KnjigarnaRigoberta Menchú


Vrč medu


Gvatemalske pravljice o Materi zemlji in Očetu nebu, o čarobnih živalih in otožnih drevesih, kot so jih avtorici in sloviti borki za mir pripovedovali indijanski starci in starke.


VEČ O KNJIGI

121 strani | 12,5 x 21 cm | Trda platnica  book

    

Rigoberta Menchú

Vrč medu

Gvatemalske pravljice o Materi zemlji in Očetu nebu, o čarobnih živalih in otožnih drevesih, kot so jih avtorici in sloviti borki za mir pripovedovali indijanski starci in starke.

Sales price: 11,35 €
Discount: -2,84 €
14,19 book
121 strani | 12,5 x 21 cm | Trda platnica


Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €
Price
Sales price 11,35 €
Discount -2,84 €
Tax amount 0,98 €
POVZETEK

Zgodbe Rigoberte Menchú niso proizvod njene domišljije, saj izhajajo iz čarobne gvatemalske narave in izročil tisočletne civilizacije. Vračajo nas v čas stvarjenja, ko sta Mati zemlja in Oče nebo naselila tiho vesolje z zvoki, barvami, živalmi in rastlinami ter vsakemu živemu bitju dodelila nalogo, obenem pa jih povezala v duhu ubranosti. V mitskih zgodbah se srečujejo modre podlasice, mladeniči, spremenjeni v opice, drevesa, obolela za otožnostjo, dvojčki, ki se zabavajo z luknjanjem oblačil - zanimivi in nenavadni junaki, po katerih nas potomka Majev seznanja z najznačilnejšimi in s pesniškimi vidiki svoje kulture.

O AVTORJU

Rigoberta Menchú iz Gvatemale je Nobelova nagrajenka za mir, saj se že leta in leta bojuje za revne in obrobneže, zlasti pa za staroselska ljudstva na planetu.

ODLOMEK

Nekoč, ko sta se stari oče Sonce in stara mati Luna naveličala plesati, sta poklicala Mater zemljo in Očeta nebo ter jima rekla: »Hudo sva se dolgočasila, ko sva samovala v tem vesolju. Zato sva ustvarila zvezde, toda zvezde so neme. Sedaj želiva, da vidva ustvarita bitja vseh velikosti in barv, da se bo najino srce radostilo, da se bodo v vesolju razlegali zvoki, da bo ta brezmejna črna tišina postala glasba barv in bomo vsi zadovoljno živeli.« »Prav, stara mati Luna, stari oče Sonce,« je odgovorila Mati zemlja. »Naj bo tako, stara mati Luna, stari oče Sonce,« je odgovoril Oče nebo. In tedaj sta se kot otroci, ki dobijo glino za modeliranje, veselo lotila ustvarjanja najrazličnejših bitij. Najprej sta ustvarila morje in vso zemljo so nenadoma prelile sinje vode enega samega brezkončnega morja. »In sedaj, ko sva ustvarila morje,« sta si rekla, »kaj bova dala vanj?« »Ribice!« sta vzkliknila v en glas. Na moč sta se zabavala, ko sta oblikovala najraznovrstnejše ribe, velike in majhne. Kakšno veselje je bilo morje z vsemi svojimi živalmi, ki so bile ves čas na počitnicah! Morska voda je slana, zato je Mater zemljo in Očeta nebo kmalu zažejalo. »Kje bi dobila sladko vodo, da bi pila?« sta se vprašala. Ni bilo jezer, ni bilo rek, ni bilo izvirov, samo neizmernost morja. Zaprosila sta starega očeta in staro mater za nasvet in z nasmehom sta jima rekla: »Da bi dobila sladko vodo, morata imeti zemljo in na zemlji vrelce, reke in jezera.« Mater zemljo in Očeta nebo je preplavilo brezmejno veselje in kot otroci, ki se igrajo z glino, sta začela oblikovati prerije, gore, vulkane, griče, strmine in gozdove. In drevesa, toliko dreves, da na zemlji ni bilo prostora za vse. In rastline, trave in cvetlice, tako da se je vse prelilo v neskončno zelenino; tudi tam, kjer je danes puščava, se je razraščalo bujno rastlinje. Vsepovsod sta raztrosila izvire čiste vode, ki je gladila kamne, dokler se niso zableščali kot dragulji, in se gledala na njeni gladini. In Mati zemlja se je razprostrla čez vse ozemlje, ki ga je ustvarila, in se udobno namestila na vulkane, gore, drevesa, vrhove in planjave ter se spojila z njimi, kajti bili so Zemlja in ona je Mati zemlja. Zato je Mati zemlja vsepovsod, kajti ona je prst, po kateri gazimo, pa tudi gore, ki jih vidimo.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJKA MARKOČIČ ŠUŠMELJ
Oblikoval BORUT KAJBIČ
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika SEL VASO DE MIEL

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
121 strani
Trda platnica
© 2005
12,5 x 21 cm
ISBN 961-6359-17-7

DELI VSEBINO

Bralci so tudi kupili

T-babe-ne-tarnajo

Babe ne tarnajo

14,61 €
T-car-zgodbe

Čar zgodbe

8,68 €
ogenj-v-trebuhu2

Ogenj v trebuhu

27,12 €
stara-pajkovka

Stara pajkovka

18,78 €
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2
5000 Nova Gorica • Slovenija
zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Vse pravice pridržane.