Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Sirovi štruklji

Sirovi štruklji

Slastni sirovi štruklji za vsako priložnost

Štruklji so tradicionalna slovenska jed, ki se je v 16. stoletju razvila iz samostanskega recepta (kuhani štruklji s pehtranovim nadevom) v meščansko jed, rezervirano za posebne priložnosti. V 20.stoletju so se štruklji razširili po vsej Sloveniji kot tipična kmečka jed. Štruklje pogosto postrežemo kot samostojno jed, kot prilogo k mesu z omako ali z drobtinami in maslom kot sladico.

Štruklji so lahko kuhani ali pečeni, s celo paleto nadevov, od sladkih do slanih. Njihovi dve glavni sestavini sta testo in nadev. Testo je običajno pripravljeno iz pšenične ali ajdove moke, nadev pa lahko vključuje različne okuse, na primer slan fižol, sladke orehe in rozine ali čokolado. Najbolj tradicionalni in priljubljeni pa so gotovo kuhani sirovi štruklji pripravljeni s svežo albuminsko skuto.

Sirovi štruklji

Najboljše, kar sem jih kadarkoli poskusila, pripravljajo v planšarijah na slovenskih planinah, kot sta Domžalski dom na Veliki planini ali Planšarija Dolga njiva. Planšarije uporabljajo svežo skuto narejeno iz surovega mleka srečnih krav, ki se svobodno sprehajajo po prelepih gorskih planinah. Na svetu ni štrukljev, ki bi se jim po okusu lahko približali (morda na božanski okus vpliva tudi dejstvo, da smo po celodnevnem hribolazenju pošteno sestradani).

Velika planina

Velika planina

Za pripravo popolnih štrukljev mora biti vse ravno prav. Testo mora biti tanko, vendar ne pretanko. Nadeva ne sme biti preveč, niti premalo. Kaj pomeni ravno prav, je seveda stvar okusa, zato je najbolje, da vsak sam eksperimentira s sestavinamii in tako pripravi svojo najljubšo različico štrukljev. Vsak konec Slovenije in celo vsaka domačija ima namreč svoje skrite recepte za pripravo najboljših štrukljev.


RECEPT ZA SLASTNE SIROVE ŠTRUKLJE

SESTAVINE

Za vlečeno testo:

  • 300 g moke (plus več za valjanje)
  • 90 ml vode
  • 1 jajce
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • ščepec soli

Namesto tega lahko uporabimo kupljeno vlečeno testo v listih.

Za nadev:

  • 500 g sveže albuminske skute
  • 200 g kisle smetane
  • 3 jajca
  • 1 žlička soli

Preliv in serviranje:

  • 50 g masla
  • 60 g drobtin
  • 1 žlička cimeta
  • ščepec soli
  • po želji še žlička domače marmelade (recimo brusnične)

Slastni sirovi štruklji

Slastni sirovi štruklji

PRIPRAVA

Vlečeno testo

V posodo dodamo vse sestavine za vlečeno testo in dobro pregnetemo. Prenesemo na čisto delovno površino in gnetemo 5 minut, tako da se testo poveže in postane elastično. Testo pokrijemo za 5 minut, nato ponovno pregnetemo in oblikujemo v kepo. Tesno zavijemo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan na mizo položimo velik čist prt in ga potresemo z moko. Testo na tanko razvaljamo, nato pa ga z rokami nežno razvlečemo. Pazimo, da se testo ne strga, zato delamo počasi in previdno. Najbolje je, da ga raztegnemo od sredine navzven. Idealno testo naj bi bilo prosojno in tanko. Narežemo ga na liste in jih potresemo z moko. Namesto tega lahko uporabimo kupljeno vlečeno testo v listih.

Sirovi štruklji

V veliki skledi zmešamo vse sestavine za nadev v kremasto maso. Na čisto delovno površino položimo čisto kuhinjsko krpo, ki ni bila oprana z mehčalcem (ta bi na štrukljih pustil čuden okus). Kuhinjsko krpo potresemo z moko. Na vrh položimo dva lista vlečenega testa. Polovico nadeva enakomerno porazdelimo po testu, na vrhu pa pustimo približno 3 cm čistega roba. Štrukelj začnemo zavijati od spodnjega dela navzgor in ga tesno zvijemo v rolado. Štrukelj tesno zavijemo v kuhinjsko krpo in konce zavežemo z vrvico ali elastiko. Ponovimo s preostalim testom in nadevom.

V velik lonec nalijemo dovolj vode, dodamo sol in vodo zavremo. Zavite štruklje previdno položimo v lonec in pokrite kuhamo na majhnem ognju 30 minut. Prepričamo se, da so vsi štruklji potopljeni v vodo. Vodo odlijemo in pustimo, da se štruklji nekoliko ohladijo. Nato jih previdno odvijemo in narežemo na poljubno široke rezine.

Za preliv v ponvi stopimo maslo, dodamo drobtine, cimet, ščepec soli ter mešamo nekaj minut, da se drobtine zlato zapečejo. Preliv dodamo na vrh sirovih štrukljev in postrežemo. Po želji dodamo tudi žličko domače marmelade (brusnične ali ...). Dober tek!.

 Slastni sirovi štruklji

Slastni sirovi štruklji

Slastni sirovi štruklji

Slastni sirovi štruklji

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Kutina - prepovedan rajski sadež
Membrilo (kutin sir)

Kutina - prepovedan rajski sadež

Zdravilne lastnosti kutin so naravnost osupljive. Rutin, kvercetin, manoza, aminokisline, maščobne kisline, fenoli, encimi, tanini, alkaloidi, kinini in eterična olja so le nekatere izmed aktivnih ...

Več
Obrnjena torta iz rdečih pomaranč
Goreča ljubezen do rdečih lepotic

Obrnjena torta iz rdečih pomaranč

Temno rdeča barva rdečih pomaranč je posledica visoke ravni pigmenta antocianina, vrste antioksidanta. Antocianini se razvijejo le ob nizkih nočnih temperaturah, na primer jeseni in pozimi v Sredo...

Več