Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Priklic duše

Sodobna psihologija, podobno kot šamanizem, pripoznava, da se deli jaza lahko odcepijo, tako da se posameznik odtuji od svoje biti. Številne sodobne terapije izhajajo iz predpostavke, da se v primeru zelo hude travme deli vitalnega, čutečega jaza odcepijo in tako ublažijo njen vpliv.

Šamanizem uvršča izgubo duše med resnejše diagnoze, saj jo vidi kot vzrok bolezni in smrti. Kaže se v brezupu, imunoloških okvarah, raku in vrsti drugih hujših stisk, kot so ločitev ali smrt ljubljene osebe.


O knjigi

Knjiga govori o razširjenem vzroku bolezni – izgubi duše. Sodobne težave, ki izvirajo iz najrazličnejših travm, obravnava z vidika te klasične diagnoze in starodavnega sistema šamanskega zdravljenja.
Preporod šamanizma je končno pripomogel, da začenjamo pripoznavati duhovne in psihološke vrednote znanja naših prednikov. Učimo se spoštovati ogromno zakladnico starodavnega človeškega znanja in tudi razumeti njegovo moč ter pomen za naše zdravje in dobro počutje. Šamanske zdravilne metode delujejo na najglobljih ravneh, kar si jih je mogoče zamisliti, in imajo tako močan vpliv, da so kulturne razlike resnično nepomembne.

* * *

Prebivalci »civiliziranega« sveta radi zavračamo nenavadna prepričanja plemenskih ljudstev kot vraževerje, predzgodovinske posebnosti pa kot nepomembne za življenje. Mednje sodi tudi široko razširjeno ple mensko prepričanje o »izgubi duše« kot pomembnejšem povzročitelju bolezni. Knjiga Sandre Ingerman nakazuje, da so starodavne šamanske metode za zdravljenje izgube duše še kako primerne za zdravljenje sodobnih travm.

Michael Harner

* * *

Šamanska nomenklatura uvršča izgubo duše med resnejše diagnoze, saj jo vidi kot vzrok bolezni in smrti. Vse bolj jasno postaja, da se izguba duše, kot jo opisuje šaman, kaže v brezupu, imunoloških okvarah, raku in vrsti drugih hujših motenj. Včasih sledi razpadu odnosa z ljubljeno osebo, kariere in drugih pomembnejših navezanosti.

Jeanne Achterberg
O avtorici

Sandra Ingerman je magistrirala iz svetovalne psihologije in je kvalificirana terapevtka ter priznana učiteljica šamanizma. Vodi mednarodne delavnice o šamanskih potovanjih, šamanskem zdravljenju in priklicu duše. Na svoji poklicni poti je oblikovala mednarodno zvezo šamanskih praktikov in učiteljev. Napisala je 10 knjig o šamanizmu in zdravljenju okolja, Živi v mestu Santa Fe v Novi Mehiki.

Priklic duše

Iskrice

Kadarkoli energija »obtiči«, se pojavi bolezen.

* * *

Sanje ponujajo ključ, s katerim lahko odklenemo bogastvo in kompleksnost nezavednega. Poleg tega da nam pomagajo razumeti psiho, nam tudi nudijo možnost, da jo prosimo za pomoč.

* * *

Naš um je čudovito orodje, in ko se morbidno prepuščamo, zapravljamo veličasten vir energije.

* * *

Bodite pozorni na to, ali privabljate okoliščine, ki brstijo od življenja. Bodite pozorni na to, kaj vas ovira pri izbiri življenja. Odločite se.

* * *

Vesolje nam daje tisto, za kar ga prosimo. Če prosimo za življenje, nam ga bo dalo.
Izvlečki

Šamani so bili od nekdaj zdravilci in psihologi svojih skupnosti. Vsa šamanska izročila poudarjajo zamisel o izrekanju zdravilnih besed in pripovedovanju zdravilnih zgodb. Mislim, da šamani pripovedujejo klientom zgodbe, ki spodbujajo njihovo domišljijo in sprožijo zdravljenje.

* * *

Ko stopim v neobičajno resničnost, opustim svoje zamisli o tem, kaj je možno. Zgodi se, da pričujem osupljivo natančnim prizorom iz klientovega zgodnejšega življenja in tudi stvarem, ki jih v običajni resničnosti ne morem vedeti. Moja naloga je, da opustim omejujoče zamisli o možnem in se polno odprem krajem, kamor sem vodena.

* * *

Ko se deli duše odcepijo in izginejo v neobičajni resničnosti ter pustijo telo oslabljeno in malodušno, je šamanova naloga povrniti celost. Da bi prinesel nazaj, kar manjka, mora zapustiti vsakdanjo zavest in se odpraviti v duhovni svet. Z vidika klasičnega šamanizma je duhovni svet kompleksna, večdimenzionalna dežela, polna nevarnosti za neuvedene v šamanizem. Le šaman zna spretno krmariti med tamkajšnjimi lepotami in nevarnostmi. Že tisoče let je njegova poklicanost potovati v te notranje duhovne svetove, da bi dobil podatke o zdravljenju in priklical duše bolnikov.

* * *

Sodobna izguba duše izhaja iz travm sodobnega življena, incesta, telesne zlorabe, posilstva, izgube ljubljenega človeka, nesreč, vojnih izkustev, hujših bolezni in kirurških posegov, ki lahko izvržejo dušo iz telesa. Občutljiva človeška duša, soočena s tovrstnimi stresi, včasih pobegne iz telesa in se nikoli ne vrne. Nekatere ljudi šaljivo opisujemo z besedami, da »jih ni doma«. Vendar to ni šala. Le redki smo zares doma, nekateri pa so bili tako hudo poškodovani, da je njihov dom resnično prazen.

Priklic duše - elektronska knjiga

Odlomek

Priklic duše in psihoterapija

Prebiranje tega poglavja vam je morda prebudilo zanimanje, vendar so vas pristopi k tovrstnemu zdravljenju rahlo vznemirili. Šamanizem se v nekaterih pogledih drastično razlikuje od psihoterapevtskih metod, toda sodobne predpostavke o odnosu med zdravilcem in klientom so pod močnim vplivom psihologije.
Vsi poznamo podobo klienta, ki leži na kavču, psihoanalitik pa sedi ob njem in ga posluša. Ta kulturna podoba iz knjig, filmov ali televizije simbolizira posebno vrsto človeškega raziskovanja, med katerim klient aktivno odpotuje v notranje svetove sanj in spominov, medtem ko psihoanalitik spodbuja, opazuje, vodi in podpira proces.
Prevladujoči model psihološkega zdravljenja temelji na modelu klienta, ki dejavno brska po svoji preteklosti, da bi odkril travmo, potlačeno globoko v psiho, skrito ali zamračeno z obrambami. Hipnoza ali hipnoterapija ponujata orodje za prosto freudovsko asociiranje, v jungovski terapiji pa tudi za sanje ali umetniško izražanje. Klientu omogočita, da odpotuje v nezavedno. V nekem pogledu je šaman, ki potuje po svojo izgubljeno dušo. Svet priklica duše se ob tem sodobnem modelu zdravljenja sprva kaže kot usmerjen navzdol ali navzven.
Študirala sem psihologijo in njen pristop mi je zelo simpatičen. Raziskovanje notranjega sveta in seznanjanje z bogastvom duše je dragoceno razvojno izkustvo. Toda duša mora biti doma, da bi jo mogli raziskovati. Bi mogla biti psihoterapija uspešna, če terapevt govori z osebo, ki je ni doma?
Trud, da bi razumeli lastne negativne vzorce in dojeli, kako naj bi jih spremenili, utegne biti zelo neprijeten, če ni nikogar, ki bi si jih prilastil.
Starodavna praksa priklica duše in sodobna psihologija imata veliko ponuditi druga drugi. Šaman, ki prikliče izgubljene dele duše, lahko preda psihoterapevtu celega klienta v psihološko obravnavo in tako omogoči globlje in hitrejše rezultate. In obratno, psihoterapevt lahko klientu pomaga, da zgradi samospoštovanje in zdrave ivljenjske vzorce, kar mu omogoča, da je prisoten v telesu, ko mu šaman povrne dušo.
Psihoterapevt in klient se nato trudita, da bi se klient privadil polno zaživeti v telesu in se naučil zdravega navezovanja odnosov s seboj in z drugimi.

Enovice

objave o knjigah

Brez skrbi z Epiktetom

Brez skrbi z Epiktetom

Jana Capri in Charan Díaz / Brez skrbi z Epiktetom Knjiga je napisana v obliki 79 vprašanj, ki se navezujejo na težave sodobnega časa, in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Ep...

Več
Šamansko potovanje

Šamansko potovanje

Knjiga Šamansko potovanje: vodnik za začetnike je obvezno branje za vse, ki želijo raziskovati nevidne razsežnosti. Sandra Ingerman podrobno razlaga troje svetov, kamor lahko odpotujemo, svetuje, k...

Več