Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Ustvarite nov račun

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.
Ime *
Uporabniško ime *
Geslo *
Preverite geslo *
Email
Preveri email
Captcha
0
Košarica
V košarici ni izdelkov.

Knjigarna

Z dostavo Dostava (Pošta Slovenija) za 3,68 €
Z dostavo Osebni prevzem za 0,00 €

Rachel Naomi Remen

Zgodbe ob kuhinjski mizi

Tenkočutno napisane življenjske zgodbe opominjajo, da smo od nekdaj zdravili drug drugega s svojo navzočnostjo, poslušanjem, sočutjem in sprejemanjem.

VEČ O KNJIGI
Sales price: 26,00 €
26,00 €
Discount:
26
ibooks 14,99 €    iOS
biblos 14,99 €    iOS, Android
320 strani | 14.4 x 22 cm | Mehka platnica 
POVZETEK

Prebiranje zgodb Rachel Remen je zdravilno. Ko poslušamo njen glas in glasove tistih, ki so uporabili rane kot vrata v preobrazbo svoje bolečine, naše trpljenje nekako pojame, rane se začnejo celiti, srce se počuti dovolj varno, da se še malo odpre. (Lahko samo to ... ali pa vse) Povezani smo drug z drugim. V obdobjih, ko se počutimo najbolj ranljive, se razodene in prikaže tisti del nas,ki je neranljiv. Srce se začne odpirati in začutimo ga, kakor da bi odprli oknico in spustili vase sončno svetlobo, ki je ves čas potrpežljivo čakala, da jo bomo sprejeli.

***

Ko prosim ljudi, naj mi povedo svojo zgodbo, včasih govorijo o svojih dosežkih, o tem, kaj so v življenju pridobili ali zgradili. Veliko nas ne pozna svoje zgodbe. Zgodbe o tem, kdo smo, ne, kaj smo naredili. S čim smo se spopadali, da smo zgradili, kar smo zgradili, od kod smo črpali in kaj smo tvegali, da smo zgradili, kaj smo čutili, mislili, odkrili in česa smo se bali v dogodkih svojega življenja. Resnične zgodbe, ki pripada samo nam.

***

Ljudje že od nekdaj zdravimo drug drugega. Pomagali smo si še pred pojavom kirurgov, psihologov, onkologov in internistov. Celjenje naše sedanje ranjenosti nemara leži v prepoznavanju in priklicu sposobnosti za medsebojno zdravljenje, ogromni moči v najpreprostejših človeških odnosih: moči dotika, blagru odpuščanja, milosti, da te nekdo sprejme takega, kakršen si, in najde v tebi nepričakovano dobroto.

O AVTORJU

Rachel Naomi Remen je zdravnica, profesorica medicine in terapevtka, poleg tega že dolgo boleha za kronično boleznijo. Njena zbirka resničnih zgodb izvira iz zamisli o »modrosti ob kuhinjski mizi« - izročilu izmenjave izkušenj, ki kažejo življenje v vsej njegovi moči in skrivnosti ter opominjajo, da so stvari, ki jih ne moremo meriti, mogoče stvari, ki najbolj bogatijo življenje. Zgodbe ob kuhinjski mizi se dotikajo vseh življenjskih vprašanj – od trpljenja in bolečine do ljubezni, vere, čudežev in smisla.

ODLOMEK

»Človeško bitje« je bolj glagol kot samostalnik. Vsak od nas je nedokončan, delo v teku. Nemara bi bilo točneje, če bi ocenjevanju sebe in drugih dodali besedico »še«. On ... še ... ne pozna sočutja. Nisem ... še ... dovolj pogumen." Vse spremeni. Videla sem, kako »še« postane resničen tudi na samem robu življenja. Če je življenje proces, so vse sodbe začasne. Ne moremo soditi o nečem, dokler ni dokončano. Nihče ne izgubi in ne zmaga, dokler teka ni konec.
»Zlomljen« je nemara le stopnja v procesu. Popek ni zlomljena vrtnica. Zlomljene so le nežive stvari. Mogoče procesa, kar človeško bitje je, nikoli ni konec. Tudi s smrtjo ne.
Zaradi nagonskih vezi, strahu pred spremembo ter želje po gotovosti in nespremenljivosti mogoče spodrežemo spremembo, ki je naša največja moč, najosnovnejša identiteta. Brez nestalnosti ni procesa. Sprememba je narava življenja. Vse upanje temelji na procesu.

***

Neka sufijska zgodba pripoveduje o človeku, tako dobrem, da angeli prosijo Boga, naj mu podeli dar čudežev. Bog jim modro svetuje, naj ga vprašajo, ali si tega res želi.
Angeli ga obiščejo in mu najprej ponudijo dar zdravljenja z rokami, nato dar spreobračanja duš in tretjič dar kreposti. Dobri človek vse odkloni. Vztrajajo, da mora izbrati, sicer bodo oni izbrali namesto njega. »Dobro,« odvrne. »Prosim, da bi lahko naredil veliko dobrega, ne da bi kdaj vedel za to.« Zgodba se konča tako:


Angele je zmedlo. Posvetovali so se in nazadnje sprejeli naslednjo odločitev: Vsakič ko bo svetnikova senca padla za njegov hrbet, bo imel moč zdraviti bolezni, lajšati bolečino in tešiti žalost. In ko je hodil, je njegova senca spreminjala izsušene poti za njim v zelene, oživela je uvele rastline, da so zacvetele, dala je čisto vodo posušenim potokom, svežo barvo bledim otrokom in radost nesrečnim moškim in ženskam. Svetnik je preprosto živel naprej in širil krepost, kot zvezde širijo svetlobo in cvetice vonj, ne da bi se kdaj tega zavedel. Ljudje, ki so spoštovali njegovo skromnost, so mu molče sledili in nikoli niso spregovorili z njim o njegovih čudežih. Kmalu so celo pozabili njegovo ime in imenovali so ga Sveta senca.

KOLOFON
Prevedla VERA ČERTALIČ
Uredila BARBARA HROVATIN
Lektorirala ANDREJKA MARKOČIL ŠUŠMELJ
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
PODATKI O KNJIGI

Zgodba
320 strani
© 2020
ISBN 978-961-6943-78-9
COBISS.SI-ID=25986563
Naslov: Zgodbe ob kuhinjski mizi (dopolnjena izdaja): Zdravilne zgodbe 
Naslov izvirnika: Kitchen table wisdom: Stories that heal

Zgodbe

Siba Shakib
Afganistan, kamor se Bog pride le zjokat

25,84 €

Rachel naomi Remen
Zgodbe ob kuhinjski mizi 2020

24,76 €

Olga Kharitidi
Ples v krogu

26,67 €

Alice Walker
Skrivnost radosti

15,50 €

Nassim Assefi
Arija

25,71 €

Michael Leunig
Kodrček piše Pižami

17,14 €

Emilie Pine
Pišem sebi

18,10 €

Erri De Luca
Teža metulja

15,24 €

Erri De Luca
Trije konji

17,14 €

Lisa Appignanesi
Vsakdanja norost

20,00 €

Jeremy Narby
Kozmična kača

21,90 €

John Penberthy
Medena dolina

13,81 €

Joseph Tafur
Klic reke

21,90 €

Rachel Naomi Remen
Misli ob kuhinjski mizi

15,24 €

Clarissa Pinkola Estés
Ženske, ki tečejo z volkovi (2019)

27,62 €

Marlo Morgan
Imenovali so jo Dvoje src

14,29 €

Rigoberta Menchú
Vrč medu

13,51 €

David Kessler
Videnja, potovanja in polne sobe

20,00 €

Pema Chödrön
Izbira

15,24 €

Chitra Banerjee Divakaruni
Kraljica sanj

26,67 €

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Z Enovicami vas bomo obveščali o novostih, popustih in ostalih ugodnostih.
Please wait

Eno d.o.o.

Rutarjeva ulica 2 • 5000 Nova Gorica • Slovenija

zalozba@eno.si • www.eno.si

facebookinstagramtwittermail
© 2020 Eno d.o.o.