Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Ginger bug piña colada

Ginger bug piña colada

Osvežilna fermentirana pijača

Ginger bug piña colada je pripravljena iz svežega sočnega ananasa in kokosove vode, fermentirana pa je z ginger bugom. Ananas je najbogatejši vir encima bromelain, ki razgrajuje beljakovine in nam pomaga, da hrano bolje prebavimo, potrebna hranila pa posledično lažje absorbiramo. Učinkovit je pri reševanju težav v prebavnem traktu kot so zaprtje, kolitis, vnetna črevesna bolezen, dispepsija in Chronova bolezen. Bromelain deluje protivnetno in zmanjšuje otekline, zato je učinkovit proti alergijam, astmi, artritisu in bolečinam v sklepih, okužbi sinusov in pri avtoimunskih boleznih. Pomirja in sprošča napete, vnete mišice in vezivno tkivo. Učinkovit je proti raku debelega črevesja, nedavne raziskave pa so pokazale, da ustavi celo rast metastaz v pljučih. Kokosova voda je rahlo motna tekočina oz. sok mladega kokosa, ki je naravno sladkega in osvežilnega okusa. Kokosova voda ne vsebuje maščob in ima malo kalorij ter veliko dragocenih vitaminov in mineralov. Nase veže toksine, čisti prebavni trakt in deluje razstrupljevalno. Kokosovo vodo včasih imenujejo tekočina življenja zaradi vsebnosti naravnih elektrolitov, ki telo izjemno hidrirajo. Uživanje kokosove vode ohranja zdravje ledvic in preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, zmanjšuje tveganje za srčne bolezni in pomaga uravnavati krvni tlak. Kokosova voda je čudovita izbira za športnike, ki želijo na naraven način hidrirati telo po vadbi.

Ananas in kokosova voda sta že sama po sebi čudovita pijača enkratnega okusa, hranilne vrednosti pa se s fermentacijo samo še izboljšajo. Ananas in kokosovo vodo bomo fermentirali z ginger bugom ter tako ustvarili napitek poln probiotikov. Probiotik pomeni "za življenje" ali dobesedno “živa” hrana in je ena najboljših, ki jih lahko zaužijemo za podporo zdravju.

Domače fermentirane probiotične pijače lahko pripravimo na različne načine. Kombuča in vodni kefir sta čudoviti fermentirani pijači, za njuno izdelavo potrebujemo kombučino gobico in vodna kefirjeva zrna. Za izdelavo fermentiranih oz. naravno gaziranih pijač lahko uporabimo tudi ginger bug, ki ga lahko pripravimo sami. To je zelo enostaven in prijazen fermentacijski recept za začetnike. Vse, kar potrebujemo, da ustvarimo aktiven in zdrav ginger bug je organsko oz. bio svežo ingverjevo korenino, sladkor, neklorirano vodo in nekaj časa, da se zgodi čarovnija fermentacije. Podobno kot pri izdelavi droži za peko kruha, bo trajalo slab teden, da naravna fermentacija - oz. mikroorganizmi, ki so naravno prisotni v našem okolju in prekrivajo ingverjevo korenino (največ jih je na in v lupini) - spremenijo osnovne sestavine v fermentiran probiotičen ginger bug, ki ga lahko uporabljamo za fermentiranje domačih gaziranih pijač različnih okusov. Ko enkrat začnemo pripravljati domače probiotične pijače, na komercialne gazirane pijače ne pomislimo nikoli več. Tipična komercialna gazirana pijača je nasičena s 3-4 količinami CO2, je polna sladkorja in umetnih arom. Pravzaprav ne vsebujejo ničesar, kar bi bilo zdravju koristno. Domača fermentirana pijača je polna živih probiotikov, ki pijačo naravno gazirajo, vsebuje manj sladkorja, saj se probiotične bakterije z njim hranijo. Pri izdelavi domačih probiotičnih pijač lahko izbiramo med neštetimi naravnimi okusi po lastnem izboru.

Za izdelavo buga lahko uporabimo različne vrste organsko pridelanih korenin. Poleg ingverja lahko uporabimo tudi svežo korenino kurkume ali galange. Korenine morajo biti biološke oz. organske pridelave, saj so v nasprotnem primeru običajno obdelane s kemikalijami, ki preprečujejo kaljenje, s tem pa tudi preprečijo fermentacijo. Te rastline je enostavno gojiti doma (pozimi v loncih, poleti pa zunaj na prostem) iz svežih bio korenin, tako si lahko sami pridelamo in zagotovimo oskrbo z biološko pridelanimi koreninami. Svežo bio korenino ingverja, kurkume ali galange za par dni namočimo v neklorirano vodo, da nabrekne in požene prve poganjke, potem jih s poganji obrnjenimi navzgor posadimo v humusno zemljo in lonce postavimo na sončno in toplo lego. Redno zalivamo in vzdržujemo vlažnost. Po pol leta bomo že imeli lastno pridelane korenine. Postopek lahko ponavljamo v nedogled in si tako zagotovimo lastno oskrbo s temi zdravju koristnimi koreninami.

Aktivne spojine v ingverju, imenovane gingeroli, delujejo antibakterijsko in protivnetno, pomagajo telesu v borbi s škodljivimi bakterijami, virusi in vnetji. Aktivne spojine v ingverju so učinkovite pri lajšanju bolečin, zmanjševanju oteklin in zdravljenju simptomov revmatoidnega artritisa in osteoartritisa. Ingver uporabljamo tudi proti slabosti, napihovanju, zgagi in pri razdraženem želodcu, saj prebavo pospešuje in uravnava. Ingver je poln antioksidantov, ki so učinkoviti pri kroničnih boleznih, podpirajo zdravje srca, ožilja in izboljšujejo kognicijo.

Ginger bug starter pripravimo na zelo podoben način kot droži za peko kruha. Prvi teden ga moramo vsak dan redno hraniti z vodo in sladkorjem. Po slabem tednu, ko je ginger bug živahen, mehurčkast in poln življenja, je čas za drugo fermentacijo s katero ustvarimo končno probiotično pijačo. Za drugo fermentacijo lahko uporabimo katero koli zelišče, jagodičevje, sadje, začimbo ali čaj. Možnosti in kombinacije okusov so neskončne, edina omejitev je naša domišljija. Poleg piña colade so čudovite kombinacije rabarbara-jagoda, borovnica-bazilika, tamarind-češnja, kamilica-med, jabolko-cimet, bezgovi cvetovi-limona, brusnica-kajenski poper, zeleni čaj-tulsi, pelin-vrtnica-kardamom, limonska trava-aloe vera in bel čaj-breskev. Odlične osvežilne naravno gazirane pijače so pripravljene v 24 urah, lahko pa jih pustimo fermentirati tudi 3-5 dni za še več mehurčkov in probiotičnih bakterij ter manj sladkorja!

GINGER BUG PIÑA COLADA

Ginger bug je naravno bogat s probiotiki oz z bakterijami lactobacillus, ki jih najdemo v jogurtu in drožeh. Fermentirana živila polno probiotikov hrano oživijo s koristnimi hranili za telo, hranila pa tudi razgradijo v bolj prebavljive oblike, kar telesu olajša prebavo in absorpcijo. Ti koristni mikro-organizmi podpirajo našo črevesno floro in prebavni sistem, izboljšujejo presnovo in so ključnega pomena za pravilno delovanje imunskega sistema. Aktivne spojine v ingverju, imenovane gingeroli, delujejo antibakterijsko in protivnetno, pomagajo telesu v borbi s škodljivimi bakterijami, virusi in vnetji. Aktivne spojine v ingverju so učinkovite pri lajšanju bolečin, zmanjševanju oteklin in zdravljenju simptomov revmatoidnega artritisa in osteoartritisa. Ingver uporabljamo tudi proti slabosti, napihovanju, zgagi in pri razdraženem želodcu, saj prebavo pospešuje in uravnava. Ingver je poln antioksidantov, ki so učinkoviti pri kroničnih boleznih, podpirajo zdravje srca, ožilja in izboljšujejo kognicijo.

GINGER BUG PIÑA COLADA

Večina komercialnih živil, ko so na voljo v trgovinah, so toplotno obdelana oz. pasterizirana, kar pomeni, da so vsi zdravju koristni mikroorganizmi uničeni zaradi toplotne obdelave. Najboljša praksa je torej, da si hrano pripravljamo sami in zaužijemo čim bolj raznolik nabor doma fermentiranih izdelokov.


KAKO PRIPRAVIMO GINGER BUG STARTER

Sestavine

  • 3 žlice izvirske, destilirane ali neklorirane vode
  • 1 žlica sveže ingverjeve korenine (biološke oz. organske pridelave)
  • 1 čajna žlička sladkorja

Ingver operemo in neolupljenega narežemo na drobno ali ga naribamo v steriliziran steklen kozarec. Dodamo žličko sladkorja in vodo ter dobro premešamo, tako da se ves sladkor raztopi. Pokrijemo s cunjo, ki jo pritrdimo z gumico ter pustimo na pultu pri sobni temperaturi 24 ur. Zmes večkrat premešamo, kadarkoli se pač spomnimo. Ginger bug starter hranimo vsak dan, tako da dodajamo 3 žlice vode, 1 žlico ingverja in 1 žličko sladkorja. Ponavljamo 5-7 dni, dokler ne opazimo mehurčkov. Ko je kozarec poln mehurčkov, je ginger bug starter pripravljen.

Na kaj moramo biti pozorni

Uporabimo biološki, organski ingver. Neorganski je običajno obdelan s kemikalijami in obsevan, kar ubije naravno prisotne bakterije na ingverju. Tak ingver ne bo kalil (ne bo pognal, če ga želimo gojiti doma) in ne bo fermentiral. Ingverjeve korenine ni potrebno lupiti, saj je v lupini prisotnih največ bakterij. Dodatne bakterije v lupini pomagajo pri zagonu fermentacije. Lahko ga naribamo ali zelo na drobno narežemo.

Uporabimo pravi sladkor. Surov, trsni ali kokosov sladkor so vsi dobra izbira. Sladkor bo hranil bakterije, tako da ga bo v končnem izdelku ostalo malo. Več časa bo pijača fermentirala, bolj bo gazirana, vsebovala pa bo manj sladkorja in več koristnih bakterij.

Uporabimo neklorirano vodo, saj bo klorirana voda iz pipe preprečila fermentacijo. Uporabimo lahko izvirsko ali destilirano vodo.

Tudi temperatura je za fermentacijo pomembna. Ginger bug starter bo na sobni temperaturi poleti hitreje pripravlje. Če je pozimi sobna temperatura nizka, lahko ginger bug starter postavimo v bližino radiatorja ali peči, da proces fermentacije pospešimo.

GINGER BUG PIÑA COLADA

Vzdrževanje ginger bug starterja

Ginger bug starter bo ob rednem hranjenju in pravilnem shranjevanju aktiven in živ v nedogled, prav tako kot velja za droži. Ko imamo enkrat aktiven mehurčkast ginger bug starter, ingver precedimo in tekočino prenesemo v čist kozarec (ingverjevo usedlino pa zavržemo oz. kompostiramo). Dodamo tri žlice vode, eno žlico sladkorja in svež bio ingver. Premešamo, tesno pokrijemo s pokrovom in shranimo v hladilniku. Ginger bug starter na tak način nahranimo enkrat na teden.

Vsakič, ko odstranimo nekaj ginger bug starter tekočine za pripravo skundarnega fermenta, dodamo enako količino vode in nahranimo ginger bug starter s sladkorjem in ingverjem. Če je ginger bug starter v hladilniku več tednov, ga moramo pred uporabo "oživiti”. To naredimo tako, da ginger bug starter precedimo, odstranimo star ingver in ga ponovno nahranimo z vodo, ingverjem in sladkorjem. Nahranjen ginger bug starter pustimo na sobni temperaturi približno 24 ur, da oživi in fermentira, nato pa ga lahko ponovno hranimo v hladilniku in idealno nahranimo enkrat na teden. Tak postopek lahko ponavljamo v nedogled.

GINGER BUG PIÑA COLADA (sekundarna fermentacija, priprava naravno gazirane pijače)

Sestavine

  • 1 skodelica (100 ml) aktivnega ginger bug starterja
  • 1l kokosove vode
  • 1/2 svežega zrelega ananasa

Priprava

Ananas olupimo in narežemo na kocke. Ananas damo v mešalnik, dodamo kokosovo vodo in zmiksamo do penastega. Sok lahko filtriramo, če želimo bolj bister sok, lahko pa vlakna tudi pustimo v soku, saj koristijo prebavi. Tekočino nalijemo v dovolj velik steriliziran steklen kozarec, dodamo 1 skodelico aktivnega in nahranjenega ginger bug starterja ter dobro premešamo. Pokrijemo s cunjo, pritrdimo z gumico ali trakom ter pustimo, da fermentira pri sobni temperaturi vsaj 24 ur, idealno od 3 do 5 dni. Vsak dan poskusimo malo pijače, da preverimo, kdaj nam je najbolj po godu (več časa bo fermentirala, bolj bo gazirana, manj bo sladka in več koristnih probiotičnih bakterij bo vsebovala).

Ta čudovita probiotična gazirana pijača je izredno hranilna in osvežilna ter primerna za vsakodnevno uživanje, odlično pa se obnese tudi ob posebnih priložnostih. Gostje bodo nad brezalkoholno verzijo piña colade zagotovo navdušeni. Na zdravje!

GINGER BUG PIÑA COLADA
GINGER BUG PIÑA COLADA

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Kremna juha iz vijoličnega krompirja in cvetače
Jejte barvno

Kremna juha iz vijoličnega krompirja in cvetače

Antocianini so flavonoidi, ki dajejo sadju in zelenjavi barvo, največkrat rdečo, vijolično in modro. Največ antocianidov vsebujejo bezgove jagode in aronija, tudi do 1,8 g na 100 g. Veliko antocian...

Več