Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Ajdov kruh (z orehi)

Ajdov kruh (z orehi)

Kruh brez kvasa, brez glutena in brez gnetenja

Tipičen bel kruh prvi pade v nemilost, če se želimo prehranjevati bolj zdravo. Ima veliko praznih kalorij in zelo malo bistvenih hranil. Pri ljudeh se vedno pogosteje pojavljajo zdravstvene težave in alergije povezane s preobčutljivostjo na gluten in kvas, zato je iskanje bolj zdravega kruha zelo razširjeno. Pred skoraj desetimi leti mi je prijateljica poslala recept za »The Life-Changing Loaf of Bread« avtorice Sarah Britton. Ta recept je postal temelj za moje številne poskuse peke bolj zdravega kruha. Pri teh poskusih so moko in kvas nadomestili oreščki in semena, ki jih je bilo potrebno namakati, tako da so vzklili in oživeli, povezala pa so jih semena, ki lepljivo nabreknejo, recimo lan, chia in indijski trpotec.

Peka ajdovega kruha s sodo bikarbono pa je nekaj popolnoma drugega in resnično spremeni življenje. Na bolje! Ta izredno okusen in po teksturi čudovito puhast kruh ne vsebuje kvasa, niti glutena, ne potrebuje gnetenja, niti vzhajanja in je pripravljen v manj kot 15 minutah. Pečen in pripravljen za uživanje pa v 45’. Čudovito preprosto!

Ajdov kruh

Ajdov kruh

Z ajdo me povezuje posebna vez, saj me je mama poimenovala po tej nežni prelestno cvetoči rastlini. Ajda ima dolgo tradicijo v slovenski zgodovini in naši predniki so jo uporabljali za pripravo najrazličnejših jedi, med drugim za kruh, kašo, palačinke, žličnike, puding, različne vrste pogač, štrukljev in peciva. Vedno več restavracij streže klasične jedi iz ajde kot gurmanske specialitete, tako da je ajda v različnih obikah spet pogostoje na jedilnikih. Kljub svojemu imenu ajda ni v sorodu s pšenico in ne spada v družino trav. Gre za tako imenovano psevdožito, sorodno kislici, dresniku in rabarbari. Ajda je kratkotrajna poljščina, saj zori le 10-12 tednov, z nežnimi rožnatimi ali belimi cvetovi, ki privabljajo opraševalce. Nektar ajdovih cvetov daje temen in karakterističen med.

Za slovenske čebelarje je ajda izjemnega pomena, saj cveti v času, ko je drugih cvetlic malo, tako pomaga ohranjati čebele, s tem pa delovanje celotnega ekosistema. Ni presenetljivo, da se ajda v slovenski umetnosti uporablja kot metafora življenja.

Ajda je živilo z visoko hranilno in zdravilno vrednostjo, bogato z vlakninami, vitamini B, kalijem, manganom in fosfati. Odlično je za alergike, saj je naravno bazično in brez glutena. Vsebnost vlaknin spodbuja hujšanje, pomaga pri prebavi in ​​ščiti pred zaprtjem. Študije kažejo, da imajo tisti, ki redno uživajo izdelke iz ajde, nižji krvni sladkor, trigliceride in holesterol. Za ajdo velja, da je izjemno koristna za prebavila in da je boljša od vsakega probiotičnega pripravka. Poznana je kot rastlina, ki izboljšuje krvni obtok in pomaga uničevati rakave celice.

Zaradi vsebnosti rutina in kvercentina, glavnih antioksidantov v ajdi, naj bi izboljšala in preprečila krčne žile. Te učinkovine izboljšujejo prožnost kapilarnih sten, krepijo vene, tesnijo razpokane žilne stene, spodbujajo mikrocirkulacijo in zmanjšujejo vensko popuščanje.

Že v 16. stoletju je Paracelsus vedel, da porušeno vodno ravnovesje v telesu upočasni prekrvavitev in je povezal rdeča stebla te čudovite rastline z našim krvnim obtokom. Bolnikom je svetoval alkalno dieto, uživanje živil bogatih s kalijem (banane, ajda, suhe marelice, buče, suhe slive, pomaranče, krompir, ...), pitje ajdovega čaja in veliko vode. Že po šestih tednih se je krvožilni sistem bolnikov znatno izboljšal. Uživanje ajde zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak, hkrati deluje protivnetno, zaščiti pred boleznimi srca in izboljšuje delovanje jeter. Naši predniki so očitno vedeli, kako zdrava je ajda, saj so jo imeli redno na svojih jedilnikih.

Ajdov kruh z orehi

Ta kruh je narejen samo iz ajdove moke. Ajdovo moko lahko preprosto pripravimo doma, saj je sveže mleta bolj hranljiva in ugodnejša. Za mletje zrn uporabimo mlinček za kavo (enako velja na primer za ovsene kosmiče). Surova zrna damo v mlinček in zmeljemo v moko sproti, ko jo potrebujemo. Moka mora biti res fino mleta, drugače je lahko kruh preveč drobljiv. Količino moke izmerimo po mletju.

Ajdov kruh z orehi

To je recept za hranljiv kruh iz sode, torej kruh, ki ga pripravimo brez kvasa. Sodin kruh ima izrazito mehko teksturo zaradi reakcije sode bikarbone s kislim mlekom (jogurtom, pinjencem, kislo smetano ali kefirjem). Sodin kruh naj bi izviral na Irskem, vendar so ga prvi pripravljali Indijanci z uporabo naravne oblike sode, ki so jo pridobili iz lesnega pepela. Zagotovo je to najhitreje in najenostavneje pripravljen kruh!


RECEPT ZA AJDOV KRUH Z OREHI

SESTAVINE

Suhe sestavine (zmešamo ločeno):

  • 280g ajdove moke
  • 50 g orehov (grobo sesekljanih)
  • 500 ml jogurta ali kefirja
  • 1 žlica oljčnega olja ali kokosovega olja
  • ½ čajne žličke sode bikarbone
  • ½ čajne žličke grobe soli
  • 2 žlici mešanice semen po lastni izbiri (jaz sem uporabila dodatne orehe, beli in črni sezam)

PRIPRAVA

Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacija) in postavimo rešetko na sredino. Namastimo kovinski pekač (25x11 cm). V veliki skledi zmešamo vse sestavine (razen orehov), tako da dobimo enotno (precej tekoče) testo. Dodamo orehe in jih enakomerno vmešamo v testo. Testo vlijemo v pekač, poravnamo, potresemo z mešanico semen po izbiri in dodatnimi orehi ter pečemo v ogreti pečici približno 45 minut (preverimo tako, da kruh prebodemo z zobotrebcem; če pride ven čist, je kruh pripravljen.) Pustimo, da se ajdov kruh ohladi v pekaču (nekaj minut), potem pa ga previdno odstranimo iz pekača in popolnoma ohladimo na rešetki. Kruh hranimo zavit v čisto kuhinjsko krpo, ki je ne peremo z mehčalcem, in ga porabimo v nekaj dnevih (ali zamrznemo za kasneje).

Tako enostavno, tako zdravo, tako okusno. Dober tek!

Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Kaki - božanski sadež
Kaki puding torta

Kaki - božanski sadež

Kakiji so odlični za zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Kakiji pomagajo tudi pri zdravljenju kožnih težav zaradi visoke vsebnosti antioksidativnih in protivnetn...

Več
Kutina - prepovedan rajski sadež
Membrilo (kutin sir)

Kutina - prepovedan rajski sadež

Zdravilne lastnosti kutin so naravnost osupljive. Rutin, kvercetin, manoza, aminokisline, maščobne kisline, fenoli, encimi, tanini, alkaloidi, kinini in eterična olja so le nekatere izmed aktivnih ...

Več