Pravila zasebnosti

VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

 

Splošni pogoji in varstvo osebnih podatkov

 

Na tej strani lahko redno spremljate vse spremembe povezane z varstvom osebnih podatkov. 

V Eno d.o.o. in še posebej naši spletni trgovini eno.si že vse od začetka spoštujemo vašo zasebnost ter varujemo vaše podatke. 

Vaši osebni podatki, njihovo zbiranje in uporaba predstavljajo neločljiv del Splošnih pogojev našega poslovanja in jih je mogoče v celoti tolmačiti le v povezavi z njimi, zato priporočamo, da jih preberete v celoti.

Poslujemo skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), od objave teh pravil pa tudi z Evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR). 

Ob uskladitvi z GDPR smo z željo, da bo lahko vsak uporabnik spletne knjigarne Eno svoje pravice na tem področju lahko poznal ter užival v največji možni meri še dodatno približali in olajšali urejanje vaših nastavitev ter uredili besedilo teh pogojev, tako da so še preprostejši za branje in razumevanje, bolj jasno opredelili, kako delamo z našimi partnerji, tretjimi osebami in piškotki ter drugimi tehnologijami sledenja.

 

 

O nas

Upravljalec podatkov je podjetje Eno d.o.o. (v nadaljevanju upravljalec).

 

 

Oblike sodelovanja

Naše storitve lahko uporabljate kot:

  • naznani uporabnik (v tem primeru bomo z vašim soglasjem ob obisku naših strani podatke zbirali preko piškotkov z namenom zagotavljanja boljše funkcionalnosti in uporabniške izkušnje, varnosti, štetja števila uporabnikov na spletnem mestu ter zagotavljanja nemotenega delovanja spletnih strani)
  • naročnik na e-izdaje (v tem primeru lahko naše storitve uporabljate kot neznani uporabnik, edini podatek, ki nam ga zaupate pa je le vaš elektronski naslov in izbira e-izdaje, ki jo želite prejemati na vaš naslov. Drugih podatkov o vas ne zbiramo. Na naše e-izdaje pa se lahko vedno odjavite (povezava do odjave je v vsaki e-izdaji) in s tem izbrišete iz naših seznamov.
  • registrirani uporabnik
  • registrirani kupec

 

 

Osebni podatki, ki jih zbiramo

O naših registriranih uporabnikih in kupcih zbiramo več vrst osebnih podatkov:

  • podatki o identiteti: ime, priimek, elektronski naslov in geslo, ki je šifrirano in znano le uporabniku (tudi mi ga ne poznamo). Podatki o identiteti poslovnih uporabnikov vključujejo tudi naziv podjetja in davčno številko oziroma številko zavezanca za DDV. Številko zaveznaca za DDV hranimo tudi za fizične osebe, ki poslujejo kot zaveznaci za DDV. Te podatke lahko vidite in urejate preko menuja  Profil.
  • kontaktni podatki: naslovi za dostavo, naslov za izdajo računa in telefonska številka. Te podatke lahko vidite in urejate preko menuja Profil.
  • finančni podatki: podatkov o vaših transakcijskih računih ali PayPal računih ne hranimo.
  • podatki o nakupih in plačilih: hranimo vse podatke o vaših naročilih in plačilih, vključno s podatki o stornacijah, vrnitvah naročil. Te podatke lahko vidite in urejate preko menuja Profil.
  • podatki vezani na vašo uporabo in profil: zadnji ogledi izdelkov, izdelki v nezaključenem naročilu, pogostost obiskovanja posameznih oddelkov, pogosti nakupi. Te podatke lahko vidite in urejate preko menuja Profil v spletni knjigarni Eno.
  • marketinški podatki: vaša naročnina na naše izdaje Enovic. Te podatke lahko vidite in urejate preko menuja Profil.
  • tehnični podatki: za zagotavljanje varnosti in dokazljivosti se zbirajo tudi IP naslovi, podatki o operacijskem sistemu, brskalniku, operacijskem sistemu, lokaciji vaše naprave, vrsti naprave s katero dostopate na našo stran in podobno. Ob obisku preko piškotkov z vašo privolitvijo zbiramo tudi podatke za zagotavljanje boljše funkcionalnosti in uporabniške izkušnje, varnosti, štetja števila uporabnikov na spletnem mestu ter zagotavljanja nemotenega delovanja spletnih strani. Posameznemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen sejni piškotek za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice. Eno d.o.o. lahko na uporabnikov računalnik shrani tudi druge piškotke, kot so identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki (za prepoznavanje uporabnika ob naslednjem obisku) in piškotki sistemov Google Analytics (analiza obiskov spletne strani), Facebook, Twitter, ... Sejni piškotki se v pomnilnik strežnika shranjujejo le za čas trajanja obiska in se izbrišejo po eni uri neaktivnosti, trajni piškotki pa so shranjeni na računalniku obiskovalca 2 leti, potem postanejo neaktivni.

 

 

Kako pridobivamo podatke

Podatke o vas pridobivamo na več načinov, ko:

  • se registrirate kot uporabnik spletne knjigarne Eno
  • oddate naročilo
  • stornirate naročilo
  • se naročite na Enovice
  • pregledujete naše vsebine
  • z nami komunicirate preko družbenih omrežij

Tehnične podatke pridobivamo avtomatično.


Google, Facebook in druga družbena omrežja ter oglaševalske agencije nam posredujejo podatke, za katere ste jim to dovolili.

 

 

Kaj delamo z vašimi podatki

Podatke o registriranih uporabnikih in kupcih ter nakupih zbiramo za:

  • zagotavljanje naših zakonskih obveznosti (na primer za vodenje finančnih in poslovnih knjig),
  • izvedbo vaših naročil
  • za profiliranje kupcev, ki omogoča prikaz potrebam posameznega kupca primernejših ponudb tako na spletnih straneh kot v naših Enovicah
  • za dodeljevanje ugodnosti (kuponi)
  • za analize poslovanja, planiranje, spremljanje statistik, obnašanja kupcev ter obiskovalcev in podobno, pri čemer so uporabljeni podatki anonimizirani

Podatke o naročilih na Enovice zbiramo z namenom, da vam lahko na željeni naslov tudi dostavimo Enovice.

Vprašanja, ki nam jih posredujete preko kontaktnih obrazcev ali e-naslovov, objavljenih na spletnem mestu, bomo uporabili izključno za razrešitev težave ali pripravo odgovora na vprašanje.

V kolikor boste z nami komunicirali preko kateregakoli družbenega omrežja bomo vaše podatke lahko uporabili tudi za to, da vam preko istega družbenega omrežja posredujemo marketinška sporočila skladno s pogoji in dovoljenji, ki ste jih dali upravitelju družbenega omrežja.

 

 

Kdo ima dostop do vaših osebnih podatkov

Poleg nas lahko vaše osebne podatke uporabljajo tudi naši zaupanja vredni partnerji, ki jih potrebujemo pri izvedbi, skladno z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov:

  • dostavnim službam posredujemo podatke, ki jih potrebujejo za dostavo naročila
  • z vašo privolitvijo vaše podatke preko piškotkov posredujemo Google, Facebook in drugim družbenim omrežjem

Vsi partnerji, ki imajo dostop do osebnih podatkov, so zavezani skrbnemu ravnanju z osebnimi podatki skladno z zakonodajo. Posredujemo jim le podatke, ki so nujni za uspešno izvedbo naročila, prodajnega procesa ali druge aktivnosti.

Vaših podatkov v nobenem primeru ne posredujemo nepooblaščenim tretjim osebam.

 

 

Roki hrambe osebnih podatkov

Vaše osebne podatke bomo hranili in obdelovali v obsegu, ki je potreben za uresničevanje namenov obdelave in dokler bo to potrebno za zaključek naročenih ali dogovorjenih aktivnosti, ter potem v okviru zastaralnih rokov za obveznosti, ki bi lahko izvirale iz obdelave teh osebnih podatkov, še posebej, ko je obdelava osebnih podatkov potrebna v okviru sklenitve oziroma izvedbe pogodbe.

Podatke, ki so pridobljeni na podlagi privolitve, hranimo do preklica. 

V primerih, ko je rok hrambe osebnih podatkov zapovedan z zakonom, podatke hranimo v skladu z zakonsko zapovedjo.

 

 

Zagotavljanje varnosti

Na naših spletnih straneh uporabljamo več varnostno-zaščitnih sistemov, ki zagotavljajo ustrezno zaščito pred izgubo, razkritjem, neželjenim spreminjanjem ali zlorabo podatkov.

Dostop do zbranih osebnih podatkov imajo le pooblaščene osebe (zaposleni) z uporabniškim imenom in geslom. 

Prosimo, da nam pri varovanju vaših osebnih podatkov pomagate tako, da tudi sami poskrbite za varnost vašega uporabniškega imena in gesla.

 

 

Piškotki

Delovanje naših spletnih strani je brez naših piškotkov praktično nemogoče. Če ne želite imeti naših piškotkov na vašem računalniku, ne pozabite, da je shranjevanje piškotkov pod popolnim nadzorom vašega brskalnika. Z izbiro ustreznih opcij v vašem brskalniku lahko shranjevanje piškotkov po želji kadarkoli omejite ali onemogočite, piškotke na vaši napravi pa lahko kadarkoli trajno zbrišete.

Naša spletna stran je le ena izmed nekaj milijard strani, na katerih lahko na vašo napravo dobite tudi piškotke Google, Facebook, Twitter, Youtube in drugih družbenih medijev, oziroma le te vaš piškotek ob obisku naše strani preberejo. Te strani lahko tako zbrane podatke uporabljajo za različne namene, od analitike, oglaševanja, pa do izboljšave svojih produktov. Za to potrebujemo vašo privolitev, ki jo lahko uredite na vrhu te strani.

 

 

 Eno piškotki (ime piškotka, čas veljavnosti in namen uporabe)

  • _gs_m (čas ene seje) Ta piškotek vas identificira znotraj množice vseh uporabnikov, ki istočasno kot vi uporabljajo isto spletno stran. Omogoča nam, da beležimo vaše aktivnosti in vnesene podatke, ko prehajate med posameznimi podstranmi. Koda, ki jo vsebuje ta piškotek, je poljubna in ne nosi pomembnih informacij.
  • _gsf_user (3 leta) Ta piškotek vsebuje kodo, ki bo spletni strani omogočila, da vas prepozna, ko jo boste naslednjič obiskali. Tako se vam ne bo treba znova prijaviti. Ta koda je pomembna le za spletno knjijgarno Eno in ne hrani osebnih podatkov.
  • _gsf_conf (20 let) Ta piškotek hrani podatek, da ste prebrali obvestilo o uporabi piškotkov na spletni strani in ga zaprli.
  • _gsf_cookies (20 let) Ta piškotek hrani izbiro glede hranjenja nenujnih in komercialnih piškotkov.
  • _gsf_ga (20 let) Ta piškotek hrani izbiro glede uporabe analitičnih storitev.
  • _gsf_ret_usr (5 let) Ta piškotek hrani podatek, da ste opravili nakup.

 


Kako dolgo ostanejo Eno piškotki aktivni? 

Piškotki, ki jih uporabljamo, imajo različno življenjsko dobo oziroma čas veljavnosti. Največja življenjska doba nekaterih piškotkov je dvajset let od vašega zadnjega obiska na naši spletni strani. Vse piškotke lahko kadarkoli izbrišete iz vašega brskalnika.

 

 

Google Analytics

Storitev Google Analytics uporabljamo za statistična poročila, ki nam pomagajo nenehno izboljševati uporabniško izkušnjo.

Piškotki, ki jih hrani Google Analytics (ime piškotka, čas veljavnosti in namen uporabe)

  • _ga (2 leti) Ta piškotek vsebuje unikatno kodo in omogoča razlikovanje med uporabniki.
  • _gat (10 minut) Ta piškotek omogoča omejevanje pogostosti zadetkov.
  • _gali (30 sekund) Piškotek hrani informacijo o linku na katerega je uporabnik kliknil.

Več o piškotkih Google Analytics:
https://developers.1d5920f4b44b27a802bd77c4f0536f5a-gdprlock/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
Googlov pravilnik o zasebnosti: https://www.1d5920f4b44b27a802bd77c4f0536f5a-gdprlock/policies/privacy/

 

 

Facebook

Facebookov spletni svetilnik (web beacon) koristimo za potrebe oglaševanja. Ta spletni svetilnik uporablja piškotek "fr", da identificira uporabnika in brskalnik. Hrani se 90 dni.

Več o Facebookovih piškotkih: https://www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/policies/cookies/
Facebookova pravila zasebnosti: https://www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/about/privacy

 

 

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

 

Spletne strani nimajo lastnih spominskih kapacitet. Če deskate od strani do strani znotraj spletnega mesta, vas to ne bo prepoznalo kot istega uporabnika na vseh straneh. Piškotki omogočajo vašemu brskalniku, da jih spletne strani prepoznajo. Torej se piškotki uporabljajo predvsem zato, da se internetna stran spomni odločitev, ki ste jih naredili – izbire, kot so jezik, valuta, ki jo uporabljate, itd. Prav tako bodo omogočili, da boste prepoznani, ko se vrnete na spletno stran. Ali vsi piškotki opravljajo isto stvar? Ne, obstajajo različne vrste piškotkov in različni načini, kako jih uporabljati. Piškotki se lahko razvrstijo glede na njihovo funkcijo, njihovo življenjsko dobo oziroma čas veljavnosti in glede na to, kdo jih postavlja na spletni strani.

 

 

Kako Eno uporablja piškotke?

 

Trudimo se, da bi obiskovalcem svoje spletne strani ponudili napredno in uporabniku prijazno spletno stran, ki se samodejno prilagaja vašim potrebam in željam. Da bi to dosegli, naša spletna stran uporablja naslednje vrste piškotkov: tehnične piškotke, funkcionalne piškotke, analitične piškotke, komercialne piškotke.

 

 

Ali Eno uporablja piškotke drugih?

 

Da, Eno uporablja storitve oglaševalskih družb, ki jim zaupa. Eno lahko uporablja tudi storitve drugih ponudnikov za analitične namene. Ponudniki, ki jih uporabljamo, so zavezani k izgradnji ozaveščenosti potrošnikov in k vzpostavitvi prakse in standardov za odgovorno poslovanje in upravljanje s podatki.

 

 

Kako dolgo ostanejo Eno piškotki aktivni?

 

Piškotki, ki jih uporabljamo, imajo različno življenjsko dobo oziroma čas veljavnosti. Največja življenjska doba nekaterih piškotkov je dvajset let od vašega zadnjega obiska na naši spletni strani. Vse piškotke lahko kadarkoli izbrišete iz vašega brskalnika.

 

 

Kako lahko upravljate svoje piškotke?

 

V nastavitvi svojega brskalnika, na primer brskalnika Internet Explorer, Safari, Firefox ali Chrome, lahko nastavite, kateri piškotki so sprejeti in kateri naj se zavrnejo. Kje so te nastavitve, je odvisno od brskalnika, ki ga uporabljate. Uporabite "Pomoč" v brskalniku za iskanje nastavitev, ki jih potrebujete.

  • Internet Explorer (https://support.microsoft.com/help/17442)
  • Edge (https://privacy.microsoft.com/en-GB/windows-10-microsoft-edge-and-privacy)
  • Google Chrome (https://support.1d5920f4b44b27a802bd77c4f0536f5a-gdprlock/chrome/answer/95647)
  • Mozilla Firefox (https://support.mozilla.org/en-US/products/firefox/protect-your-privacy/cookies)
  • Safari (https://support.apple.com/kb/PH19214)
  • Opera (http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/)
Nekatere storitve nudijo tudi možnost, da piškotke onemogočite:
  • Google Analytics (https://tools.1d5920f4b44b27a802bd77c4f0536f5a-gdprlock/dlpage/gaoptout)

 

Če se odločite, da ne sprejmete nekaterih piškotkov, ne boste mogli uporabljati nekaterih funkcij na naši spletni strani. Če se odločite, da ne želite prejemati personaliziranih oglasov, to pomeni, da boste sicer lahko deležni oglasov na medmrežju, vendar ti oglasi ne bodo prilagojeni vašim željam in vzorcem brskanja.

 

 

Vaše pravice

Našim kupcem in uporabnikom zagotavljamo vso podporo pri uresničevanju pravic, ki jih navajamo v nadaljevanju: 

  • na tej strani vas v celoti seznanjamo s tem, kako uporabljamo vaše osebne podatke
  • vpogled v vse podatke, ki jih imamo zbrane o vas je možen preko menuja Profil na spletni strani založbe Eno, kjer lahko izbrišete svoj uporabniški račun ali ga izvozite v CSV ali XLS obliki
  • vedno smo vam na voljo, da uveljavite vašo pravico do popravka. Omogočamo vam, da praktično vse vaše osebne podatke popravite in uredite sami z uporabo funkcionalnosti v menuju Pprofil. Pravzaprav vas prosimo, da ste pri tem čimbolj vestni. 
  • v določenih primerih lahko uveljavite tudi pravico do izbrisa vaših osebnih podatkov. Vkolikor ste na primer naročeni na Enovice, se lahko izbrišete sami tako, da sledite povezavi v futerju Enovic. Če ste se registrirali kot uporabnik, pa nikoli oddali nobenega naročila, potem vas bomo lahko na vašo zahtevo izbrisali mi. Če pa ste pri nas kupovali, prosimo, da upoštevate, da moramo vaše podatke hraniti skladno z zakonodajo. 
  • v določenih primerih lahko zahtevate začasno ali trajno prepoved nadaljne obdelave vaših osebnih podatkov v celoti ali delno,
  • na vašo zahtevo vam bomo vaše osebne podatke posredovali zbrane v elektronski obliki 
  • obravnavali bomo vaše ugovore na obdelavo vaših osebnih podatkov

Del pravic lahko uveljavite neposredno z vpogledom na to stran in v navedene vsebine. Pravico do popravka smo tudi zagotovili preko vmesnikov v menuju Profil. Sami se lahko odjavite od prejemanja Enovic.

Vse ostale pravice lahko uveljavite tako, da nas o vaši zahtevi obvestite s priporočenim pismom na naslov: Eno d.o.o., Rutarjeva ulica 2, 5000 Nova Gorica, s pripisom GDPR – TEMA, pri čemer je tema lahko ena izmed zagotovljenih pravic: dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave podatkov, blokiranje obedalave podatkov, izbris osebnih podatkov, ugovor na obdelavo podatkov, prenos podatkov.

Če menite, da se vaši osebni podatki shranjujejo ali kako drugače obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, imate pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu RS.

 

Če imate predloge ali pripombe o teh Pravilih zasebnosti, prosimo, pošljite e-pošto na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

 

Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2
5000 Nova Gorica • Slovenija
zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Eno d.o.o.

 

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija zalozba@eno.si • www.eno.si

facebook mail
© 2016 Eno d.o.o.

Vse pravice pridržane.