Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

BRUSNICE – DRAGULJ POZNEGA POLETJA

BRUSNICE – DRAGULJ POZNEGA POLETJA

MAJHNE BRUSNIČNE PITE

Po obdobju divjih borovnic napoči čas divjih brusnic, draguljev poznega poletja. Ponavadi najdemo borovnice in brusnice na istih lokacijah, ob jezerih, močvirjih, na kislih tleh v bližini iglavcev. Divje brusnice rastejo nizko pri tleh na lepih majhnih zimzelenih grmičkih, ki se razprostirajo po planotah in obronkih gozdov. Brusnice so majhne in okrogle, rožnato bele, ko so nezrele, in temno rdeče, ko dozorijo. Divje so resnično superživilo, saj so neobdelane in boljšega okusa kot gojene.

Pri nabiranju nikoli ne poberemo vseh plodov. Pustimo jih dovolj za divje živali in ptice ter nadaljnje razraščanje rastlin.

Brusnice sodijo med superživila zaradi visoke vsebnosti koristnih vitaminov in antioksidantov. Podpirajo zdravje srca in ožilja, delujejo antimikrobno ter upočasnjujejo napredovanje nekaterih vrst raka.

Brusnice sodijo med superživila zaradi visoke vsebnosti koristnih vitaminov in antioksidantov. V tradicionalni medicini se najpogosteje uporabljajo brusnični izvlečki za preprečevanje in zmanjševanje pojavnosti UTI (vnetje sečil). Najuspešnješe zdravilo za preprečevanje in odpravljanje bakterije, odgovorne za vnetje sečil (Escherichia coli), je kombinacija izvlečka brusnice, kaprilne kisline iz kokosovega olja in izvlečka eteričnega olja origana, kot so potrdile raziskave avtorjev v članku iz leta 2019. Brusnice podpirajo zdravje srca in ožilja, delujejo antimikrobno ter upočasnjujejo napredovanje nekaterih vrst raka. Vsebujejo tudi melatonin. Pest brusnic zvečer vam bo tako zagotovilo boljši spanec.


RECEPT ZA MAJHNE BRUSNIČNE PITE

SESTAVINE

  • 1 skodelica sveže nabranih gozdnih brusnic
  • pripravljeno razvaljano listnato testo
  • 2 mocareli
  • svež timijan
  • sol
  • poper
  • 1 jajce

PRIPRAVA

Pečico segrejemo na 180 °C. Listnato testo narežemo na majhne pravokotnike. Mocarelo natrgamo na majhne koščke in jih enakomerno porazdelimo po pravokotnikih, tako da pustimo prostor okoli robov in robove prepognemo. Dodamo sveže brusnice, prepognjen rob premažemo s stepenim jajcem in dodamo vejice svežega timijana ter sol in poper. Pečemo približno 25 minut oziroma dokler ne postanejo zlate in napihnjene. Postrežemo tople ali ohlajene.

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

ODA ZELENIM OREHOM
Zeleni orehi v sirupu in Nocino digestiv

ODA ZELENIM OREHOM

Zeleni orehi so neverjetno dišeči in imajo pikanten ter grenak okus, zaradi česar so edinstvena sestavina v tradicionalnih receptih. Polni so zdravih maščob, bogati z antioksidanti in tanini, ki ji...

Več
BEZEG – ZATOČIŠČE GOZDNIH VIL
Bezgov sirup – domača lekarna

BEZEG – ZATOČIŠČE GOZDNIH VIL

Bezgove jagode se z zorenjem obarvajo temno rdeče, skoraj črno, predvsem zaradi antocianina in »izkazujejo antioksidativne, antikarcinogene, imunostimulativne, antibakterijske, antialergijske in pr...

Več