Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,68 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Olga Kharitidi

Ples v krogu

Ruska psihiatrinja postane učenka domorodne sibirske šamanke, ki jo skozi magična in včasih grozljiva doživetja vodi k vrelcu globljih spoznanj in skrivnostim magije in zdravljenja.

VEČ O KNJIGI
Sales price: 11,20 €
28,00 €
Discount: -16,80 €
28 book
264 strani | 14,6 x 23,6 cm | Trda platnica 
POVZETEK

Mlada ruska psihiatrinja se odpravi v sibirski Altaj, središče šamanizma, da bi jo uvedli v starodavno védenje in zdravljenje. Po dramatičnih in včasih neusmiljenih prehodih počasi odkriva moči, ki so v vsakem od nas, in prepoznava svoj resnični jaz, skrit pod strahovi in nesporazumi. Na svojem notranjem potovanju odkrije globlje vzroke za slabosti naše civilizacije ter niz prerokb o prihodnosti planeta. Šamanizem je najstarejša religija na svetu. Ne pozna ne zakonov ne časa. Temelji na starodavni modrosti učiteljev ali mojstrov, v kateri so medicina, magija in misticizem nerazvozljivo prepleteni, in že tisočletja prehaja iz roda v rod. Za šamane pomenita bolezen in smrt le izgubljeno tavanje po nevidnih poteh, s katerih se je mogoče vrniti, in njihova naloga je poiskati izgubljene duše.

O AVTORJU

Olga Kharitidi je bila rojena v Sibiriji v nekdanji Sovjetski zvezi. Po sledeh starodavne modrosti, ki se je iz Sibirije razširila v osrednjo Azijo, Tibet in na Himalajo, je prepotovala Sibirijo, Uzbekistan in Kazakhstan. Živi v Združenih državah, kjer predava o sibirskem šamanizmu in nadaljuje svojo pot raziskovanja in odkrivanj.

ODLOMEK

Odrasla sem v družini zdravnikov in znanstvenikov. Starša sta bila zdravnika, babica po očetovi strani je diplomirala iz kemije. Še zdaj, pri sedemdesetih, je vodila pomembno laboratorijsko raziskavo v Novosibirsku. V družini so me imeli za bodočo zdravnico. V resnici pa je ljubezen do znanosti predstavljala le eno od sestavin moje osebnosti, saj sem bila od otroštva naprej izjemno uglašena z drugo babico. Aleksandra, mati moje matere, ni bila šolana, toda ko sem bila majhna, se mi je zdela najmodrejši človek na svetu. Živela je v Kursku, mestecu v osrednji Rusiji. Vsako leto sem preživela pri njej tri poletne mesece. Njena hišica je bila prepolna čarovnij in čudežev, med katerimi mi je beseda zdravilec postala povsem domača. Govorili so, da ima skoraj vsaka ženska v soseščini čarovne moči. O nekaterih močeh so govorili v pozitivnem pogledu, saj naj bi bile dobrodejne in pomagale pregnati motnje, medtem ko naj bi bile druge skrivnostne in grozljive. Eden najbolj jasnih spominov iz mojega otroštva je povezan z obredom, znanim kot »glasno pokliči čarovnico«, ki sem mu prisostvovala po naključju. Ženske z naše ulice, ki so sumile, da je ena od njih zagrešila nekakšen urok, so organizirale igro, s katero naj bi ugotovile, ali je kriva ali ne. Bila sem še dekletce in zardela od razburjenosti sem skrivoma opazovala prizor izza letvene ograje, obrasle z divjo trto. Ko so se prepričale, da je ženska, ki naj bi bila kriva, zaposlena v hiši in jih ne bo videla, so hitro pretekle pot, ki je od njene hiše vodila na cesto, in jo na hitro potresle s soljo. Čeprav je sol na zbitih tleh popolnoma nevidna, je veljalo, da se ji domnevna čarovnica ogne in ne stopa po njej, če je kriva. Kar sem videla v nadaljevanju, je bilo presenetljivo. Ženska je kmalu stopila iz hiše, a namesto da bi hodila po poti kot navadno, se je tako nenavadno usmerila, da je bilo videti nesmiselno. Že pred vhodnimi vrati je zavila s poti in po visoki travi in bodeči robidi odhitela na ulico. Sosede so jo opazovale iz skrivališča na drugi strani ceste. »Aha,« so komentirale. Zadovoljnih obrazov so se vrnile na svoje domove, da bi pripravile uroke in amulete, s katerimi se je bodo lotile. Živela sem med temi ženskami, poslušala njihove pogovore in jim pomagala pri urokih, starih kot čas. Del mene je bil očaran in je za vedno ostal ujet v svetu senc, kjer so živele in izvajale svojo skrivnostno obrt.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJA BLAŽIČ KLEMENC
Oblikovala TPDP
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika ENTERING THE CIRCLE

PODATKI O KNJIGI

Zgodba
264 strani
Trda platnica
© 2010
14,6 x 23,6 cm
ISBN 978-961-6359-47-4

Zgodbe

Joseph Tafur
Klic reke

21,90 €

Nassim Assefi
Arija

25,71 €

Clarissa Pinkola Estés
Ženske, ki tečejo z volkovi (2019)

27,62 €

Lisa Appignanesi
Vsakdanja norost

20,00 €

Alice Walker
Skrivnost radosti

15,50 €

John Penberthy
Medena dolina

13,81 €

Chitra Banerjee Divakaruni
Kraljica sanj

26,67 €

David Kessler
Videnja, potovanja in polne sobe

20,00 €

Jeremy Narby
Kozmična kača

21,90 €

Rachel naomi Remen
Zgodbe ob kuhinjski mizi 2020

24,76 €

Siba Shakib
Afganistan, kamor se Bog pride le zjokat

25,84 €

Pema Chödrön
Izbira

15,24 €

Erri De Luca
Trije konji

17,14 €

Emilie Pine
Pišem sebi

18,10 €

Alejandro Jodorowsky
Učitelj in čarovnice

24,76 €

Rigoberta Menchú
Vrč medu

13,51 €

Marlo Morgan
Imenovali so jo Dvoje src

14,29 €

Michael Leunig
Kodrček piše Pižami

17,14 €

Clarissa Pinkola Estés
Ženske, ki tečejo z volkovi

29,81 €

Erri De Luca
Teža metulja

15,24 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.