Knjigarna



Alice Walker


Skrivnost radosti


Roman o spolno pohabljeni – obrezani Afričanki, njenem življenju v belski civilizaciji, njenih travmah in zdravljenju ter uvidih v izročilo, ki še zmeraj pohablja tisoče afriških deklic.


VEČ O KNJIGI

274 strani | 13,5 x 21 cm | Mehka platnica  book

    

Alice Walker

Skrivnost radosti

Roman o spolno pohabljeni – obrezani Afričanki, njenem življenju v belski civilizaciji, njenih travmah in zdravljenju ter uvidih v izročilo, ki še zmeraj pohablja tisoče afriških deklic.

Sales price: 13,02 €
Discount: -3,25 €
16,27 book
274 strani | 13,5 x 21 cm | Mehka platnica


Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €
Price
Sales price 13,02 €
Discount -3,25 €
Tax amount 1,13 €
POVZETEK

Skrivnost radosti je pogumen roman o okrutnem sovraštvu do žensk, grozljiv in izjemno berljiv obenem, prežet z jezo in s srčno toplino, s sočutjem in z nežno duhovitostjo. Vodi v srce teme, kjer je bila Tashi obredno žrtvovana, utišana s tabujem, telesno in duševno pohabljena in nazadnje rešena z lastno milostjo.

O AVTORJU

Alice Walker je avtorica petih romanov, dveh zbirk kratkih zgodb, dveh esejističnih in petih pesniških zbirk ter številnih knjig za otroke. Njene knjige so mednarodne uspešnice, deležne so nesporne hvale literarnih kritikov in prevedene v več kot 24 jezikov. Rojena v Eatonu v Georgiji, živi v severni Kaliforniji.

ODLOMEK

»Duh je narisal dva obrisa na tleh, drugega vrh drugega, enega moškega in drugega ženskega. Moški se je iztegnil na ti dve senci sebe in vzel obe za svoji. Enako je duh naredil za žensko. Tako se je zgodilo, da je bil vsak človek sprva obdarjen z dvema dušama različnih spolov ali z dvema načeloma, povezanima z dvema različnima osebama. V moškem je ženska duša bivala v prepuciju; moška duša v ženski je bila v ščegetavčku.«
Tu sem pogledala kvišku. Pierre je nadaljeval: »Moško življenje ni zmoglo podpirati obeh bitij, zato je morala vsaka oseba preiti v spol, za katerega se je zdelo, da je bolje opremljena.« Torej, je rekel Pierre, ko je zaprl knjigo, a obdržal prste med listi, je moški obrezan zato, da bi bil rešen svoje ženskosti; ženska je izrezana, da bi bila rešena svoje moškosti. Drugače povedano, je rekel in se nagnil naprej na stolu, moški so pred davnimi časi spoznali, da je treba ljudi za stalno zakleniti v zvrst njihovega očitnega spola, čeprav so pripoznavali spolno dvojnost kot naravno danost. Kako davno je bilo to, sem vprašala, moje žarišče je bilo nekako zamegljeno.
Pierre je skomignil in zazdelo se mi je, da v tekočem valovanju njegovih ramen vidim telo njegove matere.
Celo Kleopatra je bila obrezana, reče. Tudi Nefretete. Toda nekateri ljudje menijo, da prihajajo ljudje v tej knjigi, Dogoni, iz starejše civilizacije, ki se je razširila proti severu, iz osrednje Afrike navzgor proti staremu Egiptu in Sredozemlju. Obmolknil je, tuhtal. Moja mati je govorila, da je spolno pohabljenje, ki sega v čas pred vsa večja verstva, nekakšno vezanje nog.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika POSSESING THE SECRET OF JOY

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
274 strani
Mehka platnica
© 2002
13,5 x 21 cm
ISBN 961-6359-06-1

DELI VSEBINO

Bralci so tudi kupili

Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2
5000 Nova Gorica • Slovenija
zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Vse pravice pridržane.