Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Poglavje iz knjige

Jana Capri in Charan Díaz / Luč z Markom Avrelijem

Poglavja

Znotraj tebe

Vprašanje
Priznam, da pripisujem velik pomen svojemu telesu. Telovadim, skrbim za videz, lepo se oblačim …

Odgovor Marka Avrelija (X-XXXVIII)
Vedi, da je sila, ki te ima na nevidnih nitih, skrita v tvoji notranjosti. To je pregovorljivost, to je življenje, to, da tako rečem, človek. Ne zamenjuj ga nikoli z njegovo zunanjo posodo in ne z udi, ki so ji prirasli. In če bi ne bilo vzročne sile, da bi jih gibala, bi bili ti delci prav tako neporabni kakor čolniček brez tkalje, kakor pisalo brez pisarja, kakor bič brez voznika.

Razmislek
Če se istovetiš s telesom, mnenji, čustvi ali imetjem, si v težavah, saj se vse to spreminja.
Raje vlagaj energijo in odločenost v stvari, ki se ne spreminjajo, ali tiste, ki so odvisne samo od tebe. Bojevit duh, na primer, je odvisen samo od tebe. Volja, da bi se izboljšal, zavisi samo od tebe. Od tebe je odvisno, kaj narediš, da bi pregnal žalost. Ne premika te telo, temveč duh, ki ga hraniš.
Pomisli, kaj je odvisno samo od tebe, in kaj bi lahko naredil, da bi izboljšal svoje življenje ali dosegel cilj, ki si si ga zastavil. Pomisli pa tudi na tisto, kar sploh ni odvisno od tebe.

Nepotrebne stvari

Vprašanje
Kako naj ohranjam dobro razpoloženje?

Odgovor Marka Avrelija (iv-xxiv)
Delaj po malem, uči modrijan, če hočeš uživati srčni mir.
Toda ali ni bolje delati po potrebi, to je, kolikor zahteva in kakor zahteva razum od bitja, ki je po naravi ustvarjeno za življenje v skupnosti? To prinaša na dve plati mir srca, nekaj, kar delaš dobro, nekaj, ker delaš malo. Zakaj, če bi ljudje večino tega, kar govorimo in delamo, opustili, ker ni potrebno, bi imeli več časa in manj nepokoja. Zategatelj se pri vsaki stvari vprašaj: “Ali ne sodi to nemara med nepotrebno?” Pa ne samo nepotrebnih dejanj, že samih nepotrebnih misli se ogiblji! Zakaj če teh ni, tudi onih ne bo za njimi.

Razmislek
Ali je bilo med tistim, kar si danes izrekel, naredil ali pomislil, kaj nekoristnega ali nepotrebnega?
Kako se lahko odklopiš, da ne bi premleval ponavljajočih se misli, kar te ne pripelje nikamor? Kako bi mogel govoriti in delovati bolj praktično, ko se boš prihodnjič znašel v okoliščinah, kakršne te navadno vržejo iz tira?

Notranja iskra

Vprašanje
Duhovnost me ne zanima in ne razumem, zakaj naj bi bila koristna.

Odgovor Marka Avrelija (iii-xiii)
Kakor imajo zdravniki za nenadne operacije svoje nožiče in kleščice zmeraj pri roki, tako imej tudi ti svoja načela za spoznavanje božjih in človeških reči venomer nared in delaj vse, tudi najneznatnejše, z misli- jo na vez, ki se prepleta od onih do teh, od teh do onih! Saj ne moreš nič človeškega srečno dovršiti, ne da bi se oziral na božje, nič božjega, ne da bi gledal na človeško.

Razmislek
Soočeni s kopico materialističnih in svetnih težav radi pozabljamo, kaj nam je najbolj sveto, kaj najbolj ljubimo in cenimo.
Če nalagaš polena na ogenj, bo gorel. Bo tvoja notranja iskra ali moč ugasnila, če ji dodajaš gorivo in se sistematično obdajaš z ljudmi, ki te navdihujejo, prebiraš knjige in besedila, ki te opogumljajo, ter vizuali- ziraš, kar te notranje plemeniti?

Enovice

objave o knjigah

Mir s Seneko

Mir s Seneko

Jana Capri in Charan Díaz / Mir s Seneko Knjiga je napisana v obliki 79 vprašanj, ki izvirajo iz tesnobe, in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Seneka poglablja in širi stališ...

Več
Luč z Markom Avrelijem

Luč z Markom Avrelijem

Jana Capri in Charan Díaz / Luč z Markom Avrelijem Knjiga sloni na 79 vprašanjih, vzniklih iz mrzličnosti in tesnobe vsakdanjega življenja. Priročnim, pomirjajočim in brezčasnim odgovorom Marka Avr...

Več