Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Kaki - božanski sadež

Kaki - božanski sadež

Kaki puding torta

Diospyros kaki je listopadno drevo, ki so ga začeli gojiti na Kitajskem pred več kot 2000 leti. Kasneje so ga prinesli na Japonsko in v Korejo, danes pa ga gojijo po vsem svetu. Grški besedi dios (božanski) in pyros (žito ali pšenica) sta združeni v imenu rodu Diospyros, kar dobesedno pomeni "božanski sadež". Zaradi obilice hranil, mineralov, vitaminov, antioksidantov in bioaktivnih snovi je znan tudi kot "sadež bogov".

This old village –
not a single house
without persimmon trees

Basho

Najbolj priljubljeni sorti kakija sta „Hachiaya“ v obliki srca in „Fuyu“ v obliki paradižnika. Hachiya je adstringentna in vsebuje veliko taninov. To pomeni, da je kaki izredno trpek in ga lahko zaužijemo šele, ko je popolnoma zrel in mehak s konsistenco marmelade. Njegovo mehko pulpo (brez kože in semen) lahko enostavno shranimo tudi v zamrzovalniku. Fuyu je manj trpek in bolj čvrst, tako da ga lahko jemo kot jabolko. Odličen je v solatah in fantastičen za sušenje (narezan na kose ali cel).

Kaki

Kaki

Japonci trpke olupljene kakije nanizajo na vrvi in sušijo na soncu. Ta specialiteta se imenuje Hoshigaki. Tako obdelani kakiji imajo daljši rok trajanja in več kalorij, ter so predstavljali pomemben del ozimnice v preteklosti Japoncv, ko svežega sadja ni bilo na voljo.

Kakiji so bogati z vitamini B, magnezijem, fosforjem in kalijem. Kljub zelo sladkemu okusu je zrelo sadje odličen prigrizek za diabetike, saj poleg sladkorjev vsebuje veliko prehranskih vlaknin, ki znižujejo krvni sladkor. Kakiji so odlični za zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Kakiji pomagajo tudi pri zdravljenju kožnih težav zaradi visoke vsebnosti antioksidativnih in protivnetnih bioaktivnih spojin. So dober vir flavonoidov in tako pomagajo ohranjati čiste arterije ter zmanjšujejo tveganje za bolezni srca. V 100 g kakija se nahaja kar 32% dnevne potrebe Vitamina A, ki ga med drugim potrebujemo za zdrave oči in dober vid. Ni čudno, da jih imenujejo božanski sadeži.

Kaki

Kaki

Zrel, mehak in sladek kaki potresen z mletimi orehi ali mandlji, kaki v kosmičih s cimetom, kakijeva krema s smetano, kakijeva pena so čudovite jesenske poslastice, kjer uporabljamo surov sadež. Kaki pa lahko uporabimo tudi v peki, recimo za pripravo bogate, vlažna torte s pulpo kakija, ki spominja na konsistenco pudinga. Za pripravo lahko uporabimo tudi zamrznjeno pulpo sladkega mehkega kakija. Torta je resnično božanskega okusa, pa tudi zdrava, saj je narejena brez moke in brez dodanega sladkorja.


RECEPT ZA KAKI PUDING TORTO

SESTAVINE

Suhe sestavine (zmešamo ločeno):

  • 200 g mletih mandljev
  • 200 g fino mletih ovsenih kosmičev
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 čajna žlička mletega pimenta
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 1⁄2 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1⁄2 čajne žličke soli

Mokre sestavine:

  • 4 jajca (ločimo rumenjake od beljaka)
  • 4 žlice masla
  • 250 ml pinjenca
  • 3 žlice chia semen
  • 1 žlica vanilije
  • 6 zelo zrelih mehkih kakijev (samo pulpa, brez kože in koščic)

PRIPRAVA

Kakije izdolbemo in odstranimo semena in lupino, meso pa zmešamo ali zmeljemo v gladko kašo. Ločimo rumenjake od beljakov. Kakijevi kaši dodamo rumenjake in vse ostale mokre sestavine (maslo, pinjenec, chia semena, vanilijo). Zmes pustimo stati, tako da chia semena nabreknejo. V ločeni posodi zmešamo vse suhe sestavine (mandljevo moko, drobno mlete ovsene kosmiče, pecilni prašek, sodo bikarbono, vse začimbe in sol). Pečico segrejemo na 175°C (ali 347F). V ločeni posodi stepemo beljake. Mokrim sestavinam postopoma dodajamo suhe in ves čas mešamo, dokler se vse dobro ne poveže. Na koncu po žlicah previdno umešamo stepene beljake. Z maslom ali kokosovo maščobo premažemo kvadratni pekač ali tortni model. Maso vlijemo v pekač in pečemo 50 minut. Torta se bo ob robovih nekoliko strdila, na sredini pa bo zelo mehka, skoraj kot puding. Kakijevo puding torto postrežemo z nekaj stepene smetane ali žlico brusnične marmelade. Kakijeva puding torta bo na sobni temperaturi zdržala približno 3 dni, v hladilniku pa 5 dni. Za najboljši okus torto pred serviranjem segrejemo na sobno temperaturo. Lahko jo tudi zamrznemo.

Kaki puding torta

Kaki puding torta

Kaki puding torta

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Nešplje in nešpljin liker
Pozabljen sadež antike

Nešplje in nešpljin liker

Dnevni vnos teh sadežev je koristen za ljudi z boleznimi ledvic in jeter, krepijo zdravje z razstrupljanjem in hidracijo organov in telesa. Nešplje se v ljudski medicini uporabljajo kot odvajalo, ...

Več
Ajdov kruh (z orehi)
brez glutena in brez gnetenja

Ajdov kruh (z orehi)

Za ajdo velja, da je izjemno koristna za prebavila in da je boljša od vsakega probiotičnega pripravka. Poznana je kot rastlina, ki izboljšuje krvni obtok in pomaga uničevati rakave celice. Zaradi ...

Več