Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Fermentirane ajdove palačinke z bezgom
Ajda je že sama po sebi zelo zdravo hranilo, fermentacija pa poveča dostopnost hranil in jo naredi bolj prabavljivo z raztapljanjem beljakovin in ogljikovih hidratov v molekule, ki jih telo laž...
Več
Romanesco vsebije veliko vitamina K, vitamina C, kalcija, karotenoidov, luteina, polifenolov, železa, cinka, folata in prehranskih vlaknin, ki znižujejo holesterol. Romanesco je bogat z žveplom in ...
Več
Obrnjena torta iz rdečih pomaranč
Temno rdeča barva rdečih pomaranč je posledica visoke ravni pigmenta antocianina, vrste antioksidanta. Antocianini se razvijejo le ob nizkih nočnih temperaturah, na primer jeseni in pozimi v Sredo...
Več
Štruklji so tradicionalna slovenska jed, ki se je v 16. stoletju razvila iz samostanskega recepta v meščansko jed, rezervirano za posebne priložnosti. V 20.stoletju so se štruklji razširili po vsej...
Več
Kutina - prepovedan rajski sadež
Zdravilne lastnosti kutin so naravnost osupljive. Rutin, kvercetin, manoza, aminokisline, maščobne kisline, fenoli, encimi, tanini, alkaloidi, kinini in eterična olja so le nekatere izmed aktivnih ...
Več
Za ajdo velja, da je izjemno koristna za prebavila in da je boljša od vsakega probiotičnega pripravka. Poznana je kot rastlina, ki izboljšuje krvni obtok in pomaga uničevati rakave celice. Zaradi ...
Več
Kakiji so odlični za zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Kakiji pomagajo tudi pri zdravljenju kožnih težav zaradi visoke vsebnosti antioksidativnih in protivnetn...
Več
Dnevni vnos teh sadežev je koristen za ljudi z boleznimi ledvic in jeter, krepijo zdravje z razstrupljanjem in hidracijo organov in telesa. Nešplje se v ljudski medicini uporabljajo kot odvajalo, ...
Več