POVZETEK

V nekem trenutku po petdesetem ali po menopavzi prestopi vsaka ženska prag tretjega življenjskega obdobja in se znajde na nezačrtanem ozemlju. Še zlasti v patriarhatu, ki časti mladost, postane starejša ženska nekako nevidna, nebitje. Iz arhetipskega zornega kota, ki ga pojasnjujem, pa je povsem mogoče, da to obdobje postane čas osebne celovitosti.
V grški mitologiji je bila Hekata boginja križišč in videla je v tri smeri hkrati. Ko prispete na cestni razcep, je tam. Vidi, od kod prihajate in kam vas lahko popelje dvoje poti iz razcepa. Če ste pozorni na sanje in sočasnosti, če črpate iz nakopičenih izkušenj ter uporabljate intuicijo, ko se odločate za smer, poznate arhetip.

Knjiga mi je pomagala bolje razumeti energijo zrelih let, jo uporabljati s sočutjem in humorjem ter jo tudi poiskati, ko poide.

Isabel Allende

 

Babje boginje vsebujejo sijajen in poživljajoč pogled, ki bo temeljito spremenil mišljenje žensk o staranju in jih osvobodil, da bodo povsem drugače videle svoj obraz v ogledalu.

Rachel Naomi Remen

O AVTORICI

Jean Shinoda Bolen je psihiatrinja, jungovska analistka z zasebno prakso, profesorica psihiatrije na Kalifornijski univerzi v San Franciscu in ugledna članica Ameriškega psihiatričnega društva. V slovenščini je izšla tudi njena knjiga Babe ne tarnajo. Vabljeni na njeno spletno stran: www.jeanbolen.com.

ODLOMEK

Boginja intuitivne in jasnovidne modrosti

Hekata na cestnem razcepu

V grški mitologiji je bila Hekata boginja križišč in videla je v tri smeri hkrati. Ko prispete na cestni razcep, je tam. Vidi, od kod prihajate in kam vas lahko popelje dvoje poti iz razcepa. Če ste pozorni na sanje in sočasnosti, če črpate iz nakopičenih izkušenj ter uporabljate intuicijo, ko se odločate za smer, poznate arhetip.
Hekata je boginja intuicije. Zaradi trosmernega pogleda vidi povezavo med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Z intuitivno zaznavo je mogoče prepoznavati vzorce, ki povezujejo pretekle situacije ali razmerja in sedanje okoliščine. Za intuitivnega človeka ni nič skrivnostnega ali nenaravnega, da vidi, kako se je situacija razvila – ali od kod nekdo prihaja. Hekata je kot notranja priča molče navzoča na pomembnih stikališčih. Njena modrost je posledica izkustev in ko se staramo, nam pomaga, da modrimo. Na pomembnih cestnih razcepih se spomni vzorcev iz preteklosti, pošteno si ogleda sedanjost in po občutku na dušni ravni ve, kaj prinaša prihodnost. Ne odloča se namesto vas in vas tudi ne sodi. Da bi spoznali njeno modrost, morate obstati in se posvetovati z njo. Prisluhniti morate, kar vam govori po glasu vaše intuicije.
Ko se včasih kaj zgodi, veste, da vaše življenje ne bo nikoli več, kot je bilo. Veste, da ne boste mogli nadaljevali kot poprej, ne veste pa, kaj bi. Ko ste bili mlajši, ste se mogoče odzvali nagonsko in dopustili, da so vas gnala čustva, ne da bi kaj dosti razmišljali ali tehtali. Tudi zdaj lahko vzniknejo enaka čustva, toda zrelost (ki je pogosto povezana z odgovornostjo za druge) vas zaustavi, tako da ne delujete na njihovi podlagi. Veste, da je odločitev pomembna. Čas je, da pokličete Hekato, naj vam pomaga videti širšo sliko, obstati na križišču, dokler vam ne bo povsem jasno, katero pot naj uberete.
Včasih se znajdete na pomembnem razcepu zato, ker vas v spremembe sili psiha, in ne zunanji dogodki. Ko stopite v tretje življenjsko obdobje, ni nenavadno, da se žarišče – ali arhetipska smer –, ki je dotlej prevladovalo, spremeni. Če čutite, da ste dosegli točko, kjer vas tisto, kar počnete, vse manj zanima, ste na razcepu s Hekato.
Hekata je boginja na pragu večjih prehodov. Utelešajo jo babica, ki pomaga pri porodih, in ženske, ki pomagajo lajšati prehod duše, ko ob smrti zapusti telo. Prispodobno je Hekata notranja babica, katere pogled nam pomaga, ko rojevamo nove vidike sebe. Pomaga nam opustiti, kar je pripravljeno umreti: preživete naravnanosti, prerasle vloge, prvine, ki so prenehale osmišljati življenje.
Hekata stoji na prehodu med starim in novim tisočletjem. Slutimo možnost nove dobe za človeštvo, toda dokler ne napoči, smo nekje vmes – v liminalnem času (iz latinske besede za »prag«), kjer se svetlikajoče se možnosti še niso strdile. Na začetku enaindvajsetega stoletja je človeštvo na kritičnem stikališču, ki zahteva spremembo, sicer bomo spremenili okolje – od soseščine do celotnega planeta – v pustinjo. Številne ženske stopajo v babje obdobje z občutkom, da bi rade spremenile svet na boljše. Ženske, rojene tik pred drugo svetovno vojno, med njo in v prvem desetletju po njej, so sodelovale v gibanju, ki je bilo sicer miroljubno, a je imelo prevratniški vpliv.
Hekata je v srži situacije, ko ženska stopi v tretje življenjsko obdobje in zazna, da jo vleče navznoter. Ko je v tem liminalnem obdobju, je videti neodločna ali kot da je njena energija neizkoriščena. Če obstane na razcepu, dokler intuitivno ne zazna, katero smer ubrati, se pojavi obnovljena in zopet polna.

KOLOFON

Prevedla VERA ČERTALIČ
Jezikovno pregledala ANDREJA BLAŽIČ KLEMENC
Oblikoval TOMAŽ PLAHUTA
Izdal in založil ENO
Natisnil MATFORMAT
Naslov izvirnika GODDESSES IN OLDER WOMEN

PODATKI O KNJIGI

Priročnik
280 strani
Trda platnica
© 2006
14,6 x 23,6 cm
ISBN 961-6359-25-8