je treba brati? Zgodba o Leopoldu je odgovor na vprašanje, ki si ga postavi vsak otrok, kadar prejme za darilo knjigo namesto igrače.

Sales price: 1,73 €
17,26 €
Discount: -15,53 €
18 book
ibooks 8,99 €  iOSebook
biblos 8,99 €  Androidebook
56 strani | 18,3 x 26,6 cm | Trda platnica 
POVZETEK

Zgodbica pripoveduje o osemletnem fantku, ki ne mara knjig, čeprav mu jih kar naprej darujejo in se police v njegovi sobi šibijo pod njimi. Ni mu do televizije in tudi videoiger ne mara, želi pa si tekaških copat in teka v naravi. Ker mu v šoli ne gre najbolje, ga starši odpeljejo k psihologu, ki ugotovi, da deček trpi za papirofobijo. Zdravljenje mu je tako zoprno, da pobegne od doma. V mestnem parku sreča modrega starčka, ki ga naposled pospremi na novo pot.

O AVTORJU

Susanna Tamaro, italijanska pisateljica, rojena v Trstu leta 1957, ena najbolj poznanih in priljubljenih po vsem svetu, je diplomirala iz filmske režije, posnela nekaj znanstvenih dokumentarnih filmov, nato pa stopila na polje literature, kjer je nemudoma dosegla velik uspeh s knjigo Va, dove ti porta il cuore (Pojdi, kamor te vodi srce). Sledile so ji še druge, nekatere prevedene tudi v slovenščino (Odgovori mi, Poslušaj moj glas, Več ognja, več vetra). Zadnja leta se je podala na področje literature za otroke in mladostnike, v slovenščino je že prevedeno delo Cuore di ciccia (Srce iz špeha). Založba Eno je izdala še dve njeni deli, Za vedno in Čarobni krog.
Prejela je več literarnih nagrad, med njimi nagrado Itala Calvina, Else Morante, nagrado mednarodnega PEN-a in nagrado Rapallo. Slovi po zavzemanju za varstvo in čistost okolja in je predstavnica italijanske Organizacije za zaščito ptic LIPU,sodeluje v projektu Treebank (Drevesne banke) za urbano pogozdovanje mesta Milan in, fundaciji WWF, vodi tudi Fundacijo Tamaro, ki črpa finančna sredstva izključno iz avtorskih pravic in donacij, s pomočjo katerih organizira projekte solidarnosti in prostovoljnega dela za ranljive skupine po vsem svetu.

ODLOMEK

Odkar se je rodil, je za rojstni dan dobival knjige. Najprej take, ki so bile mehke na otip, potem tiste z velikimi risbami in zelo malo besedami, nato knjige z veliko besedami in malo risbami. Ko je dvignil pogled s postelje, ni videl drugega kot police, polne knjig, in od vseh tistih knjig ni bilo niti ene, ki bi si jo bil zaželel. Malo pozneje tistega popoldneva, ko ga je mama z vabljivim glasom poklicala izza zaprtih vrat, naj pride pihnit svečke na torti, je zavpil: »Kar sama jih pihajta!«, in vtaknil glavo pod blazino, da je ne bi več slišal. Bil je žalosten in besen. Kako je mogoče, da mama in očka še po osmih letih skupnega življenja ne zmoreta razumeti, da mu ni prav nič do knjig. Njima so bile všeč, v redu, ampak nikjer ne piše, da bi zato morale biti všeč tudi njemu. Takoj ko je zagledal tisto belo površino, polno črnih čačk, se mu je v glavi začelo vrteti, kakor da bi bil na vrtiljaku. Prejšnje leto ga je mama odpeljala k psihologu, ker je bila v skrbeh zaradi njegovih slabih šolskih ocen. Psiholog ga je zasul z vprašanji, ukazal mu je, naj se igra s plastičnimi kockami, na koncu pa je ugotovil: »Papirofobija, še en primer papirofobije.« »Papirofobija?!« je vznemirjeno ponovila mama in zdravnik ji je pojasnil, da gre za najnovejšo motnjo, ki se zelo hitro širi. Prve primere so pred kakšnimi desetimi leti zaznali v Ameriki in odtlej so se kakor nekakšna nevidna gobavost razširili po vsem civiliziranem svetu. »Draga gospa,« je rekel psiholog, medtem ko ju je spremljal do vrat, »kriva je televizija. In mogoče tudi videoigre. Vzemite mu jih in ga prisilite, da bo bral in uporabljal svojo glavo. V nekaj mesecih boste priča neverjetnim izboljšavam.« Leopold je hotel oporekati njegovim besedam, ampak tudi ko bi, bi bilo povsem zaman, saj sta z mamo že stala pred vrati, ki jih je psiholog zaprl za sabo. Zato je namenil svoje ugovore mami: »Pa saj skoraj ne gledam televizije,« je rekel, ko je stopal v avto. »Nisi slišal psihologa?« je odgovorila mama. »Očitno ti že tisto malo škodi.« »In še nikoli nisem imel nobene videoigre!« Mama je skomignila z rameni. »Kaj pa vem, kaj počneš v šoli. Mogoče se ves čas igraš z igrami svojih sošolcev, namesto da bi poslušal.« Tistega dne sta mama in oče sprejela neusmiljene odločitve. Televizor sta ovila v črno vrečo za smeti, povezala z verigo in zaklenila s tremi ključavnicami. Vsako jutro, preden je odšel v šolo, mu je mama z ogljem namazala blazinice na prstih, da bi pozneje lahko ugotovila, ali se je igral z videoigrami. Medtem ko se je zgrbljen pod težo nahrbtnika spuščal po polžastem stopnišču, je zavpila za njim: »Če se boš prikazal domov s čistimi rokami, se pazi.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJA BLAŽIČ KLEMENC
Ilustriral JURE ENGELSBERGER
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika PAPIROFOBIA

PODATKI O KNJIGI

Knjiga za otroke
56 strani
Trda platnica
© 2011
18,3 x 26,6 cm
ISBN 978-961-6359-53-5

Razprodane

Priscila Cogan
Stara pajkovka

18,78 €

Sergio Bambaren
Na morski obali

14,19 €

Adelaide Donnelly in Ani Pachen
Zgodba o Ani-la

18,57 €

Elisabeth Kübler-Ross
Kolo življenja

17,53 €

Carl A. Hammerschlag in Howard D. Silverman
Zdravilni obredi

14,19 €

Florinda Donner
Šabono

14,61 €

Susan O'Halloran in Susan Delattre
Ženska, ki je našla svoj glas

13,35 €

Stuart Avery Gold
Ping

14,50 €

Rachel Naomi Remen
Zgodbe ob kuhinjski mizi

27,12 €

Joseph Campbell
Junak tisočerih obrazov

39,00 €

Alenka Košorok Humar
Hormonska joga

26,48 €

Sergio Bambaren
Belo jadro

14,99 €

Terence McKenna
Resnični prividi

13,34 €

Marlo Morgan
Sporočilo iz večnosti

17,53 €

Thomas Moore
Duše dvojčice

17,35 €

Robert Bly
Divji moški

26,29 €

Clarissa Pinkola Estés
Čar zgodbe

9,91 €

John Kotter in Holger Rathgeber
Naš ledenik se tali

16,50 €

Jean Shinoda Bolen
Babe ne tarnajo

13,34 €

Joseph Campbell
Miti, po katerih živimo

33,00 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.