Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Šaman, zdravilec, modrec

Alberto Villoldo / Šaman, zdravilec, modrec

Alberto Villoldo opisuje bogata doživetja s perujskimi šamani, ki jih prepleta z navodili, kako stopiti v drugo pozornost, kako zaznavati svetlobno telo in čakre ter zdraviti odtise travm iz tega ali prejšnjih življenj.

O knjigi

Alberto Villoldo, klasično izobražen medicinski antropolog, je več kot dvajset let proučeval šamanske zdravilne tehnike med potomci starodavnih Inkov. V knjigi, ki odseva obširno znanje, tudi poznavanje kvantne fizike in starih mitologij, pojasnjuje sistemsko zdravljenje, ki izhaja iz zdravilne moči narave in starodavnih tehnik ameriških staroselcev, ter utemeljuje, zakaj energijsko zdravljenje stopnjuje imunski odziv in je ključno za izbris bolezni iz telesa.

* * *

Prepletala sva številne niti inkovskega zdravilnega izročila, kar je Antonio primerjal s krpanjem starodavne tapiserije, ki sta jo scefrala čas in evropski zavojevalci. Po skoraj petindvajsetih letih raziskovanja sva morala le napeti njene niti na statve živega šamanskega vedenja in na novo stkati dele tkanine, razpadle v času. Pojavil se je niz svetih tehnologij, ki preoblikujejo telo, zacelijo dušo in spreminjajo način življenja in umiranja.

* * *

Nekega dne mi je dona Laura povedala, da je skrivnost spreminjanja oblike v spoznanju, da se v ničemer ne razlikuješ od česarkoli drugega v vesolju, nisi ne boljši ne slabši. Brž ko celično dojameš, da si enak vsemu drugemu, nič pomembnejši od žuželke, nič manj pomemben kot sonce, lahko prevzameš poljubno obliko, postaneš kondor ali drevo ali celo neviden drugim.


O avtorju

Alberto Villoldo je psiholog in medicinski antropolog, poleg tega pa je izučen v zdravilnih veščinah amazonskih in andskih šamanov. Vodi Šolo o svetlobnem telesu in Središče za energijsko medicino v Čilu. Med njegovimi številnimi uspešnicami izstopajo Zdravilo duha, Srce šamana in Šaman, zdravilec, modrec.

Iskrice

Nevidnega sveta ni mogoče videti z očmi logike in razuma. Obuditi moramo otroški občutek nedolžnosti in na novo odkriti prvinsko, neposredno zaznavo.

* * *

Šamani ne poznajo nadnaravnih nebes. Zanje obstaja samo naravni svet z vidnimi in nevidnimi domenami, med katerimi je tudi svet duha. In v vesolju ni nikakršnega neodvisnega načela zla.

* * *

Vse, kar je živo, je svetloba, ujeta v snovi.

* * *

Zdravilne prakse, ki sem se jih naučil od indijanskega mentorja in jih tudi oplemenitil skupaj z njim, so stare tehnologije, ki ustvarjajo svete prostore, kjer se lahko dogajajo čudeži.

* * *

Maji, hinduisti, budisti, aboridžini in zgodnji kristjani so upodabljali človeško energijsko polje z enakim slovarjem podob.


Odlomek

Nazca, najdišče velikanskih risb v puščavskih tleh. Ponazarjajo velikanske kolibrije, pajke in geometrijske like, ki se raztezajo do obzorja. Erich von Daniken jih je imenoval pristajališča za bogove iz vesolja. Nič ne more biti dlje od resnice.
Tu so šamani skicirali ogromne mandale, da bi uravnovesili nebo in zemljo. Pravokotniki, trikotniki in črte so del pozabljene svete geometrije, toda moč teh likov ostaja. Vsakič, ko ponoči stopim v kak lik, lahko vidim energijo. Srhljivo je. Najprej zaznam, kar je videti kot prstni odtisi, ki lebdijo nad peskom, nato se spremenijo v like. Nenavadno je, da vsi vidimo isto stvar. Gre za skupno haluciniranje?
Sinoči se je luna debelila. Kakšnih dvanajst nas je delalo na robu velikanske spirale, ki je kot zvita kača ležala v puščavi. Eduardo je pojasnil, da smo z vstopom vanjo odvrgli preteklost, ki nas preganja. Ko je stopil vanjo, sem videl motno obliko, ki je prežala za njim. Potapljal sem Isabel, najstarejšo učenko done Laure in najboljšo vidko v skupini, po ramenu.
"Kaj je to?" sem vprašal.
Eduardo je hodil vzdolž spiralne krivulje in se nam bližal. Tedaj smo jo zagledali - najbolj odvratno zver, kar bi si je kdo od nas mogel zamisliti, delno plazilec, delno gorila, delno človek. Bitje, vredno slike Hyeronymusa Boscha. Bližala se je Eduardu in ga zgrabila s kremplji. Nato jo je pogoltnila zemlja. Eduardo je prispel do središča spirale in iztegnil roke v nebo.
Ko je prišel iz spirale, smo mu opisali, kar smo videli.
"Bila je la Chiconga," je rekel. "Prvinska žival moči, ki si jo je davno nazaj zamislil eden mojih učiteljev. Nenaravno bitje, s katerim čarovniki škodujejo ljudem. Ko je učitelj umrl, je la Chiconga ostala brez gospodarja in prišla je k meni. Že leta je nisem videl. Zadovoljen sem, da je ni več." Vedel sem, da se je Eduardo učil pri čarovnikih, preden je stopil na pot šamanskega zdravilca. Že prej sem ga slišal govoriti o La Chicongi, a sem mislil, da pripoveduje zgodbo.

Izvlečki

Pozneje mi je don Manuel opisal iniciacije andskih šamanov. Poznajo sedem ravni ali večjih obredov iniciacije. Zdravilec potrebuje le prvi dve, mojster šaman pa prve štiri. Zelo redki opravijo vseh sedem stopenj. Don Manuel, dona Laura in don Antonio so bili edini še živeči šamani, ki so dosegli sedmo raven iniciacije.

* * *

Nekega dne mi je povedala, da je skrivnost spreminjanja oblike v spoznanju, da se v ničemer ne razlikuješ od česarkoli drugega v vesolju, nisi ne boljši ne slabši. Brž ko celično dojameš, da si enak vsemu drugemu, nič pomembnejši od žuželke, nič manj pomemben kot sonce, lahko prevzameš poljubno obliko, postaneš kondor ali drevo ali celo neviden drugim. Pojasnila mi je, da mora šaman obvladati umetnost nevidnosti, da ne bi privabljal pozornosti.

* * *

Želel sem se učiti od raziskovalcev, katerih videnje ni omejeno na mikroskopske leče, od ljudi, katerih vedenje zajema več od merljivega, snovnega sveta, ki naj bi bil edina resničnost. Želel sem spoznati ljudi, ki zaznavajo prostor med stvarmi in svetlobne niti, ki oživljajo življenje.

* * *

Spoznal sem, da doživetje neskončnosti lahko zdravi, preoblikuje in tudi osvobodi časovnih spon, ki nas priklepajo na bolezen in starost. Po dveh desetletjih bivanja s šamani v pragozdovih in andskih gorovjih sem spoznal, da sem več kot le meso in kosti, da me oblikujeta duh in svetloba. Spoznanje je odmevalo skozi vse moje celice. Prepričan sem, da je spremenilo moje zdravljenje, staranje in tudi umiranje.

* * *

Tako se je začelo neskončno potovanje, ki me je popeljalo skozi prvinski vrt amazonskega deževnega gozda do najvišjih andskih vrhov, kjer sem odkril starodavne duhovne prakse, po katerih vsak od nas lahko izkusi neskončnost, kar nas lahko zaceli.

Enovice

objave o knjigah

Poglavje iz knjige

Poglavje iz knjige

Alberto Villoldo / Šaman, zdravilec, modrec PRVI DEL Učenje šamanov Indijanski šamani prakticirajo energijsko medicino že več kot pet tisoč let. Nekateri vrači trdijo, da njihov duhovni rod sega še...

Več
Poglavje iz knjige

Poglavje iz knjige

Jana Capri in Charan Díaz / Brez skrbi z Epiktetom Poglavja Na posodo VprašanjeŽivljenje je zelo kruto. Kako naj bi mirno sprejel, da me odpustijo iz službe, da izgubim dom ali ljubljeno osebo? Epi...

Več