Vsakdanja kuhinjska čarovnija
Aktivne spojine v ingverju, imenovane gingeroli, delujejo antibakterijsko in protivnetno, pomagajo telesu v borbi s škodljivimi bakterijami, virusi in vnetji. Aktivne spojine v ingverju so učinkovi...
VečKremna juha iz vijoličnega krompirja in cvetače
Antocianini so flavonoidi, ki dajejo sadju in zelenjavi barvo, največkrat rdečo, vijolično in modro. Največ antocianidov vsebujejo bezgove jagode in aronija, tudi do 1,8 g na 100 g. Veliko antocian...
VečNevidna torta iz rdečemesnatih jabolk (Gâteau Invisible)
Eden izmed mojih najljubših prehrambenih regulatorjev in pomočnikov so antocianini, flavonoidi, ki dajejo sadežem in zelenjavi njihovo specifično barvo. Tip antocianina, ki ga vsebuje sadež ali zel...
VečMuškatna buča (Musquee de Provence)
Buče so polne vitaminov, mineralov in antioksidantov. Zaradi svoje svetlo oranžne barve so čudovit vir beta-karotena, ki ga telo pretvori v vitamin A. Vsebujejo večino vitaminov B, pa tudi vitamin ...
VečSemena koprive - adaptogeno superživilo
Semena koprive veljajo za divjo adaptogeno hrano, kar pomeni, da so izredno varna za uporabo, medtem ko pomagajo telesu pri soočanju s stresom, tesnobo in utrujenostjo. V telesu ustvarjajo ravnoves...
VečFermentirane ajdove palačinke z bezgom
Ajda je že sama po sebi zelo zdravo hranilo, fermentacija pa poveča dostopnost hranil in jo naredi bolj prabavljivo z raztapljanjem beljakovin in ogljikovih hidratov v molekule, ki jih telo laž...
VečČemaž se ponaša z dolgo zgodovino uporabe in samoniklo raste že od antičnih časov. Deluje antibakterijsko in ščiti pred prehladom in gripo. Tradicionalno so ga uporabljali pri zdravljenju bronhitis...
VečVijolice hladijo in vlažijo, njihovo zdravilno sluz v listih pa so v Evropi uporabljali za zdravljenje bolezni suhosti in vročine, recimo za pomiritev suhega kašlja, okužb dihal, bronhitis, viruse...
VečRomanesco vsebije veliko vitamina K, vitamina C, kalcija, karotenoidov, luteina, polifenolov, železa, cinka, folata in prehranskih vlaknin, ki znižujejo holesterol. Romanesco je bogat z žveplom in ...
VečObrnjena torta iz rdečih pomaranč
Temno rdeča barva rdečih pomaranč je posledica visoke ravni pigmenta antocianina, vrste antioksidanta. Antocianini se razvijejo le ob nizkih nočnih temperaturah, na primer jeseni in pozimi v Sredo...
Več