Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Romanesco

Romanesco

Preprost romanesco kari recept

Romanesco (poznan kot romanesco brokoli, fraktalni brokoli, romanesco cvetača ali brokoli) je velika zvezda zelenjavnega oddelka. Njegova užitna svetlo zelena cvetna glava spominja na vzorce v kaleodoskopu in je rezultat križanja brokolija in cvetače in je njun bratranec, ki spada v družino kapusnic, tako kot zelje, ohrovt in brstični ohrovt.

Romanesco

Romanesco je pravzaprav cvetni brst, saj je nabran preden bi zacvetel. Njegovi cvetni brsti so združeni v koničaste spiralne oblike, ki se ponavljajo po celotnem brstu, od največje do najmanjše; vsak brst je sestavljen iz niza manjših brstov identičnih oblik, ki so razporejeni v logaritmični spirali. Njegov vzorec je približen fraktal, saj se sčasoma konča, ko se oblika toliko zmanjša in ustvari očarljivo, kalejdoskopsko teksturo. Vsak del glave ima identično obliko kot celota, število spiral na glavi romanesca pa je Fibonaccijevo število. Res edinstvena zelenjava, ki vzbuja začudenje in bo pri mizi morda navdihnila tudi matematično obarvano debato.

Romanesco - preprost romanesco kari recept

Tako kot druge zelenjave iz družine kapusnic, vsebuje romanesco veliko vitamina K, vitamina C, kalcija, karotenoidov, luteina, polifenolov, železa, cinka, folata in prehranskih vlaknin, ki znižujejo holesterol. Romanesco je bogat z žveplom in spojinami, ki vsebujejo dušik. Ti so predhodniki glukozinolatov, ki v telesu tvorijo različne spojine in delujejo kot antioksidanti, naravno čistijo ledvice ter podpirajo zdravje in razstrupljanje jeter. Raziskave so pokazale, da zmanjšujejo vnetja, pomagajo odstranjevati proste radikale, krepijo imunski sistem, spodbujajo zdravje kože, delujejo protiglivično in protibakterijsko ter preprečujejo nastanek raka in upočasnjujejo rast tumorjev.

Romanesco

Romanesco je zimska zelenjava, ki jo lahko gojimo kot običajni brokoli ali cvetačo. Sadimo ga od pomladi do sredine poletja. Po okusu je najbolj podoben cvetači, z blažjim okusom po oreščkih in bolj hrustljavo teksturo. Odličen je pražen, kuhan na pari, pečen, dodan juham, kurijem, v pitah ali surov. Pomembno je, da ga ne preveč pokuhamo, saj bo izgubil okus in večino njegovih aktivnih zdravilnih spojin ter dobil neprijetno kašasto strukturo.


RECEPT ZA ROMANESCO KARI

SESTAVINE

Za pripravo romanesca v pečici

  • 1 glava romanesca
  • 3 stroki česna
  • deviško oljčno olje
  • sol in poper

Za pripravo karija

  • 1 strok česna
  • 1 majhen čili
  • 1 limonska trava
  • 1 cm sveže korenine ingverja
  • 1 žlica kurkume (sveže ali v prahu)
  • 1 žlica korenine galangal (sveže ali v prahu)
  • 3-4 listi limete (sveži ali zamrznjeni)
  • 250 ml kokosovega mleka
  • 1 pest indijskih oreščkov
  • 1 limeta
  • 1 pest svežih listov koriandra
  • 1 skodelica svežega ananasa (narezanega na koščke)
  • sol in poper

Preprost romanesco kari recept

PRIPRAVA

Pečico segrejemo na 200 °C. Romanescu odstranimo velike liste (lahko jih kasneje uporabimo v juhi), speremo, nalomimo ali narežemo na manjše koščke ter jih osušimo s kuhinjsko krpo. Položimo jih na pekač prekrit s peki papirjem. Potresemo s sesekljanim česnom, pokapamo z olivnim oljem, soljo in poprom ter dobro premešamo. Pečemo približno 30 minut, dokler niso zlato rjavi in hrustljavi.

Romanesco - preprost romanesco kari recept

Medtem pripravimo kari. V ponvi na srednjem ognju segrejemo kokosovo olje, dodamo narezano čebulo in pražimo (približno 10 minut), dodamo česen in pražimo še nekaj minut, da zadiši. Dodamo nasekljan čili brez semen (količina je odvisna od tega koliko pekoč kari želimo, če želimo blag, nepekoč kari, ga sploh ne dodamo), nasekljan ingver, kurkumo in galango. Liste limonske trave in limete zdrobimo v možnarju (ali na drobno narežemo) in dodamo v ponev. Dodamo kokosovo mleko in kuhamo nekaj minut, da se segreje (ne vremo). Solimo in popramo, poskusimo in prilagodimo začimbe. Mešanico precedimo.

V ločeni ponvi popražemo indijske oreščke, da porjavijo in postanejo hrustljavi. Svež ananas očistimo in narežemo na koščke.

Pečen romanesco preložimo na krožnike ali v sklede, prelijemo s karijem, dodamo indijske oreščke, ananas ter koriander. Pokapamo s svežim limetinim sokom ali postrežem z rezino limete. Jed postrežemo samostojno ali s kuhanim rižem.

ROMANESCO - preprost romanesco kari recept

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Obrnjena torta iz rdečih pomaranč
Goreča ljubezen do rdečih lepotic

Obrnjena torta iz rdečih pomaranč

Temno rdeča barva rdečih pomaranč je posledica visoke ravni pigmenta antocianina, vrste antioksidanta. Antocianini se razvijejo le ob nizkih nočnih temperaturah, na primer jeseni in pozimi v Sredo...

Več
Vijolica
Kraljeva vijolična torta

Vijolica

Vijolice hladijo in vlažijo, njihovo zdravilno sluz v listih pa so v Evropi uporabljali za zdravljenje bolezni suhosti in vročine, recimo za pomiritev suhega kašlja, okužb dihal, bronhitis, viruse...

Več