Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Njoki iz maslenke

Njoki iz maslenke

Jesenska bučna poslastica

Masleno bučo boste prepoznali po hruškasti obliki, navadno pa je tudi precej manjša in svetlejša od muškatne, ki ima značilno rebrasto obliko. Maslenka je kraljica med bučami, okus njenega mesa je zelo sladek in izrazit, spominja na lešnike ali melono. Uporabimo jo za pripravo številnih okusnih in hitro pripravljenih jedi, odlično se odreže tudi v pitah in slaščicah. Buča bo imela najboljši okus, če jo pustimo zoreti vsaj še dva meseca po tem, ko jo uberemo. Če jo hranimo pravilno, na suhem in hladnem, je uporabna tudi do šest mesecev, kar je njena čudovita lastnost. Prav zato je bila buča od nekdaj pomemben del ozimnice.

Ali ste vedeli, da buče botanično gledano uvrščamo med sadje, bolj natančno med jagodičevje?

Maslenka vsebuje veliko vlaknin, ki nam pomagajo pri boljši prebavi. Buče so tudi odlični prebiotiki, saj podpirajo dobrohotne in pomembne bakterije v naših prebavilih. Vsebuje vitamine, minerale in antioksidante, ki preprečujejo bolezni in podpirajo imunski sistem, kar je še kako pomembno v zimskem času. Maslenka vsebuje tudi zeaksantin in lutein, ki varujeta zdravje naših oči in preprečujeta slabovidnost.
Ali ste vedeli, da buče botanično gledano uvrščamo med sadje, bolj natančno med jagodičevje?

Sedaj pa hitro k pripravi njokov.

Priprava njokov iz maslenke


RECEPT ZA NJOKE IZ MASLENKE

SESTAVINE

  • 300g bučnega pireja
  • 80g navadne moke
  • 1 rumenjak
  • 50g albuminske skute (ricotta)
  • 50g parmezana (sveže naribanega)
  • 1 žlica deviškega oljčnega olja ali masla
  • ščepec soli
  • ščepec sveže mletega popra v zrnu
  • ½ žličke sveže mletega muškatnega oreščka

Omaka

  • 50g masla
  • 15 listov svežega žajblja
  • sveže nariban parmezan
  • burrata (po želji)

List žajblja

PRIPRAVA

Bučo za njoke najbolje pripravimo tako, da jo spečemo v pečici, saj bo s kuhanjem postala preveč vodena. Pečico segrejemo na 200°C. Bučo po dolžini prerežemo na pol in odstranimo semena. Bučne polovice položimo s prerezano stranjo navzgor na pekač in premažemo z oljem. Po vrhu lahko po želji posujemo svež rožmarin ali druga zelišča, sol, poper in pokapamo z olivnim oljem. Pečemo, dokler se buča ne zmehča (kar preverimo tako, da jo prebodemo z vilico), približno štirideset minut do ene ure (odvisno od njene velikosti). Ko se buča ohladi, meso izdolbemo, lupino pa zavržemo.

Od pečene buče odmerimo 300g bučnega mesa (ostalo shranimo za npr. okusno bučno juho ali pa zamrznemo za kasnejšo uporabo) in ga zmešamo z mešalnikom ali zgnetemo z vilicami v gladek pire. Za pripravo njokov je pomembno, da je bučni pire čimbolj suh, saj bomo tako potrebovali manj moke, njoki pa bodo manj trdi in bolj puhasti. Bučni pire lahko osušimo na dva načina: prvi način je, da ga kuhamo na zmernem ognju, dokler se ne zgosti. Drugi način je, da ga za nekaj časa postavimo na cedilo, po katerem smo razprostrli papirnate brisače, ter pustimo nekaj časa, da se bučni pire osuši, brisače pa vpijejo odvečen sok.

Suh bučni pire z ostalimi sestavinami za njoke zmešamo v skledi in mešamo dokler testo ni povsem gladko. Če je testo premehko in lepljivo, mu dodajamo moko po žlicah. Testo pokrijemo s plastično folijo in postavimo vsaj za eno uro (lahko tudi čez noč) v hladilnik.

Njoki iz maslenke

Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini in ga razdelimo na 6 enakih kosov. Razvaljamo ga na dolge, približno 1 do 2 cm debele svaljke. Svaljek nato narežemo na 2 do 3 cm dolge njoke. Če želimo, da se bo omaka njokov bolje oprijela, vsak njok podrsamo po hrbtni strani vilice, da dobimo značilen rebrast vzorec.
Surove njoke lahko pripravimo takoj, jih par dni hranimo v hladilniku ali jih zamrznemo za kasnejšo uporabo.

Njoki iz maslenke

Njoki iz maslenke

Če jih želimo pripraviti takoj, nalijemo vodo v večji lonec in dodamo 1 žlico soli. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in njoke previdno stresemo v lonec in jih s kuhalnico rahlo premešamo, da se ne prilepijo na dno posode. Po nekaj minutah bodo njoki priplavali na površje, kar pomeni, da so kuhani. Lahko jih kuhamo še kakšno minutko več, saj bodo tako lažje prebavljivi. Kuhane njoke odcedimo ali jih s cedilko polovimo iz posode.

Njoki iz maslenke

V ponvi medtem na zmernem ognju razstopimo maslo, dodamo sveže žajbljeve liste in mešamo 1 minuto, dokler žajbelj ne postane hrustljav. Odcejene njoke stresemo v ponev in dobro premešamo, da se napojijo z maslom in zlato rjavo zapečejo. Začinimo s sveže naribanim muškatnim oreščkom, črnim poprom in soljo. Njoke postrežemo takoj in jih posujemo s sveže naribanim parmezanom. Po želji dodamo tudi burrato ali kislo smetano. Dober tek!

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Slivovi skutni cmoki
puhasta sladica

Slivovi skutni cmoki

»Veš, kaj bi še rad jedel? Slivove cmoke! Takšne puhaste, kot jih je delala moja nona. Ne iz krompirja, temveč iz skute.«

Več
Fermentirane limone
konzerviranje limon

Fermentirane limone

V tradicionalni severnoafriški (Maroko, Alžirija, Tunizija), sredozemski in južnoazijski kuhinji je od davnine v navadi, da se limone konzervirajo, tako da so na voljo tudi izven sezone. Limone kon...

Več