KnjigarnaTerence McKenna


Resnični prividi


Potovanje v osrčje kolumbijskega amazonskega pragozda, kjer skupina mladih radovednežev raziskuje nevidne pokrajine, kar jih privede na rob norosti.


VEČ O KNJIGI

239 strani | 14,2 x 22 cm | Mehka platnica  book

    

Terence McKenna

Resnični prividi

Potovanje v osrčje kolumbijskega amazonskega pragozda, kjer skupina mladih radovednežev raziskuje nevidne pokrajine, kar jih privede na rob norosti.

11,68 
239 strani | 14,2 x 22 cm | Mehka platnica


Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €
Price
Sales price 11,69 €
Discount -2,92 €
Tax amount 1,01 €
PODATKI O KNJIGI

V zgodnjih osemdesetih sem med obiskom esalenskega inštituta, kamor sem bil povabljen na konferenco o šamanizmu, spoznal, da se je moja irska klepetavost povečala z leti uporabe gobjega psilocibina. Predanost psilocibinu in poskus pri La Chorreri, ki je tema te knjige, sta me očitno razvila v glasnika notranjega Logosa. Majhne skupine ljudi sem lahko s pripovedovanjem o čudno transcendentalnih zadevah, o katerih boste brali na teh straneh, popolnoma očaral.
Medtem ko so se dogajala, so se mi ta besedovanja zdela precej običajna, toda ob ponovnem poslušanju magnetofonskih trakov sem razumel, nad čem so bili moji poslušalci očarani. Bilo je, kot da bi se moja skromna osebnost umaknila in da bi skozme govoril drug glas, umirjen, izdelan in tekoč glas – glas, ki je poskušal drugim poročati o moči in obljubah psihideličnih razsežnosti.
Desetine, celo stotine mojih govorov in predavanj so posneli in kasete razpečevali, včasih piratsko, iz roke v roko, od prijatelja do podzemne radijske postaje. Začel sem živeti od učenja in predavanja na raznih prireditvah in delavnicah. Odkril me je znani Roy iz Hollywooda, ki me je s svojo nočno radijsko oddajo povzdignil v podzemno mini-zvezdo, vsaj med losangeleškimi nespečneži. Z govorjenjem o dogodkih pri La Chorreri sem postal zmerno slavna osebnost.

O AVTORJU

Terence McKenna (1946-2000) je preučeval ontološke temelje šamanizma in etnofarmakologije. Inovativen teoretik in očarljiv govorec se je pojavil kot vpliven glas psihedeličnega gibanja in nagnjenja, ki ga je imenoval »arhaična oživitev«. Po besedah Alexa Greya je McKennov recept »v mraku človeške zgodovine dovolj nor, da bi lahko učinkoval.«

ODLOMEK
Potopil sem se v milijone podob človeštva v vseh časih in krajih, razumel sem in se hkrati mučil z nerešljivimi ugankami bivanja in človeške zgodovine. V teh žametnih, zvezdnatih pragozdnih nočeh sem se počutil najbliže razumevanju trojne skrivnosti kamna modrosti, Drugega in človeške duše. Nekaj človeškega preživi posameznika, in to je večje tudi od življenja in smrti. Poseduje voljo, motiv in izredno moč. Zdaj je z nami.
Je to le fantaziranje, odrasel človek, ki si poskuša razložiti, kako se lahko uresničijo želje? Mislim, da ne. Živim in vem, da več časa, kot ima zavest na voljo, da uveljavi svojo pot, večja postaja verjetnost, da se bo zgodil zaželjeni dogodek. Kot da bi nežen pritisk proti določenemu cilju izvršil vrsto mikro-odklonov, ki privedejo do nenaključne in anti-entropične situacije – do želje, ki se je uresničila. Priznam, da sem si v ozadju vedno želel, da bi se mi želje uresničevale. Spominjam se, kako sem ležal v materinem naročju; nagnila se je nadme in izgovorila staro uspavanko, »Če bi bile želje konji, bi berači jahali.« Ta stavek sem lahko izgovoril, še preden sem ga razumel. Pravzaprav ga še vedno poskušam razumeti.
Zdaj se mi zdi, da je to način delovanja zavesti v možganih, kjer sta snov in energija bolj svobodna in gibljiva kot drugod v naravi. Zavest z lahkoto uravnava električni tok osrednjega živčnega sistema (čeprav ne vemo, kako); težje pa premika celotne sisteme atomov čez časovna in prostorska prostranstva. To je morda razlaga, zakaj je tako lahko oblikovati misel, uresničitev želja pa traja dlje.
O teh stvareh sem tuhtal v dolgih, zvezdnatih nočeh pri La Chorreri, ko se mi je predajalo samo srce skrivnosti. Med mojimi prsti je teklo alkimistično zlato; prepričan sem bil, da bo postalo neuničlkjivo in trajno, če mi ga bo uspelo zliti z upanjem in domišljijo.
Uvidek sem, da je med zavestjo, ki je dejavna v svetu, in zavestjo, ki deluje v osrednjem živčnem sistemu, vmesna faza, katere posrednik je telo. Ta vmesna faza je jezik.
KOLOFON

Prevedel MARKO PLAHUTA
Uredila VERA ČERTALIČ
Lektorirala JASNA KAMIN
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika TRUE HALLUCINATIONS

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
239 strani
Mehka platnica
© 1998
14,2 x 22 cm
ISBN 961-90408-4-8

DELI VSEBINO
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2
5000 Nova Gorica • Slovenija
zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Vse pravice pridržane.