Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Mir s Seneko

Jana Capri in Charan Díaz / Mir s Seneko

Knjiga je napisana v obliki 79 vprašanj, ki izvirajo iz tesnobe, in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Seneka poglablja in širi stališče, ki je vir tesnobe, in ga relativizira.

O knjigi

Lucij Anej Seneka se je kot veliki rimski stoični filozof trudil olajšati duševno trpljenje. Vse življenje se je poglabljal v praktično filozofijo, ki se ukvarja s pomembnimi temami človekovega obstoja. Njegova stoična filozofija, ki je lajšala tesnobo njegovih sodobnikov, blagodejno vpliva tudi na tesnobo, razširjeno v sodobnem svetu, saj se naš notranji svet ni kaj dosti spremenil.

* * *

Nikar si ne delaj svojega trpljenja še sam hujšega in ne toži preveč. Raje se spodbujaj in si reci: “To ni nič ali vsaj nič pomembnega; vzdržimo! Saj bo kmalu minilo!” Če boš tako mislil, si ga boš olajšal.

* * *

Nihče ne more srečno živeti, kdor gleda samo nase in obrača vse v svoj prid: za drugega moraš živeti, če hočeš živeti zase.


O avtorjih

Charan Diaz Arquillo je psiholog z več kot 17-izkušnjami v psihoterapiji, osebnostni rasti, edukativni in organizacijski psihologiji. Diplomiral je iz humanistične in integrativne psihoterapije, čuječnosti ter klinične hipnoze na Univerzi v Barceloni in je avtor ter soavtor več knjig. Blizu so mu hinduistična in grška filozofija, vzhodnjaške zgodbe in mitologija.

Jana Capri je diplomirala iz prevajanja na Karlovi univerzi v Pragi, govori pet jezikov in vodi tečaje nevrolingvističnega programiranja. Študirala je tudi psihološko astrologijo in kreativno pisanje, je soavtorica štirih knjig in blogerka. Zanimata jo psihosomatika in osebnostna rast. Rada bere in piše knjige, ki pomagajo k boljšemu občutku o sebi. Živi v Barceloni.


Iskrice

Seneka pravi, da ne boš nikoli samoten, če boš prijateljeval s seboj. Francoski filozof Jean Paul Sartre misli podobno, ko trdi: “Če se počutite samotni, kadar ste sami, ste v slabi družbi.”

* * *

Prav kakor vem, da se lahko zgodi karkoli, tudi vem, da ni nujno, da se. Zato upam na najboljše in sem pripravljen na najslabše.

* * *

Kdor ne ve, v katero pristanišče naj krmari, temu noben veter ne bo pomagal.

* * *

Moder človek ne stori ničesar proti svoji volji, ampak vedro sprejema, kar mu ponuja življenje.

* * *

Kakor je z igro na odru, tako je tudi z življenjem: ne gre za to, kako dolgo, ampak kako dobro se odigrava.


Odlomek

Kaj resnično potrebuješ

Vprašanje
Bojim se, da bom končal kot siromak.

Senekov odgovor (25. pismo)
Bogastvo je pripravljeno; kar potrebujemo, lahko dobimo zastonj ali prav poceni. Narava zahteva kruh in vodo. V tem pogledu ni nihče reven. Kdor si želi le kruha in vode, lahko tekmuje v blaženosti s samim Jupitrom,” pravi Epikur.

Razmislek
Če si zdrav, imaš hrano, zavetje pred mrazom in streho, pod katero spiš, se lahko imaš za srečnega in si pomirjen. Vse preostalo so za Seneko in številne filozofe le kaprice in naborki. Zgledi Bude, Diogena in svetega Frančiška kažejo, da je tudi skromno in preprosto življenje lahko veliko, globoko in dostojanstveno. Večina modrecev vseh kultur in obdobij meni, da je dobro življenje bolj odvisno od bogastva notranjega sveta kot od bančnega računa.

Izvlečki

Slabotni in bolehni duh se boji tega, česar še ni izkusil; zato ga je treba prisiliti, da nastopi to pot. Potem zdravilo ni trpko; takoj je namreč prijetno, ko nas začne zdraviti. Tako je tudi filozofija zdravilna in sladka.

* * *

Poslušaj sebe. Ne pripisuj besedam drugih prevelikega pomena. Prisluhni svojim občutkom. Nihče te ne more poznati bolje, kot se poznaš sam.

* * *

Epikur pravi: “Če se komu zdi, da to, kar ima, ni najboljše in najlepše, je nesrečen, pa tudi če bi bil gospodar vsega sveta.”
Kako naj bi se počutil dobro, če si nenehno nezadovoljen? Poskusi biti hvaležen za življenje, in to vsak dan.
Moder človek je zadovoljen sam s seboj, in ceni, kar ima.

* * *

Nikoli ne boš izgubil, kar je resnično tvoje. Tega ni nihče ne more vzeti.
Naj se zgodi karkoli, bo vse, kar imam, vedno v meni; moje sposobnosti, vrednote in odlična presoja.

* * *

Ne polagaj svoje sreče v roke drugih ljudi.
Kdor išče dobro počutje z materialnimi ali zunanjimi stvarmi, bo vedno nezadovoljen. Če želiš biti srečen, se zazri vase.

Enovice

objave o knjigah

Poglavje iz knjige

Poglavje iz knjige

Jana Capri in Charan Díaz / Mir s Seneko Poglavja Prebudi se Vprašanje Nočem analizirati svojih napak in slabosti, da ne bi okrnil tisto malo spoštovanja, kolikor ga čutim do sebe. Senekov odgovor ...

Več
Poglavje iz knjige

Poglavje iz knjige

Jana Capri in Charan Díaz / Luč z Markom Avrelijem Poglavja Znotraj tebe VprašanjePriznam, da pripisujem velik pomen svojemu telesu. Telovadim, skrbim za videz, lepo se oblačim … Odgovor Marka Avre...

Več