Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Fermentirane limone

Fermentirane limone

Nepogrešljiva sestavina severnoafriške in južnoazijske kuhinje

Danes so limone na voljo celo leto, kar se nam zdi popolnoma samoumevno. Vendar pa vedno ni bilo tako in morda kdaj v prihodnosti tudi ne bo. V tradicionalni severnoafriški (Maroko, Alžirija, Tunizija), sredozemski in južnoazijski kuhinji je od davnine v navadi, da se limone konzervirajo, tako da so na voljo tudi izven sezone. Limone konzervirajo v soli in jih uporabljajo kot začimbo in ojačevalec okusa.

V soli fermentirane in konzervirane limone imajo kompleksen okus, ki je hkrati slan, sladek, kisel in trpek. Fermentirane limone postajajo iz meseca v mesec mehkejše in okusnejše. Postopek fermentacije spremeni limone v vir črevesju prijaznih bakterij, medtem pa njihovo lupino zmehča, tako da jo lahko narežemo, sesekljamo ali vmešamo v katerikoli recept. Z njimi lahko obogatimo marsikatero jed, recimo juhe, solate, afriške tangine, morske sadeže, ribe, dušeno zelenjavo, tatarske omake, vinaigrette, testenine, mesne jedi, humus in sladice.

Postopek fermentacije spremeni limone v vir črevesju prijaznih bakterij, medtem pa njihovo lupino zmehča, tako da jo lahko narežemo, sesekljamo ali vmešamo v katerikoli recept.

Fermentirane limone

Fermentirane limone

Beldi limone, avtohtone limone iz Taroudanta v južnem Maroku, imajo tanjšo lupino in aromatično aromo, zato se najpogosteje uporabljajo za pripravo tradicionalnih fermentiranih limon. Odlična izbira sta tudi meyer in eureka limona. Uporabljamo lahko tudi druge vrste limon s tršo lupino, ki jih pustimo fermentirati dalj časa, da se debelejša lupina zmehča. Idealno, več mesecev.

Fermentirane limone je zelo enostavno pripraviti, dodamo pa lahko poljubne druge začimbe, kot so cimetova palčka, zvezdnati janež, ipd. Spodaj je recept za tradicionalne maroške konzervirane limone.

Fermentirane limone


RECEPT ZA FERMENTIRANE LIMONE

SESTAVINE

  • 1x 500ml ali 2x 250ml steklen kozarec za vlaganje
  • 8 ali več beldi, meyer, eureka ali drugih limon (biološke pridelava, netretiranih)
  • 500g grobe soli (brez dodatkov, da bodo lahko limone fermentirale), količino prilagodimo po potrebi
  • 4 sveže liste lovorja
  • 1 žlička celega črnega popra
  • 1 žlička celih semen koriandra

PRIPRAVA

Sterliziramo steklene kozarce in pokrove ter pustimo, da se popolnoma posušijo. Limone dobro operemo in pustimo, da se posušijo. Grobo sol zmešamo z začimbami. V kozarec damo 3 žlice solne mešanice. Limone po dolžini prerežemo na pol, nato pa polovice prerežemo tako, da ostanejo na dnu pritrjene.

Fermentirane limone

Solno mešanico močno stisnemo v vse limonine zareze in izpostavljene robove. Tesno jih zložimo v kozarec, vedno jih močno stisnemo in prostor med njimi napolnimo z več solne mešanice. Med njimi naj bo čim manj prostora in nič zraka. Na vrhu dodamo nekaj stisnjenega limoninega soka in dodatno mešanico soli, kar bo delovalo kot slanica za fermentacijo. Pustimo, da v temnem in suhem prostoru fermentirajo vsaj mesec dni, lahko pa več. Ko so limone fermentirane, jih lahko hranimo v hladilniku skoraj za neomejen čas. Pred uporabo z limone speremo slanico, če ne želimo dodatne slanosti v jedi. Po odprtju kozarec hranimo v hladilniku, po vrhu pa lahko vlijemo nekaj oljčnega olja, da preprečimo kvarjenje. Najverjetneje pa boste fermentirane limone hitro porabili, ker so tako slasten dodatek številnim jedem.

Fermentirane limone

Fermentirane limone

Fermentirane limone

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Njoki iz maslenke
bučna poslastica

Njoki iz maslenke

Maslenka vsebuje veliko vlaknin, ki nam pomagajo pri boljši prebavi. Buče so tudi odlični prebiotiki, saj podpirajo dobrohotne in pomembne bakterije v naših prebavilih. Vsebuje vitamine, minerale ...

Več
Nešplje in nešpljin liker
Pozabljen sadež antike

Nešplje in nešpljin liker

Dnevni vnos teh sadežev je koristen za ljudi z boleznimi ledvic in jeter, krepijo zdravje z razstrupljanjem in hidracijo organov in telesa. Nešplje se v ljudski medicini uporabljajo kot odvajalo, ...

Več