Slivovi skutni cmoki
Puhasta sladica, ki se topi v ustih
Veje so se upogibale pod težo slastno zrelih sliv. Letošnja letina je bila izjemna. Pobrali smo, kolikor smo lahko nesli, iz temno modrih sočnih sliv pa sem pripravila slastno marmelado.
Slive in nekaj cimetovih palčk sem enostavno pokuhala na majhnem ognju, dokler niso razpadle in je nastala bogata, sladka in gosta marmelada. Slive so bile tako zelo sladke, da se mi je zdelo škoda dodajati sladkor. Nekaj kozarcev sem shranila v hladilnik za takojšnjo uporabo, ostalo marmelado pa zamrznila v manjših posodicah za kasneje. To je odličen način za shranjevanje marmelade brez dodanega sladkorja ali konzervansov.
Moj mož je pogledal domačo marmelado, ki smo jo pravkar jedli za zajtrk ter dejal: »Obožujem to marmelado, lahko bi jo jedel neprestano. Veš, kaj bi še rad jedel? Slivove cmoke! Takšne puhaste, kot jih je delala moja nona. Ne iz krompirja, temveč iz skute.«
»Veš, kaj bi še rad jedel? Slivove cmoke! Takšne puhaste, kot jih je delala moja nona. Ne iz krompirja, temveč iz skute.«
Po jutranjem pogovoru sem se podala na misijo iskanja najboljših puhastih slivovih cmokov s skuto. Po nekaj neuspehih sem odkrila čudovit recept. Izdelava cmokov pa je preprostejša, kot sem pričakovala. Takole gre:
RECEPT ZA SLIVOVE SKUTNE CMOKE
SESTAVINE
- 250 g polnomastne skute
- 140g moke
- 40g masla
- 2 rumenjaka
- 12 svežih sladkih sliv
- ščepec soli
- nastrgana limonina lupina
Poliv
- 100g masla
- 70g drobtin
- cimet v prahu
- vanilij
- kisla smetana (po želji)
PRIPRAVA
Za pripravo cmokov uporabimo polnomoastno suho skuto. Če je skuta mokra, jo najprej pustimo v cedilu, da sirotka odteče (lahko tudi čez noč). Suho skuto v veliki skledi zmešamo z moko, maslom, rumenjakoma, nastrgano limonino lupino in ščepcem soli. Gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa. Slive izkoščičimo (če slive niso najbolj sladke, lahko v vsako dodamo 1 kocko sladkorja, kot so delale naše none). Testo razdelimo na 12 delov in vsako slivo zavijemo v del testa, tako da so popolnoma prekrite. Cmoke damo v posodo z vrelo slano vodo in kuhamo tako dolgo, dokler ne priplavajo na površje. Cmoke odcedimo.
V ponvi raztopimo maslo, dodamo drobtine, cimet, vanilijo in dobro premešamo. Polijemo čez cmoke in po želji postrežemo še s kislo smetano.