Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Poglavje iz knjige

Jana Capri in Charan Díaz / Mir s Seneko

Poglavja

Prebudi se

Vprašanje
Nočem analizirati svojih napak in slabosti, da ne bi okrnil tisto malo spoštovanja, kolikor ga čutim do sebe.

Senekov odgovor (53. pismo)
Zakaj nihče ne priznava svojih napak? Ker še zmeraj živi sredi njih. Sanje lahko pripoveduje le tisti, ki se je že prebudil; priznavati svoje napake je znak ozdravljenja.
Prebudimo se torej, da bomo mogli priznati svoje zmote! Prebudila pa nas bo edinole filozofija, samo ona bo pregnala težko spanje. Ti si vreden nje, ona pa tebe; hitita drug drugemu v naročje!

Razmislek
Spoznavanje sebe je oblika “psihološkega prebujanja”. Pripoznanje lastnih viškov in padcev zahteva zrelost in pogum. Pripoznanje pomanjkljivosti nam pomaga, da jih odpravljamo, se krepimo in postanemo ponižnejši.
Če si zelo čustven, občutljiv in intuitiven, na primer, verjetno stežka sprejemaš razumne odločitve, če pa si bolj razmišljujoč in miren, verjetno stežka opravljaš službo, ki zahteva hitrost, strast in nenehno stanje budnosti. Sleherni osebni slog ima svoje odlike in slabosti, ki jih je moč odpraviti.
Samozavedanje lajša tesnobnost. Brž ko se bolj razumeš, lahko izboljšaš svoje odnose, se bolje odločaš in prilagajaš stvarnosti ter oblikuješ slog, ki ti je v prid.

Ne boš si ubežal

Vprašanje
Kadar me muči tesnoba, včasih odpotujem, se odpravim na zabavo ali se dobim s prijatelji ter skušam vsaj za nekaj časa pozabiti nanjo. Vendar ugotavljam, da mi to bolj malo pomaga.

Senekov odgovor (28. pismo)
Sokrat je na podobno vprašanje odgovoril z besedami: “Kaj se čudiš, da ti tvoja potovanja nič ne koristijo, ko pa nosiš samega sebe po svetu? Prav to, kar te je pognalo v svet, te tam teži.”
Če hočeš vedeti, zakaj ti to nič ne koristi, ti pravim, da zato, ker vse beži s teboj. Kar ti stiska dušo, moraš odložiti, prej ti ne bo noben kraj všeč.

Razmislek
Če te boli srce, te bo bolelo, kamorkoli boš šel, pravita Seneka in Sokrat.
Poskus, da bi se odklopil, je zelo zdrav, toda beg pred težavami pomeni, da jih le odlagaš in včasih celo stopnjuješ.
Številni ljudje, ki se soočajo z bolečo prekinitvijo odnosa, na primer, se začnejo takoj shajati z drugimi ali odpotujejo, vendar jim ne uspe, da bi se bolje počutili. Razvedrilo je začasen obliž, ki ne rešuje težav. Spoznaj se, bodi potrpežljiv in prijazen s seboj. Nauči se obvladovati stiske, sprosti se in dobro ti bo, kjerkoli že boš.

Dobri vplivi

Vprašanje
Kako naj vem, kdo je dober učitelj, po kom naj se zgledujem, kdo dobro vpliva name?

Senekov odgovor (41. pismo)
Če vidiš človeka, ki se ni bal nevarnosti, ki se ga naslade še niso dotaknile, ki je bil v nesreči srečen, sredi viharjev miren, ki gleda ljudi zviška, bogove pa zraven sebe - ali ga ne boš spoštoval?
Kakor sončni žarki sicer zadevajo zemljo, toda ostajajo tam, od koder prihajajo, tako tudi velika in sveta duša, ki nam je dana zato, da bi spoznali bliže to, kar je božansko, sicer občuje z nami, vendar se drži svojega izvora; tja je usmerjen njen pogled in tja teži, med nami pa biva kot neko višje bitje.

Razmislek
Seneka govori o presežni sposobnosti, o človekovi duhovni sposobnosti kot viru modrosti in notranjega miru. Opominja nas, da imajo nekateri ljudje izjemno razvito zavest in nas s svojim zgledom učijo bolje živeti. To so ljudje, katerih življenje je tesneje povezano z duhovnostjo kot s posvetnim in materialnim..

Enovice

objave o knjigah

Poglavje iz knjige

Poglavje iz knjige

Jiddu Krishnamurti / Razmišljaj Poglavje Poslušanje Zakaj ste tukaj in me poslušate? Ste se kdaj vprašali, zakaj sploh poslušate ljudi? In kaj poslušanje pravzaprav pomeni? Vsi, ki ste tukaj, sedit...

Več
Mir s Seneko

Mir s Seneko

Jana Capri in Charan Díaz / Mir s Seneko Knjiga je napisana v obliki 79 vprašanj, ki izvirajo iz tesnobe, in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Seneka poglablja in širi stališ...

Več